Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στη διαχείριση εκατομμυρίων περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη, με την επιστημονική κοινότητα αλλά και τις υγειονομικές αρχές της Ε.Ε. να προειδοποιούν για ραγδαία επιδείνωση της υγείας των ογκολογικών ασθενών.

Όπως σημειώνει πρόσφατη έκθεση οι προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού μειώθηκαν κατά 94% εκατό τον Μάρτιο!

Eπίσης, οι προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 86% σε σύγκριση με τους μέσους όρους 2017-2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο το 2020, 2,7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας της νόσου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου

1,5 εκατομμύρια λιγότεροι καρκινοπαθείς επισκέφθηκαν το γιατρό τους τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

1 στους 5 ασθενείς με καρκίνο δεν λαμβάνει την απαραίτητη χειρουργική αγωγή ή χημειοθεραπεία λόγω της COVID-194 (το 2020, αυτές οι καθυστερήσεις θεραπείας επηρέασαν τον 1 στους 2 ασθενείς).

Οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι μια ανησυχητική τάση. Παρόλο που το ξέσπασμα του COVID-19 είναι μια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας, αυτό δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος πρέπει να τεθεί σε δεύτερη μοίρα ως μείζον πρόβλημα υγείας.

Οι ειδικοί μας επισημαίνουν: “Μην περιμένετε να τελειώσει η πανδημία για να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν κάτι σας ανησυχεί και ειδικά όταν υπάρχουν συμπτώματα ή ακόμη περισσότερο όταν υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις ή θεραπεία”.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet