Είναι χαρισματική και γοητευτική αυτή η φίλη και σε κάνει να αισθάνεσαι πως έχεις μοναδική θέση στη ζωή της. Δεν σου περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να είναι τοξική η φιλία σας… ή μήπως είναι; Πολύ πιθανό να μην το καταλάβεις μέχρι να πάρεις κάποια απόσταση κυριολεκτική και συναισθηματική. Ακόμα πιο δύσκολο να τις εντοπίσεις είναι οι μονόπλευρες φιλίες, όπου συχνά δεν συνειδητοποιείς παρά μόνο αργότερα ότι κουβαλούσες το βάρος μόνη σου.

Φυσικά, όπως σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, υπάρχουν κάποια red flags που μπορείς να εντοπίσεις και μετά να τα επεξεργαστείς όπως εσύ πιστεύεις. Η συγγραφέας Laurie Elizabeth Flynn έχει επικεντρωθεί πολλές φορές στο θέμα της τοξικής γυναικείας φιλίας, τις προσδοκίες που μπορεί να έχεις και τις απαιτήσεις που μπορεί να έχουν σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σου.

τοξική

Η life coach Michelle Elman υποστηρίζει πως μια φιλία μπορεί να γίνει τοξική «όταν παρατηρήσεις πως σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα ή μεγάλη κούραση όταν χωρίζετε με τη φίλη σου. Παρατήρησε πώς νιώθεις όταν είσαι μαζί της και πώς όταν χωρίζετε. Ζύγισε τα καλά στοιχεία της φιλίας σας με τα κακά και δες ποια κερδίζουν. Ειδικότερα παρατήρησε την αντίδραση στα καλά και στα κακά νέα. Εάν η φίλη σου σε κάνει να νιώθεις άσχημα στα καλά νέα που φέρνεις, τότε αυτό πρέπει να σε κάνει να αμφισβητήσεις την φιλία σας. Ομοίως εάν κάποιος θέλει να είναι κοντά σου μόνο στα καλά και αισθάνεσαι άβολα να συζητήσεις κάτι αρνητικό – είναι κι αυτό ένα σημάδι τοξικότητας. Μπορείς να έχεις φίλους με τους οποίους πας μόνο σε πάρτυ αλλά είναι σημαντικό να ξεχωρίζεις σε ποιον μπορείς να εκμυστηρευτείς κάτι χωρίς να το κάνει βούκινο μετά»

Είναι πολύ σημαντικό να θέσεις τα όριά σου σε μια φιλία. Μερικές φορές είναι εύκολο γιατί είναι ξεκάθαρο αυτό που συμβαίνει. Για παράδειγμα, αν η φίλη σου σχολιάζει το βάρος σου, μπορείς πολύ απλά να της ζητήσεις να σταματήσει να το κάνει δίνοντάς της την ευκαιρία να καταλάβει τι έκανε – και να αλλάξει. Αν από την άλλη, όταν της λες ένα πρόβλημά σου και το συγκρίνει με ένα δικό της, αν δεν σε στηρίζει στις δύσκολες στιγμές σου αλλά έχει την απαίτηση να το κάνεις εσύ ή εξαφανίζεται όταν βρίσκει σχέση, τότε πρέπει να κάνεις μία πιο σοβαρή συζήτηση.

τοξική

5 red flags από την Laurie Elizabeth Flynn και θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις μια τοξική φίλη

Κάνεις εσύ όλη την προσπάθεια

Πάντα εσύ σηκώνεις το τηλέφωνο να δεις τι κάνει ή να προτείνεις έξοδο; Εσύ είσαι αυτή που πάντα στηρίζεις και εκείνη όχι; Αισθάνεσαι πως εάν δεν έδινες σημάδια ζωής δεν θα μιλάγατε για μέρες; Τότε μάλλον δεν υπάρχει ισορροπία στη σχέση σας.

Είναι εκεί μόνο στις καλές στιγμές

Της αρέσει να ναι δίπλα σου μόνο στις καλές στιγμές- για ψώνια, καφέ, κουτσομπολιό, πάρτυ. Όταν όμως χρειάζεσαι συναισθηματική στήριξη, δεν μπορείς να την βρεις ή παρατηρείς πως δεν σε προσέχει ουσιαστικά. Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, εκείνη κάνει πίσω

Δεν μπορείς να χαλαρώσεις μαζί της

Με λίγα λόγια, δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου καθώς σου στέλνει το vibe πως της αρέσεις όταν φέρεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό είναι πολύ πιθανό να σου δημιουργήσει έντονο άγχος.

Πρέπει να πράγματα να γίνονται με τον δικό της τρόπο

«Όλα γύρω σου γυρίζουν», που λέει και ο Σάκης!  Πάντα πάτε εκεί που θέλει εκείνη, βγαίνετε μόνο όταν θέλει εκείνη και εάν δεν κάνεις αυτό που θέλει, «σε τιμωρεί» αναλόγως είτε σταματώντας να σου μιλάει, είτε με το να λέει για σένα σε άλλους κλπ. Μπορεί όταν τσακωθείτε (όλες οι φίλες τσακώνονται) να σταματήσει να σου μιλάει, ή να σου μιλάει υποτιμητικά ζητώντας «αποδείξεις» για την αθωότητά σου. She’s  toxic!

Θέλει να είναι το επίκεντρο

Δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι η πρωταγωνίστρια. Θέλει να είναι η πιο όμορφη, η πιο πετυχημένη, με την πιο τακτοποιημένη και συναρπαστική ζωή. Αισθάνεσαι πως προσπαθεί να σου χαλάσει οτιδήποτε θετικό συμβαίνει στη ζωή σου, ιδιαίτερα αν είναι κάτι που θέλει και η ίδια για τον εαυτό της.

Κρατάει σκορ

Σου πετάει πολλές φορές πότε την απογοήτευσες, ακόμα κι αν τα έχετε βρει και το έχετε αφήσει πίσω σας, και δεν θα διστάσει να στο πετάξει κάθε φορά που παρεκκλίνεις από την εγκεκριμένη από εκείνη,  συμπεριφορά!

Διαβάστε επίσης: Βody anxiety: 4 tips για να απαλλαγείς από το άγχος για το σώμα σου

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet