Η προετοιμασία για να εγκαταλείψεις μια δουλειά είναι μια δεύτερη δουλειά από μόνη της. Γιατί καμμιά δουλειά δεν τελειώνει μόλις δηλώσεις την παραίτησή σου. Το να φύγεις σωστά από μια δουλειά θέλει τρόπο, διακριτικότητα και φινέτσα.

Εδώ είναι τα μεγαλύτερα λάθη που πρέπει να αποφύγεις σύμφωνα με τον career coach Gregory Tall, που προφανώς τα ξέρει από πρώτο χέρι!

1. Κόβεις απότομα τις σχέσεις σου με συναδέλφους από το παρελθόν, που ίσως σε βοηθήσουν στο μέλλον

Οι συνάδελφοι σου ίσως και να ξεχάσουν ποιες ακριβώς ήταν οι αρμοδιότητες σου αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ, πόσο καλός ή κακός συνεργάτης ήσουν. Aκόμη και χρόνια αργότερα. “Στη μελλοντική σας αναζήτηση εργασίας, δεν έχετε ιδέα πότε και που μπορείτε να βρεθείτε και πάλι με ανθρώπους που κόψατε σχέσεις “, λέει ο Gregory Tall, career coach: “Ποιος ξέρει; μπορεί αυτό το άτομο να είναι εκείνο που θα εξετάσει το βιογραφικό σου, ή θα πάρει την τελική απόφαση για τη δουλειά σου”. Η συμβουλή μου; Πριν συγκρουστείτε με τους συναδέλφους σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι θα μείνουν με κακή εντύπωση από τον τρόπο που τα παρατάτε¨!

2. Δεν έχεις βεβαιωθεί ότι η επόμενη δουλειά σου είναι πραγματικά εξασφαλισμένη

“Περιμένετε να ανακοινώσετε την παραίτησή σας μέχρι να ξεκαθαρίσετε τα πάντα για την επόμενη πρόσληψή σας” λέει ο Tall. “Οι άνθρωποι αποδέχονται μερικές φορές κάποιες προτάσεις χωρίς να έχουν ελέγξει τις λεπτομέρειες”. Δε θέλετε τελικά να βρεθείτε χωρίς καμία δουλειά και ανασφάλιστος, έτσι δεν είναι;

Τα 5 χειρότερα λάθη που μπορεί να κάνεις πριν παραιτηθείς

3. Λες ψέματα σχετικά με τους λόγους παραίτησης σου

“Εντάξει, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερα να μην αναφερθείτε σε όλα εκείνα τα αρνητικά που σας έκαναν να αποφασίσετε να φύγετε”, συμβουλεύει ο coach. “Ας μην αναφέρετε το ότι μισούσατε την εργασιακή πολιτική τους ή ότι σας φέρθηκαν άδικα. Όλα αυτά μπορεί να είναι απολύτως αληθή, αλλά αναφέροντας τα, κινδυνεύετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με όλα αυτά στο μέλλον. Βασικά είναι καλύτερα να αναφέρετε ότι αναζητούσαμε μια ευκαιρία που θα αναδείξει όλο το φάσμα των δεξιοτήτων σας, ότι θα θέλατε εκείνη την προαγωγή, αλλά δεν πειράζει γιατί σας προσφέρθηκε από κάποιον άλλο, ότι θα θέλατε αύξηση, αλλά, να, παρουσιάστηκε μια καλύτερων οικονομικών απολαβών ευκαιρία, δεν είναι ντροπή να τα αναφέρετε αυτά, εννοείται ότι τα λέτε γλυκά πλην κατηγορηματικά”.

3. Φεύγεις χωρίς προειδοποίηση

Ναι, όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να σκεφτούμε αυτή την σατανική εκδοχή εκδίκησης: “Να τους παρατήσω σύξυλους, να δω τι θα κάνουν”. Σκέψου το, αλλά μην το κάνεις. Η προειδοποίηση δύο έως τεσσάρων εβδομάδων είναι τυπική, αλλά σχετικά απαραίτητη. Όπως λέει ο Tall, “αν πραγματικά εκτιμούσατε τον άνθρωπο με τον οποίο συνεργαστήκατε για χρόνια, αν μπορείτε να ρυθμίσετε κάπως την άφιξη σας στη νέα δουλειά και αν όντως θέλετε να βοηθήσετε στη μετάβαση, ναι, ένας μήνας ίσως να μη σας φανεί υπερβολικό περιθώριο για να βρουν αντικαταστάτη. Ειδικά, αν βρισκόσασταν σε θέση ευθύνης με πολλές αρμοδιότητες”.

4. Δεν αφήνεις καθόλου χρόνο ανάμεσα στις δυο δουλειές

“Μέχρι να εγκαταλείψετε μια δουλειά που θέλετε απεγνωσμένα να αφήσετε, είναι πιθανό να έχετε καεί, να ζήσετε πολλές άγρυπνες νύχτες, ή να βιώσετε άλλες σωματικές μορφές εργασιακού στρες”, μας λέει ο coach. “Αν πάτε κατευθείαν στην επόμενη δουλειά, δεν θα έχετε καθόλου χρόνο για την απαραίτητη μετάβαση. Λάθος”, καταλήγει ο Tall.

5. Αλλάζεις γνώμη όταν ο εργοδότης σου, σου κάνει μια χρηματική αντιπρόταση

Αν ο εργοδότης σου αποφασίσει να σου προσφέρει περισσότερα χρήματα ή τα προνόμια που ποτέ δεν σου έδωσε για να παραμείνεις, ίσως μπεις στον πειρασμό να σκεφτείς ξανά τι πραγματικά θέλεις να κάνεις. Βασικά, σκέψου πολύ και αποφάσισε προσεκτικά. Ο Gregory Tall, λέει σχετικά με αυτό: “για να φτάσετε να παραιτηθείτε και να ψάχνετε για άλλη δουλειά, υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι. Κι αυτοί οι λόγοι δεν θα πάψουν να υπάρχουν με μία αύξηση στον μισθό σας. Επίσης, μετά την αύξηση θα πρέπει να δουλέψετε πιο σκληρά, πιο σκληρά κι απ’ ό,τι ήδη δουλεύατε για να αποδείξετε ότι την αξίζατε. Και φυσικά αυτό θα λειτουργήσει ως εμπόδιο, όταν πραγματικά θα αξίζετε μια μεγάλη αύξηση. Η μόνιμη επωδός θα είναι ότι εσείς πήρατε αύξηση όταν πρακτικά τους βάλατε το μαχαίρι στον λαιμό ότι θα παραιτηθείτε…

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet