Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, οι γυναίκες που έχουν πραγματοποιήσει μία δόση του εμβολίου στη διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου, μπορεί να εμφανίσουν μία μικρή αύξηση κατά σχεδόν μία ημέρα στη διάρκεια της περιόδου τους, σε σχέση με τις ανεμβολίαστες.

Η αύξηση της διάρκειας του κύκλου, δηλαδή της επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε δύο διαδοχικές αιμορραγίες, δεν σχετίζεται με καμία αλλαγή στον αριθμό των ημερών της περιόδου, δηλαδή στο πόσο διαρκεί η αιμορραγία.

Επίσης, η περίοδος επανέρχεται στη φυσιολογική συχνότητά της μέσα σε έναν έως δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό. Για παράδειγμα, μία γυναίκα με 28ήμερο έμμηνο κύκλο που αρχίζει με επτά ημέρες αιμορραγίας μπορεί μετά τον εμβολιασμό της να έχει κύκλο περίπου 29 ημερών (με αιμορραγία πάντα επί επτά ημέρες), ο οποίος θα επανέλθει στις 28 συνήθως μέσα σε δύο μήνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γυναικολογίας και Μαιευτικής Alison Edelman M.D., M.P.H., του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον στο Πόρτλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας «Obstetrics & Gynecology», επεσήμαναν ότι, ούτως ή άλλως, οι έμμηνοι κύκλοι εμφανίζουν τυπικά μία μικρή διακύμανση της διάρκειάς τους από μήνα σε μήνα και η αύξηση που παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού εμπίπτει μέσα σε αυτό το εύρος φυσιολογικής διακύμανσης.

«Είναι καθησυχαστικό ότι η μελέτη βρήκε μόνο μία μικρή προσωρινή αλλαγή της περιόδου στις γυναίκες. Αυτά τα ευρήματα δίνουν, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα να συμβουλεύσει κανείς τις γυναίκες τι να περιμένουν από τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19 και έτσι να σχεδιάσουν ανάλογα», δήλωσε η Dr Diana W. Bianchi, M.D., γενετίστρια και διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Παίδων και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των ΗΠΑ.

Έως τώρα ελάχιστες έρευνες είχαν γίνει για το πώς τα εμβόλια κατά της Covid-19 ή άλλων ασθενειών μπορεί πιθανώς να επηρεάσουν τον έμμηνο κύκλο. Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για το αν τα εμβόλια γενικά σχετίζονται με άλλα χαρακτηριστικά της περιόδου, όπως τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν (πόνοι, αλλαγές της διάθεσης κ.ά.) ή η βαρύτητα της αιμορραγίας.

Εμβόλιο COVID-19: Πόσο επηρέασε το εμβόλιο τον μηνιαίο κύκλο σου;

Τι έδειξε η μελέτη για τα εμβόλια και την περίοδο των γυναικών

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από μία ψηφιακή εφαρμογή παρακολούθησης της περιόδου, την οποία χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον επί έξι μήνες τόσο εμβολιασμένες γυναίκες (2.403) όσο και ανεμβολίαστες (1.556), ηλικίας 18 έως 45 ετών. Οι περισσότερες είχαν εμβολιαστεί με εμβόλια Pfizer/BioNTech ή Moderna. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο η πρώτη δόση εμβολίου σχετιζόταν με μία αύξηση κατά 0,7 ημέρες στη συνολική διάρκεια του κύκλου, ενώ η δεύτερη δόση με μία αύξηση κατά 0,9 ημέρες.

Συνεπώς, οι γυναίκες που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίων εμφάνισαν μία μέση επέκταση της περιόδου τους κατά σχεδόν μία ημέρα, κάτι που αφορούσε μόνο τους συγκεκριμένους δύο έμμηνους κύκλους στους οποίους έγιναν τα εμβόλια. Δεν παρατηρήθηκε στις εμβολιασμένες καμία αλλαγή στον αριθμό των ημερών με αίμα περιόδου.

Σε μία υποομάδα 358 γυναικών που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίου μέσα στον ίδιο έμμηνο κύκλο παρατηρήθηκε μία μεγαλύτερη αύξηση στο μήκος της περιόδου κατά δύο ημέρες. Όμως, στους επόμενους κύκλους υπήρξε και πάλι σταδιακή μείωση της περιόδου, επιβεβαιώνοντας ότι η όποια αλλαγή είναι πρόσκαιρη. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής θεωρεί ως φυσιολογική οποιαδήποτε διακύμανση της διάρκειας του κύκλου της περιόδου, η οποία δεν ξεπερνά τις οκτώ ημέρες.

Δεν είναι ακόμα σαφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γιατί ο εμβολιασμός μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην περίοδο των γυναικών.

Πάντως, είναι γνωστό ότι οι ορμόνες που εκκρίνονται από τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες και οι οποίες ρυθμίζουν τον έμμηνο κύκλο μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, το στρες και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, γι’ αυτό, άλλωστε, οι περισσότερες γυναίκες με τακτική περίοδο -κατά καιρούς- μπορεί να εμφανίσουν ασυνήθιστο ή και καθόλου κύκλο.

Διάβασε ακόμα: Covid-19: Σου προκαλεί άγχος η νέα μετάλλαξη; Οι ειδικοί μας λένε πώς να το αντιμετωπίσεις!
 

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!