Ο 24χρονος τενίστας με αφορμή τον χαμένο αγώνα που είχε από τον Μπόρνα Τσόριτς, ανάρτησε μια φωτογραφία στην οποία ήταν σε μια μπανιέρα γεμάτη πάγο, ενώ έγραψε στη λεζάντα ”stay cool” εννοώντας τόσο την… θερμοκρασία που βρισκόταν, όσο και την ψυχραιμία που χρειάζεται. Ανέδειξε όμως έτσι και την τάση ”ice bath” η οποία είναι μια συνηθισμένη αποθεραπεία για αθλητές μετά από κουραστικούς αγώνες ή τουρνουά ή οποία προσφέρει σημαντικά οφέλη στο σώμα!

Ποια είναι όμως τα πραγματικά ωφέλη του ice bath

Η βύθιση ενός μόνο άκρου ή ολόκληρου του σώματος σε μια μπανιέρα με κρύο νερό για 10-15 λεπτά, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής ειδικά για τους αθλητές. Παρόλα αυτά οι ειδικοί προειδοποιούν να μην παραμείνουμε στο κρύο νερό για πολύ ώρα λόγω του κινδύνου υποθερμίας και κρυοπαγημάτων. Ποια είναι τα πραγματικά οφέλη της νέας αυτής τάσης.

1. Προετοιμάζει το σώμα για την επόμενη προπόνηση

Όταν το σώμα μας εκτίθεται σε κρύο νερό τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και μικραίνουν. Όταν βγαίνουμε από αυτό η αλλαγή της θερμοκρασίας τα αναγκάζει να ξανανοίξουν γρήγορα. Αυτή η ταχεία διαστολή των αιμοφόρων αγγείων παρέχει επίσης απαραίτητο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους μύες, τα οποία θεωρητικά θα τους βοηθήσουν να ανακάμψουν μετά από τη σκληρή προπόνηση. Μέσω αυτών δίνουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να ανακάμψει και έτσι να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για την επόμενη προπόνηση, η οποία μπορεί να είναι υψηλότερων αποδόσεων.

2. Μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο

Το κρύο νερό μπορεί να έχει θετική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να ανακουφίσει το σώμα μας και ο ύπνος να γίνει καλύτερος!

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία ότι τα ice baths λειτουργούν ως ενισχυτικά του ανοσοποιητικού. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν κρύο ντους έχουν σχεδόν 30% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.

4. Μπορεί να ανατρέψει το μυικό πόνο

Η βύθιση σε παγόλουτρο μετά από έντονη άσκηση μπορεί να μειώσει την εμφάνιση του μετέπειτα μυϊκού πόνου σε σύγκριση με τις απλές διατάσεις. Αυτό συμβαίνει λόγω της μείωσης της φλεγμονής.

Το ice bath δεν είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν όλοι, αν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, καλό είναι να συμβουλευτούμε πρώτα τον γιατρό μας. Παρόλα αυτά η μέθοδος αυτή, είναι αρκετά διαδεδομένη σε celebrities και μεγάλους αθλητές του εξωτερικού!

Διαβάστε επίσης: Ο Brad Pitt με εμφάνιση-ύμνο στη νέα hot τάση “Barbiecore”

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!