Τα προφυλακτικά είναι μια από τις καλύτερες μορφές αντισύλληψης επειδή είναι φθηνά, μπορείς να τα αγοράσεις οπουδήποτε, βοηθούν στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και στο να σταματήσει η εξάπλωση των ΣΜΝ. Αλλά και πάλι, δεν είναι τέλεια.

Τα προφυλακτικά μπορεί να σπάσουν και είναι επίσης επιρρεπή σε σφάλματα χρήστη, ο οποίος μπορεί να τα φορέσει λανθασμένα ή να επιλέξει λάθος μέγεθος. Για αυτόν τον λόγο, τα εξωτερικά προφυλακτικά (αυτά που μπαίνουν στο πέος) είναι μόνο κατά περίπου 85% αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης στην πραγματική ζωή, σύμφωνα με το Planned Parenthood, σε σύγκριση με το 98% σε τέλεια χρήση.

Για να αποτρέψεις την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τον σύντροφό σου από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το προφυλακτικό, καθώς και τα απαραίτητα μέτρα που μπορείς να λάβεις για να αποτρέψεις το σπάσιμο του.

προφυλακτικό

Γιατί σπάνε τα προφυλακτικά

1.Έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του προφυλακτικού

Τα προφυλακτικά είναι συχνά καλά για τρία έως πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής τους, αλλά λήγουν. «Φρόντισε, λοιπόν, να ελέγξεις τα περιτυλίγματα των προφυλακτικών σου για την ημερομηνία λήξης και να τα χρησιμοποιήσεις πριν από αυτήν την ημερομηνία», εξηγεί η Carrie Smith, αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων στην Cake, μια εταιρεία σεξουαλικής υγείας και ευεξίας που κατασκευάζει προφυλακτικά. Εάν ένα προφυλακτικό έχει λήξει, το υλικό (είτε λατέξ, πολυουρεθάνη ή δέρμα αρνιού) μπορεί να έχει υποβαθμιστεί και να έχει χάσει τη δύναμή του και έτσι είναι πιο πιθανό να σχιστεί. Θα πρέπει να υπάρχει μια μικρή φυσαλίδα αέρα στη συσκευασία που να μπορείς να την νιώσεις αν πιέσεις ελαφρά το περιτύλιγμα, σύμφωνα με το Planned Parenthood. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευασία δεν έχει ανοίξει και έτσι το ίδιο το προφυλακτικό θα είναι σε καλή κατάσταση. Εάν ένα προφυλακτικό είναι σκισμένο, στεγνό, άκαμπτο ή κολλώδες, πέταξε το.

προφυλακτικό

2.Λάθος αποθήκευση

Το που φυλάς τα προφυλακτικά σου, μπορεί να τα κάνει πιο επιρρεπή στο σπάσιμο. «Η άνιση θέρμανση και ψύξη μπορεί να αποδυναμώσει το λατέξ, ανοίγοντας χώρο στην πιθανότητα να σπάσει το προφυλακτικό κατά τη διείσδυση», λέει η Smith. Για το λόγο αυτό, τα προφυλακτικά δεν πρέπει να φυλάσσονται σε ζεστά μέρη όπως το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ή το πορτοφόλι. Στην περίπτωση του τελευταίου, η τριβή μπορεί επίσης να τα βλάψει, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αντίθετα, φύλαξε τα σε δροσερό, ξηρό μέρος όπου δεν τρίβονται, λυγίζουν ή θρυμματίζονται, όπως το ντουλάπι φαρμάκων ή το κομοδίνο σου. Ή αν είσαι εν κινήσει, μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε μια μικρή θήκη της τσάντας σου.

3.Άνοιγμα χωρίς προσοχή

Εάν ανοίξεις ένα προφυλακτικό βιαστικά ή λανθασμένα, κινδυνεύεις να σκίσεις το ίδιο το προφυλακτικό. Μην το ανοίγεις ποτέ με τα δόντια ή το ψαλίδι. Αντίθετα, σπρώξε προσεκτικά το προφυλακτικό από τη μέση ενώ ανοίγεις επίσης προσεκτικά τη συσκευασία σύμφωνα με τις οδηγίες.

προφυλακτικό

4.Υπερβολική τριβή ή έλλειψη λίπανσης κατά τη διάρκεια του σεξ

Η τριβή είναι μέρος αυτού που κάνει το σεξ ευχάριστο, αλλά η πολλή τριβή μπορεί να έχει αρνητικά παρελκόμενα. «Η υπερβολική τριβή μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει σκίσιμο του προφυλακτικού, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό σε έναν ή και στους δύο συντρόφους», λέει η Smith. Για να αποφευχθεί το σπάσιμο του προφυλακτικού, η λίπανση είναι απαραίτητη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια του πρωκτικού σεξ, καθώς ο πρωκτός δεν παράγει τη δική του λίπανση όπως ο κόλπος. Φρόντισε, λοιπόν, να χρησιμοποιείς προφυλακτικά με λίπανση ή επιπλέον λιπαντικό εάν χρειάζεται. «Ένα καλό λιπαντικό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη μείωση της τριβής», εξηγεί η Smith.

5.Χρησιμοποιείς λάθος λιπαντικό

Εάν χρησιμοποιείς προφυλακτικά από λατέξ, τα λιπαντικά με βάση το λάδι μπορεί να αποδυναμώσουν το υλικό και να προκαλέσουν σκίσιμο. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείς επίσης λάδι καρύδας, λάδια μασάζ ή έλαια διέγερσης. «Τα λιπαντικά με βάση το λάδι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται με προφυλακτικά λάτεξ καθώς το λάδι υποβαθμίζει το υλικό και μπορεί να οδηγήσει σε σκίσιμο», λέει η Smith. «Τα λιπαντικά σιλικόνης, αυτά με βάση το νερό ή τα υβριδικά είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη χρήση λάτεξ προφυλακτικών. Πειραματίσου χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους λιπαντικών και δες ποιο είναι το καλύτερο για εσένα και με το προφυλακτικό σου».

προφυλακτικό

6.Το προφυλακτικό δεν είναι στο σωστό μέγεθος

«Το μέγεθος έχει πραγματικά σημασία», λέει η Smith. «Γλιστράει όταν χρησιμοποιείς ένα προφυλακτικό που είναι πολύ μακρύ ή χαλαρό και μπορεί να σκιστεί εάν χρησιμοποιείς ένα προφυλακτικό που είναι πολύ σφιχτό ή πολύ κοντό», προσθέτει. Πειραματίσου με προφυλακτικά διαφορετικού μεγέθους για να έχεις μια άνετη εφαρμογή, όχι πολύ σφιχτό και όχι πολύ χαλαρό.

Εάν ένα προφυλακτικό σπάσει κατά τη διάρκεια του σεξ, μείνε ήρεμοι και αξιολόγησε τις επιλογές σου. Μπορείς να πάρεις επείγουσα αντισύλληψη, αν θέλεις, και να συνομιλήσεις με το γιατρό σου σχετικά με την εξέταση για ΣΜΝ.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε ακόμη: Τι είναι το ταντρικό σεξ; Πρέπει να το δοκιμάσεις;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet