Μπορεί να σου πάρει χρόνο να αναγνωρίσεις τα σημάδια, αλλά εδώ θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις αν ο σύντροφός σου είναι χειριστικός. Ένας χειριστικός άνθρωπος είναι σίγουρα ύπουλος. Το καλό όμως, είναι ότι πολλά από αυτά που κάνει χτυπάνε καμπανάκια για τις προθέσεις του.

Ποια είναι τα red flags ότι ο σύντροφός σου είναι χειριστικός

1) Κάνει gaslighting

Τι είναι αυτό; Το Gaslighting είναι ένα κόλπο που θα σε κάνει να αμφιβάλλεις για τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις σου. Σε αμφισβητεί και σε απορρίπτει συνεχώς και σε κάνει να νιώθεις ότι φαντάζεσαι πράγματα.

Λέει για παράδειγμα κάτι προσβλητικό και αν του το επισημάνεις επιμένει ότι το παρεξήγησες ή ότι το άκουσες λάθος. Έτσι κι εσύ αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν είναι δικό σου το λάθος.

Όχι, δεν φαντάζεσαι πράγματα. Άκου το ένστικτό σου – είναι εκεί για να σε προστατεύσει από ανθρώπους που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.

χειριστικός

2) Λέει ψέματα για να σε ελέγχει

Όλα έχουν να κάνουν με τον έλεγχο. Μπορεί να λέει ψέματα για τα συναισθήματά του ή το παρελθόν του, ή ακόμα και να κατασκευάζει ολόκληρες καταστάσεις, με σκοπό να σε ελέγχει. Μπορεί για παράδειγμα να πει ένα ψέμα για μια επαγγελματική ευκαιρία που έχασε για να σε κάνει να νιώσεις ένοχη που δεν ήσουν υποστηρικτική.

Για άλλη μια φορά, εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Αν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, μάλλον έτσι είναι.

3) Το παίζει θύμα

Ένα άλλο πράγμα που κάνουν οι χειριστικοί άνθρωποι είναι να χειραγωγούν τη συμπάθειά. Και αυτό το κάνουν παίζοντας το θύμα, κάνοντας εσένα να νιώθεις ενοχές ώστε τελικά να ενδώσεις στις απαιτήσεις τους. Να είσαι σταθερή στα όριά σου. Να δείχνεις συμπόνια και να έχεις κατανόηση, αλλά να μάθεις να αναγνωρίζεις τη συναισθηματική χειραγώγηση.

χειριστικός

4) Σιωπά

Οι χειριστικοί άνθρωποι θα δοκιμάσουν κάθε κόλπο για να πάρουν αυτό που θέλουν, και αυτό περιλαμβάνει και τη σιωπή. Εάν έχεις καταφέρει να πεις όχι στις προηγούμενες απόπειρες χειραγώγησης, θα σε τιμωρήσουν – χωρίς λόγια.

Είναι κλασική τακτική και αυτή η παθητική-επιθετική συμπεριφορά μπορεί να είναι πολύ απογοητευτική, γιατί είναι απλώς ένας ακόμη τρόπος να σε κάνουν να ενδώσεις στις απαιτήσεις τους. Στέλνει το μήνυμα δηλαδή: Ή κάνεις ό,τι θέλω, ή δεν θα σου μιλήσω καθόλου.

Μιλάμε για έναν ψυχρό πόλεμο δηλαδή. Τι πρέπει να κάνεις: να σκεφτείς ότι οι ενήλικες επικοινωνούν. Έτσι λύνουν τις διαφορές τους. Αν δεν το κάνουν απλώς απομακρύνονται.

5) Κάνει συναισθηματικό εκβιασμό

Με ποιο τρόπο; Απειλεί να αποκαλύψει τα μυστικά σου, ή ότι θα σε αφήσει, σε συγκρίνει με άλλους και άλλες, ανακαλεί συνεχώς τα λάθη του παρελθόντος, χρησιμοποιεί τα παιδιά ή τα κατοικίδιά σας ως πιόνια, μιλάει για υπερβολικά αρνητικές συνέπειες. Το νόημα είναι να σε κάνει να νιώθεις φόβο. Η λύση απλώς είναι να μην ενδώσεις ποτέ σε κάποια από αυτές τις τακτικές. Θυμήσου: το σωστό άτομο πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλείς, όχι να φοβάσαι!

6) Σε βομβαρδίζει

Όταν πλημμυρίζεις από έρωτα όλα έχουν μια υπερβολή. Αν όμως και η υπερβολή είναι υπερβολική, είναι ο τρόπος ενός χειριστικού ανθρώπου να σε κάνει πιο δεκτική στη χειραγώγησή του. Θα σε κατακλύσει με στοργή για να αποκτήσει τον έλεγχο. Θα σου κάνει άπειρα κομπλιμέντα και δώρα, θα εμφανίζεται συνέχεια μπροστά σου εκεί που δεν το περιμένεις κ.α. Στην πραγματικότητα αυτή είναι μια μορφή ψυχολογικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσεις μέχρι να είναι πολύ αργά… και είναι δύσκολο να ξεφύγεις.

Τι να κάνεις: θέσε τα όριά σου και δες αν θα τα σεβαστεί.

χειριστικός

7) Σε απομονώνει από τους φίλους και την οικογένειά σου

«Εσύ κι εγώ ενάντια στον κόσμο» – αυτό είναι κάτι που μπορεί να ακούσεις από ένα χειριστικό άτομο.

Και ενώ μπορεί να κάνει την όλη κατάσταση να μοιάζει ρομαντική στην αρχή, θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι ένας ακόμη τρόπος για να σε ελέγχει.

Επειδή οι χειριστικοί άνθρωποι θέλουν να ελέγχουν το σύστημα υποστήριξής σου, μπορεί να προσπαθήσει να σε απομονώσει από τους φίλους και την οικογένειά σου. Θέλουν να είναι η μοναδική σου πηγή υποστήριξης. Θέλουν να εξαρτάσαι πλήρως από αυτούς.

Να θυμάσαι: μια υγιής σχέση δεν πρέπει ποτέ να απαιτεί να κόψεις τους δεσμούς με αυτούς που σε νοιάζονται και τους νοιάζεσαι.

8) Σε κάνει να νιώθεις κατώτερη

Τέλος, οι χειριστικοί άνθρωποι συχνά σε κάνουν να νιώθεις κατώτερη, είτε μέσω υποτιμήσεων που δεν είναι και τόσο ξεκάθαροι είτε με απροκάλυπτη κριτική.

Στόχος του είναι να διαβρώσει την αυτοεκτίμησή σου, να σε κάνει να νιώθεις ανεπαρκείς και ανασφαλής και να σε κάνει έτσι πιο επιρρεπή στον έλεγχό του.

Να είσαι προσεκτική και συντονισμένη με τον εαυτό σου, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναγνωρίσεις πότε κάποιος προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις κατώτερη.

Η χειραγώγηση είναι ένα τόσο περίπλοκο θέμα και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών. Το κύριο πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι ότι όλα έχουν να κάνουν με τον έλεγχο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου και να διατηρείς υγιή όρια.

Και να μην φοβάσαι να απομακρυνθείς εάν η συμπεριφορά συνεχιστεί. Κάπου εκεί έξω σίγουρα υπάρχει κάποιος που θα σου φερθεί με την αγάπη και το σεβασμό που σου αξίζει.

Διάβασε ακόμη: 11 λόγοι για τους οποίους οι άντρες απομακρύνονται όταν τα συναισθήματά τους γίνονται πιο έντονα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!