Πάρα πολλοί από εμάς, ξεκινάμε τη μέρα μας με μια βαριά δόση καφεΐνης για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα. Η καφεΐνη πάντως, πρέπει να ξέρεις ότι δεν είναι μια υγιής ουσία. Αντίθετα γίνεται μια εθιστική ουσία για τον οργανισμό μας.

καφεΐνη

Ποιες λοιπόν είναι οι επιδράσεις του καφέ στην υγεία και ποια πρέπει να είναι η δοσολογία για να έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας;

Στην πραγματικότητα, ο καφές είναι ένα πολύπλοκο μίγμα χημικών ουσιών και είναι η κύρια πηγή καφεΐνης σε πολλούς πληθυσμούς. Επίσης περιέχει χιλιάδες διαφορετικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων, λιπίδια, αζωτούχες ενώσεις, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, αλκαλοειδή, και φαινολικές ενώσεις.

Ήξερες ότι: Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση μιας κούπας καφέ, η συγκέντρωση αυξάνεται, οι σκέψεις γίνονται καθαρότερες ενώ βελτιώνεται σημαντικά και η βραχυχρόνια μνήμη. Αυτό συμβαίνει γιατί η καφεΐνη επιδρά στους νευροδιαβιβαστές, τα εγκεφαλικά κύτταρα που ευθύνονται για την μετάδοση της σκέψης. Αυτός ο μηχανισμός, ο ερεθισμός δηλαδή των νευροδιαβιβαστών, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα σε περίπτωση υπερκατανάλωσης καφέ, καθώς υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί ευερεθιστότητα, άγχος, ακόμα και αυπνία.

καφεΐνη

Ποιες είναι οι παρενέργειες της καφεΐνης;

  • Έντονος και επίμονος πονοκέφαλος
  • Διαταραχές ύπνου και κυρίως αϋπνία
  • Έντονα νεύρα και αντιδραστικότητα
  • Πόνοι στο στομάχι
  • Συχνή ούρηση και αδυναμία ελέγχου της ούρησης
  • Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί για αρκετή ώρα και με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης
  • Αφυδάτωση
  • Ζαλάδες, τρέμουλο και έντονη εφίδρωση
  • Μυϊκός πόνος
  • Εξάρτηση και ανάγκη για κατανάλωση καφέ σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε ενέργεια

Τι πρέπει να κάνεις:

#1 Κατανάλωση με μέτρο

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες  της Ιατρικής Σχολής του Harvard, μπορούμε να καταναλώνουμε μέχρι 4 μικρούς καφέδες ή ενεργειακά ποτά την ημέρα χωρίς να έχουμε βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση 400 mg – που είναι η ποσότητα ενός μεγάλου καφέ- είναι μια ασφαλής ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για έναν υγιή ενήλικα.

καφεΐνη

#2 Δοκίμασε εναλλακτικά ροφήματα

Αν απλώς θέλεις κάτι να πίνεις την ώρα που δουλεύεις για παράδειγμα, περιόρισε την καφεΐνη και αντικατέστησέ την με άλλα ροφήματα όπως μαύρο τσάι, πράσινο τσάι, φυσικούς χυμούς, smoothies.

#3 Νέες συνήθειες

Δοκίμασε όταν ξυπνάς να κόψεις τη συνήθεια του καφέ και πάρε ενέργεια από ένα χυμό ή από ένα καλό δυναμωτικό πρωινό. Επανέλαβε καθημερινά μέχρι να το συνηθίσει ο οργανισμός σου.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet