Έχεις αίσθηση φαγούρας στην ευαίσθητη περιοχή; Και δεν ξέρεις τι να κανείς; Άσε που έχεις αρχίσει να αγχώνεσαι για τους λόγους που την έχουν προκαλέσει. Πριν αρχίσεις να googlάρεις μάθε από το Γυναικολόγο Κωσταντίνο Τσέβη από τι μπορεί να προκληθεί η φαγούρα, πότε να ανησυχούμε αλλά και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

φαγούρα

”Η φαγούρα στα γυναικεία γεννητικά όργανα είναι μια συχνή ενόχληση που μπορεί να οφείλεται είτε σε κάτι πολύ απλό, όπως μια αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών είτε σε κάποια λοίμωξη. Η κατάσταση συνήθως επιδεινώνεται από τις μικροεκδορές που δημιουργούνται από το ξύσιμο της περιοχής και οι οποίες εντείνουν ακόμη περισσότερο τον κνησμό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου ερεθισμού.” μας λέει ο Κωσταντίνος Τσέβης.

Πιθανά αίτια

#1 Κολπική μυκητίαση

Η κολπική μυκητίαση μπορεί να είναι αποτέλεσμα μεταβολής στο pH του κόλπου. Μπορεί να συμβεί χωρίς προφανή αιτία ή να είναι επακόλουθο της χρήσης αντιβιοτικών, της σεξουαλικής επαφής ή αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες. Πέραν της φαγούρας μπορεί να συνοδεύεται και από λευκά πηχτά υγρά.

#2 Βακτηριακή κολπίτιδα

Οφείλεται σε μεταβολή του pH του κόλπου και ανισορροπία στα επίπεδα των βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Τα κολπικά υγρά στην περίπτωση βακτηριακής κολπίτιδας είναι αρκετά αραιά και δύσοσμα.

#3 Δερματίτιδα από την επαφή

Ο ερεθισμός του δέρματος των γυναικείων γεννητικών οργάνων οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση σε κάποιο προϊόν, όπως αρώματα ή πρόσθετα που βρίσκονται σε σαπούνια, μαλακτικά, προφυλακτικά ή λιπαντικά.

φαγούρα

#4 Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα κυριότερα ΣΜΝ από αυτά είναι τα χλαμύδια, ο έρπης, η τριχομονίαση και η γονόρροια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η φαγούρα συνήθως εξελίσσεται σε τσούξιμο και πόνο.

#5 Ορμόνες

Οποιαδήποτε αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών (λόγω περιόδου, εγκυμοσύνης, εμμηνόπαυσης ή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών) μπορεί να συνοδεύεται από μια φαγούρα στα γεννητικά όργανα.

Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Ο γυναικολόγος είναι εκείνος που πρέπει να κάνει τη διάγνωση και να δώσει την απαραίτητη θεραπεία για την κάθε περίπτωση. Κάποια ηπία μορφή ωστόσο θα μπορούσες να την αντιμετωπίσεις με:

  • Κολπικές πλύσεις

Καθάρισε καλά τον κόλπο, απομακρύνοντας τις συσσωρευμένες εκκρίσεις, κάνοντας κολπικές πλύσεις με προϊόντα που περιέχουν ήπιους καθαριστικούς παράγοντες όπως εκχύλισμα χαμομηλιού.

φαγούρα
  • Τοπική χρήση κρέμας

Στο εμπόριο θα βρεις πολλές ανακουφιστικές φαρμακευτικές κρέμες για την φαγούρα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Αυτές περιέχουν συστατικά όπως εκχύλισμα αλόης, χαμομηλιού, μολόχας, καλέντουλας, ελίχρυσου, αλλά και αλαντοΐνη, πανθενόλη, βιταμίνη Ε που ανακουφίζουν από την αίσθηση της φαγούρας.

  • Καθαριότητα

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάς το πιο σημαντικό που είναι η τακτική καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής. Είναι το άλφα και το ωμέγα. Φρόντισε να πλένεσαι συχνά με απλό σαπούνι και νερό και μη χρησιμοποιείς αντισηπτικά που μπορεί να διαταράξουν τη φυσική χλωρίδα της περιοχής. 

Διάβασε ακόμη: Τι γυναικολογικές εξετάσεις πρέπει να κάνουμε στα 20, στα 30, στα 40;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet