Μπορούν τα χόμπι να παίξουν καταλυτικό ρόλο στο να είσαι πιο αποδοτική και χαλαρή στη δουλειά σου; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χόμπι που απολαμβάνουμε. Εκτός του ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεχαστούμε, ξέρεις ότι όσοι έχουν χόμπι, είναι τελικά πιο αποδοτικοί και πιο συγκεντρωμένοι στο επάγγελμά τους;

Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει πως οι εργοδότες μπορεί να εντυπωσιαστούν ή να τους περάσεις μηνύματα για τον χαρακτήρα σου χωρίς να το καταλάβεις. Για παράδειγμα, η ορειβασία μπορεί να δείξει στους εργοδότες σου την ικανότητά σου να αναλαμβάνεις ρίσκα, ενώ αν παίζεις Sudoku μπορεί να δείξει την ικανότητά σου να σκέφτεσαι στρατηγικά.

Ευτυχώς τα χόμπι έχουν πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από το εντυπωσιάζουν τους εργοδότες – αλλά ας ξεκινήσουμε με αυτό!

Θα εντυπωσιάσεις τους ανώτερους σου

Όταν πρόκειται να βρεις μια δουλειά, τα χόμπι μπορεί να είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις. Κάποια χόμπι μαρτυρούν στοιχεία του χαρακτήρα και των αντοχών σου και μπορεί ο υπεύθυνος προσλήψεων να θεωρήσει πως ταιριάζουν με την πολιτική και τις ανάγκες της εταιρείας. 

Οι εργοδότες μπορεί να θεωρήσουν πως η αγάπη κάποιου για το γκολφ μπορεί να συμβολίζει την υπομονή και την ακρίβεια που έχει ως άνθρωπος ή η πεζοπορία να θεωρηθεί ως απόδειξη ότι το άτομο δεν φοβάται να αναζητά καινούργια μονοπάτια.  Ή ένας εργοδότης μπορεί να εντυπωσιαστεί από ένα άτομο που αγωνίζεται σε τρίαθλο, φτιάχνει αυτοκίνητα για διασκέδαση ή ακόμα παίζει Dungeons and Dragons! Αυτού του είδους οι δραστηριότητες μπορούν να δείχνουν πρωτοβουλία, αφοσίωση και δημιουργικότητα.

Βοηθούν στη δικτύωση

Το χόμπι σου μπορεί να σε βοηθήσει στο να ξεκινήσεις κουβέντα με κάποιον που μπορεί να έχει ίδια ή παρόμοια ενδιαφέροντα. Αυτό συνήθως δημιουργεί στον άλλον θετικά συναισθήματα και φτιάχνει σταθερούς δεσμούς. Για παράδειγμα, αν το χόμπι σου είναι το μπάσκετ ή το τρέξιμο, μπορεί να κανονίσετε με συναδέλφους ένα παιχνίδι ή ένα run. Όταν είσαι συμπαθείς στους συναδέλφους σου, είναι πιο πιθανό να πάρεις συντομότερα προαγωγή.

χόμπι

Αποκτάς  καινούργιες δεξιότητες

Το χόμπι μας βοηθά στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων ή στη βελτίωση των δεξιοτήτων που μπορούν να φανούν χρήσιμες στο χώρο εργασίας. Για παράδειγμα, η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά σου να επιλύεις προβλήματα και να συνεργάζεσαι με άλλους. Στην Αμερική, το gamification έχει κερδίσει αξιοπιστία ως αποτελεσματικό εργαλείο εκπαίδευσης.

Σε προσωπικό επίπεδο, δραστηριότητες όπως το ποδόσφαιρο και τα ομαδικά αθλήματα μπορούν να σου διδάξουν την ομαδική εργασία και ο εθελοντισμός μπορεί να σου διδάξει οργάνωση και να αναδείξει τις ηγετικές σου ικανότητες.

χόμπι

Χαλάρωση και ψυχική υγεία

Για να εξελιχθείς, χρειάζεται πού και πού να χαλαρώνεις. Η ενασχόληση με ένα  χόμπι μπορεί να προσφέρει στο μυαλό σου το απαραίτητο διάλειμμα που χρειάζεται και να χρησιμεύσει ως διέξοδος από διάφορα προβλήματα  που μπορεί να σε βασανίζουν. Με τη σειρά του, αυτό σε βοηθά να εστιάσεις καλύτερα όταν επιστρέφεις στη δουλειά. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Behavioral Medicine, τα χόμπι μπορούν να μειώσουν το άγχος και να αυξήσουν τη συνολική ψυχική ευεξία. Τα χόμπι επιτρέπουν στους ανθρώπους να αισθάνονται χαλαροί και σίγουροι επειδή παρέχουν μια υγιή απόσπαση της προσοχής από το άγχος.

Διαβάστε ακόμα: «Μισώ τη δουλειά μου». Ποια είναι η λύση;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet