Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που, αφού θεραπεύτηκαν από τον Covid-19, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας διαφόρων ειδών, ακόμη και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 μπορούν να αναρρώσουν πλήρως μέσα σε δύο μήνες. Ορισμένοι, ωστόσο, συνεχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτά τα συμπτώματα είναι μερικές φορές τόσο σοβαρά που εμποδίζουν το άτομο που πάσχει από αυτό να επιστρέψει σε μια κανονική ζωή. Μιλάμε, δηλαδή, για Long Covid ή για το Σύνδρομο Post Covid-19.

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid;

Το Long Covid είναι ένα μετα-ιικό σύνδρομο που μπορεί να εξασθενήσει ένα άτομο από πολλές απόψεις ακόμη και για αρκετές εβδομάδες από την αποβολή του ιού από τον οργανισμό. Η διάρκεια των συμπτωμάτων δεν φαίνεται να σχετίζεται με την ένταση τους κατά τη διάρκεια της νόσου: μπορεί να συμβεί, μάλιστα, ακόμη και σε άτομα που το πέρασαν ήπια. Αν τα συμπτώματα εμφανιστούν ακόμη και μετά τη δωδέκατη εβδομάδα οξείας νόσου, μιλάμε για χρόνιο σύνδρομο Covid-19 ή απλά για Long Covid.

Που οφείλονται τα συμπτώματα του Long Covid και πόσο διαρκούν;

Οι διαταραχές του Long Covid μπορούν να προκληθούν από διάφορους μηχανισμούς:
– άμεση βλάβη στα όργανα του σώματος που προκαλείται από τον ιό.
– επιπτώσεις και βλάβη του νευρικού συστήματος.
– μη φυσιολογική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που, σε μια προσπάθεια εξάλειψης του ιού, πυροδοτεί ένα είδος αυτοανοσίας όπου επιτίθεται «κατά λάθος» και σε όργανα και ιστούς του σώματος, καταστρέφοντάς τους.

Ενώ τον Αύγουστο του 2020 μόνο το 10% περίπου των ασθενών που ανάρρωσαν από τον Covid-19 επηρεάστηκαν από Long Covid, πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό των ατόμων που ανάρρωσαν και παρουσίασαν συμπτώματα ή ακόμη χειρότερα χρειάστηκαν περίθαλψη ακόμη και εβδομάδες ή μήνες από το αρνητικό τεστ είναι περίπου 50% (επομένως ένας στους δύο ανθρώπους βιώνει αυτή την παθολογία).

Όσον αφορά στη διάρκεια των συμπτωμάτων, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine ανέλυσε περισσότερους από 4.000 ασθενείς που ανάρρωσαν από λοίμωξη και έδειξε ότι:
Το 13% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν συμπτώματα μακροχρόνιας Covid για περισσότερες από 28 ημέρες.
5% για περισσότερες από 8 εβδομάδες.
2% για περισσότερες από 12 εβδομάδες.

Long Covid
Αν, ακόμη και 12 εβδομάδες μετά την ανάρρωση έχεις συμπτώματα, ανήκεις στην περίπτωση Long Covid.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Long Covid;

Τα συμπτώματα του Long Covid μπορεί να επηρεάσουν πολλά όργανα. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι αναμφίβολα η κόπωση, ακολουθούμενη από την απώλεια γεύσης και όσφρησης. Ένα άλλο πολύ συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα είναι το “θόλωμα” δηλαδή, μια αδυναμία μνήμης και συγκέντρωσης.

Ποιο είναι τα κοινά συμπτώματα Long Covid

 • Ζάλη
 • Πονοκέφαλος
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 • Άγχος ή στρες
 • Γαστρεντερικές διαταραχές
 • Ιδρώτας
 • Δερματικά εξανθήματα
 • Απώλεια μαλλιών
 • Αδύναμα νύχια
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Προβλήματα στα νεφρά

Πώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα Long Covid

Εάν, δύο μήνες μετά το αρνητικό τεστ, κάποια συμπτώματα εξακολουθούν να επιμένουν, επικοινώνησε με το γιατρό σου. Θα σου συστήσει συγκεκριμένες εξετάσεις για τον έλεγχο διαφορετικών οργάνων, όπως της καρδιάς και των πνευμόνων και καθώς δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του Long Covid θα προσπαθήσει να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet