Σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν ζεις σίγουρα θα έχεις ακούσει για τον Warren Buffet, έναν από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών. Παρά τον τεράστιο πλούτο του ο Buffet μετρά την επιτυχία του με έναν μοναδικό τρόπο — μέσω του “εσωτερικού του βαθμολογικού πίνακα”.

Η εσωτερική βαθμολογία του Warren Buffet

Τι να εννοεί άραγε; Η εσωτερική βαθμολογία του Buffet είναι ένα σύνολο προσωπικών αξιών και αρχών που ορίζουν τη λήψη αποφάσεων και τη συμπεριφορά του. Σε αντίθεση με πολλούς ανθρώπους που μετρούν την επιτυχία τους με εξωτερικούς παράγοντες όπως τα χρήματα ή η φήμη, ο Buffett πιστεύει ότι η πραγματική επιτυχία προέρχεται από το να παραμένεις πιστός στις δικές σου αξίες και αρχές.

Γιατί δίνει τόση σημασία στην εσωτερική του βαθμολογία; Επειδή πιστεύει ότι όταν μετράς την επιτυχία σου με εξωτερικούς παράγοντες, εστιάζεις περισσότερο στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα παρά στο τι πραγματικά εκτιμάς. Εστιάζοντας στις αξίες και τις αρχές του, ο Buffet έχει λάβει αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με το όραμά του για επιτυχία και όχι με το όραμα της κοινωνίας.

Πως θα φτιάξεις το δικό σου σκορ στην εσωτερική σου βαθμολογία

Για τον Buffet, οι πιο σημαντικές αξίες είναι η ακεραιότητα, η ειλικρίνεια και η γενναιοδωρία. Πιστεύει ότι αυτές οι αξίες είναι απαραίτητες για την χτίσεις την επιτυχία σου και αποτελούν το θεμέλιο μιας ισχυρής προσωπικής και τη βάση της επαγγελματικής σου φήμης. Συγκεκριμένα:

#1 Ακεραιότητα
Το να ζεις και να εργάζεσαι με ακεραιότητα έχει πολλά οφέλη, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά: οι άνθρωποι σε εμπιστεύονται, γιατί ξέρουν ότι είσαι αξιόπιστη και ηθική. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ισχυρότερες σχέσεις με συναδέλφους και πελάτες. Επίσης, όταν εργάζεσαι με ακεραιότητα, είναι πιο πιθανό να σε ακολουθεί μια θετική φήμη, η οποία μπορεί να σου δώσει νέες ευκαιρίες και να σε βοηθήσει να προχωρήσεις στην καριέρα σου. Το μότο του Buffet: «Όταν θέλεις να προσλάβεις κάποιον, πρέπει να αναζητάς τρεις ιδιότητες: ακεραιότητα, ευφυΐα και ενέργεια. Και αν δεν έχουν την πρώτη, οι άλλες δύο θα είναι καταστροφικές».

Warren Buffet

#2 Ειλικρίνεια
Όταν δουλεύεις με ειλικρίνεια, νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Γνωρίζεις ότι δεν εξαπατάς ή δεν παραπλανάς τους άλλους, κάτι που μπορεί να σου χαρίζει αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση. Είσαι επίσης πιο συγκεντρωμένη στη δουλειά σου. Δεν ανησυχείς μήπως καλύψεις λάθη ή σε πιάσουν σε κάποιο ψέμα, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι πιο παραγωγική και αποτελεσματική. Τέλος, η ειλικρίνεια οδηγεί σε καλύτερη επικοινωνία. Όταν είσαι ειλικρινής με τους ανθρώπους, μπορείς να αποφύγεις παρεξηγήσεις και συγκρούσεις.

#3 Γενναιοδωρία
Η γενναιοδωρία μπορεί να μην οδηγεί άμεσα σε πλούτο, αλλά μπορεί να συμβάλει στη συνολική επιτυχία και την οικονομική ευημερία με διάφορους τρόπους. Το να θεωρείσαι γενναιόδωρη μπορεί να δημιουργήσει καλή θέληση, να οδηγήσει σε νέες επιχειρηματικές ή επαγγελματικές ευκαιρίες και να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα ισχυρό δίκτυο επαφών. Σκέψου το κάρμα σου: η γενναιοδωρία μπορεί να προσελκύσει θετικά αποτελέσματα και να συμβάλει στη συναισθηματική ευημερία.

Σύμφωνα με μελέτη μάλιστα, οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν «ξοδεύουν χρήματα για άλλους παρά για τον εαυτό τους και αυτή η ευτυχία τους παρακινεί να είναι γενναιόδωροι στο μέλλον. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η γενναιοδωρία μπορεί να απελευθερώσει ενδορφίνες στον εγκέφαλο, δημιουργώντας συναισθήματα ευτυχίας και χαράς. Η προσφορά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην οικοδόμηση και την ενίσχυση των σχέσεων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, οι συμμετέχοντες που κλήθηκαν να προσφέρουν σε άλλους ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο συνδεδεμένοι με αυτά τα άτομα και είχαν πιο θετικές αλληλεπιδράσεις μαζί τους.

Διάβασε ακόμη: Εργασιακή κατάθλιψη: Ωχ λες να πάσχω από αυτό;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet