Αισθάνεσαι κολλημένη στη ρουτίνα όσον αφορά τα επαγγελματικά σου; Η καθημερινή σου δουλειά σου φαίνεται λιγότερο από ενδιαφέρουσα; Μπορεί να είναι δελεαστικό να αρχίσεις να εξετάζεις τις λίστες θέσεων εργασίας και να σχεδιάζεις μια στρατηγική απόδρασης. Αλλά η λύση δεν χρειάζεται να είναι πάντα τόσο δραστική, όσο το να παραδώσεις το notice σου και να γίνεις μέρος της «Μεγάλης Παραίτησης».

Το job crafting είναι μια στρατηγική που βασίζεται στον επανασχεδιασμό και την αναπλαισίωση της δουλειάς σου, ώστε να ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τις προσωπικές σου αξίες και δυνάμεις, επιτρέποντάς σου να επωφεληθείς περισσότερο από την εργασία σου και να εστιάσεις στα μέρη που θεωρείς πιο ικανοποιητικά.

job

Δεν είναι μια νέα έννοια. Ο όρος επινοήθηκε το 2001 από την Δρ. Amy Wrzesniewski και τη Δρ. Jane Dutton, οι οποίες όρισαν το job crafting ως «τις φυσικές και γνωστικές αλλαγές που κάνουν τα άτομα στην εργασία ή στα σχεσιακά όρια της δουλειάς τους». Όμως, με τις συζητήσεις για τη «σιωπηρή παραίτηση» και την επαγγελματική εξουθένωση να πυκνώνουν συνεχώς και να κάνουν πολλούς από εμάς να αμφισβητούμε τι πραγματικά θέλουμε από τη δουλειά μας, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

«Όταν νιώθεις απογοητευμένος από τη δουλειά, είναι εύκολο να αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς θα μπορούσες να προχωρήσεις και ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη θέση σου», λέει η careers coach Ayesha Murray. «Το παλιό ρητό ότι «το ξένο είναι πάντα πιο γλυκό» είναι απολύτως κατάλληλο εδώ, καθώς μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο να επανεκτιμήσετς το τρέχον σας σενάριο και να προσπαθήσετε να το κάνετε να λειτουργήσει για εσάς».

Με μια ύφεση στον ορίζοντα και το κόστος ζωής να εκτοξεύεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, το να πηδήξεις στο ρεύμα της Μεγάλης Παραίτησης και να αλλάξεις εντελώς δουλειά μπορεί να μην είναι πάντα μια ρεαλιστική επιλογή. «Το job crafting μπορεί να σε βοηθήσει να αξιολογήσεις εάν η τρέχουσα θέση εργασίας σου είναι κάτι που θέλεις μακροπρόθεσμα, αλλά χωρίς να πηδάς «σε τυχαίες αποφάσεις»», προσθέτει η σύμβουλος σταδιοδρομίας Soma Ghosh.

job

Πώς λειτουργεί, λοιπόν; Σύμφωνα με το αρχικό πλαίσιο των Wrzesniewski και Dutton, υπάρχουν τρεις τύποι job crafting. Πρώτα απ’ όλα έρχεται το task crafting, το οποίο έχει να κάνει με την αλλαγή ή την τροποποίηση του τύπου και του εύρους εργασιών που συνθέτουν την εργάσιμη ημέρα σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο σκεπτόμενη τα καθήκοντα που κάνεις, πόσο χρόνο καταλαμβάνουν και πώς σε κάνουν να νιώθεις. Υπάρχουν πράγαματα που σου ρουφούν την ενέργεια; Βρίσκεις τον εαυτό σου να νιώθει έλξη προς συγκεκριμένες ευθύνες;

Σχεδόν σίγουρα θα υπάρχουν κάποια αδιαπραγμάτευτα καθήκοντα στη δουλειά σου (για παράδειγμα, σε κανέναν δεν αρέσει να ξεκαθαρίζει τα εισερχόμενά του), αλλά πέρα ​​από αυτό, σκέψου τους τομείς στους οποίους θα ήθελες να αφιερώσεις περισσότερο (ή λιγότερο) χρόνο και ρώτησε τον προϊστάμενο σου πώς μπορείς να το κάνεις αυτό (ελπίζουμε ότι θα εντυπωσιαστούν που πήρες την πρωτοβουλία και επικεντρώνεσαι στην εξέλιξή σου).

Έπειτα, υπάρχει το relational crafting, το οποίο περιλαμβάνει την αλλαγή του με ποιους αλληλεπιδράς. Είναι κάτι περισσότερο από το να αποφύγεις απλώς τη νέμεση του γραφείου σου και να προγραμματίσεις ένα εβδομαδιαίο catch-up με τον work bestie σου, έχει να κάνει με το ποιος μπορεί να σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη δουλειά σου.

job

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ζητάς να συμμετάσχεις σε μια συνάντηση που δεν είναι στην άμεση αρμοδιότητα σου, αλλά έχει κάποιο σημαντικό crossover ή ότι ρωτάς εάν μπορείς να παρακολουθήσεις κάποιον σε μία άλλη ομάδα που έχει εξειδίκευση σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Θα μπορούσε, όμως, να είναι τόσο απλό όσο να προγραμματίσεις ένα μηνιαίο one-to-one ραντεβού με έναν διευθυντή ή μέντορα με τον οποίο τα πηγαίνεις πραγματικά καλά.

Ο τρίτος τύπος είναι το cognitive (γνωστικό) crafting, το οποίο περιλαμβάνει τη μετατόπιση του τρόπου με τον οποίο σκέφτεσαι ή ερμηνεύεις τη δουλειά που κάνεις, λαμβάνοντας υπόψη το σκοπό της εργασίας σου και πώς ταιριάζει σε μια ευρύτερη εικόνα. Αυτή είναι αναμφισβήτητα η δυσκολότερη αλλαγή για να χειριστούμε, καθώς πιθανότατα όλοι μπορούμε να εντοπίσουμε τα κομμάτια της δουλειάς μας στα οποία θα θέλαμε να εστιάσουμε περισσότερο ή να αφιερώσουμε λιγότερο χρόνο, αλλά η σκέψη για τα κίνητρα και τις προθέσεις μας μπορεί να απαιτήσει να σκάψουμε λίγο βαθύτερα.

«Ξεκινήστε υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας γιατί πήρατε τη δουλειά σας εξαρχής», προτείνει η Murray. «Τι ήταν ο ρόλος, τα καθήκοντα ή η κουλτούρα που σας άρεσε; Είστε ακόμα ευθυγραμμισμένοι με αυτά; Ή έχετε παρασυρθεί και πρέπει να βρείτε έναν τρόπο επιστροφής; Σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για εσάς, τόσο όσον αφορά την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής όσο και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας και βεβαιωθείτε ότι αυτές οι ανάγκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται», εξηγεί.

job

«Μόλις καταλάβετε τι χρειάζεστε από τη θέση σας για να νιώσετε πληρότητα, πάρτε την αρχική περιγραφή της και συγκρίνετε τη με το σημείο που βρίσκεστε τώρα. Τι πρέπει να αλλάξει για να επανέλθεις σε καλό δρόμο; Με ποιον χρειάζεται να μιλήσετε ή να λάβετε υποστήριξη και ποια είναι τα πρώτα βήματα για να πραγματοποιήσετε την αλλαγή;».

Το αποτέλεσμα θα είναι win-win τόσο για εσένα όσο και για τον εργοδότη σου, καθώς αν νιώθεις περισσότερο έλεγχο και ενέργεια, πιθανότατα θα καταλήξεις να εργάζεσαι πιο αποτελεσματικά και να είσαι πιο αφοσιωμένη. Μια μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας διαπίστωσε ότι όταν οι εργαζόμενοι είχαν περισσότερο έλεγχο στη διαμόρφωση του ρόλου τους, δεν απολάμβαναν απλώς τη δουλειά τους περισσότερο, αλλά είχαν και καλύτερα αποτελέσματα.

Το job crafting, φυσικά, δεν θα είναι μια ολοκληρωμένη λύση σε κάθε πρόβλημα του χώρου εργασίας σου. «Δεν μπορούμε πάντα να δημιουργούμε την ιδανική θέση για εμάς λόγω οργανωτικών περιορισμών ή μιας κουλτούρας που δεν είναι τόσο υποστηρικτική όσο θα θέλαμε», λέει η Murray. «Αν ισχύει αυτό και η απόφαση εξακολουθεί να είναι να προχωρήσουμε, τότε τουλάχιστον μπορούμε να αισθανόμαστε ενδυναμωμένοι γνωρίζοντας ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να το κάνουμε να λειτουργήσει».

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet