Συμβαίνει πιο συχνά από όσο νομίζεις. Σε κάποιο σημείο της σχέσης, η επιθυμία για σεξ μειώνεται πάρα πολύ. Και αυτό καθόλου δεν έχει να κάνει με την αγάπη προς το ταίρι μας. 

Λεπτό θέμα. Και σίγουρα οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι σε θέση να δώσουν κάποια ακριβή εξήγηση. Οι αντιδράσεις εκείνων που υποφέρουν ξαφνικά ή σταδιακά από μειωμένη επιθυμία είναι διαφορετικές: κάποιες ντρέπονται, κάποιες προσποιούνται ότι όλα είναι καλά, εκείνες που αισθάνονται ένοχες προς το σύντροφό τους, εκείνες που το υποτιμούν, εκείνες που το βρίσκουν φυσιολογικό και η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Δεν είναι εποικοδομητικό ούτε για τη γυναίκα ούτε για το ζευγάρι να προσποιείται ότι δεν έχει συμβεί τίποτα. Ούτε να βγαίνουν αυθαίρετα συμπεράσματα ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση του ζευγαριού. Αντίθετα, είναι καλύτερο να ληφθεί υπόψη η μείωση της γυναικείας λίμπιντο. Κάτι που ευτυχώς μπορεί να διορθωθεί.

Ο ψυχοθεραπευτής και ψυχαναλυτής Roberto Pani, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ειδικευμένος σε θέματα σεξολογίας εξηγεί τις αιτίες της μειωμένης λίμπιντο στις γυναίκες. 

Ο πρίγκιπας που γίνεται βάτραχος

Στις σταθερές μακροχρόνιες σχέσεις ένας από τους λόγους που μειώνονται τα ερεθίσματα της γυναικείας λίμπιντο θα μπορούσε να είναι η «απομυθοποίηση» της εικόνας του συντρόφου. «Οι καβγάδες, οι διαφωνίες ή η υποτιμητική συμπεριφορά καταλήγουν στη μεταμόρφωση του συντρόφου σε μια μέτρια, αν όχι εντελώς απογοητευτική εικόνα. Αυτή η απομυθοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αίσθηση εκδίκησης. Φυσικά γίνεται ασυνείδητα, αλλά προκαλεί το σώμα να εκπέμπει σήματα απόρριψης, τα οποία μεταφράζονται σε σεξουαλικό επίπεδο» εξηγεί ο Pani.

σεξ
Αν ο πρίγκιπας μεταμορφωθεί σε βάτραχο οι συνέπειες είναι εμφανείς και στη σεξουαλική ζωή!

Άλλωστε, οι καβγάδες φθείρουν τη σχέση και μειώνουν την εξιδανίκευση της αγάπης. Και όπου υπάρχει καυγάς, δεν μπορεί να υπάρχει στοργή. Άλλωστε, οι καβγάδες είναι συχνά προφάσεις που αντανακλούν ασυνείδητη απογοήτευση και δείχνουν αδυναμία επικοινωνίας. Και εφόσον η σεξουαλικότητα είναι επικοινωνία, το φυσικό επακόλουθο είναι η αποδυνάμωση της σεξουαλικής ζωής. Εν ολίγοις, ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος. Πιο αναλυτικά, η σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας επηρεάζεται από:

Τη ρουτίνα

Δεν υπάρχει αμφιβλία ότι η επαφή σε καθημερινό επίπεδο μας εξοικειώνει υπερβολικά με το σώμα του συντρόφου και σίγουρα οδηγεί σε μείωση των ερωτικών και συναρπαστικών φαντασιώσεων στη σχέση. Η ρουτίνα (και η εγγύτητα) μειώνει τη λίμπιντο, “γιατί η εικόνα του άλλου είναι περιορισμένη στον οικιακό χώρο – προσθέτει ο Pani – και δεν αφήνει περιθώρια για ευφάνταστο παιχνίδι”. 

– Τις φυσικές αλλαγές

Αφορά στην αλλαγή που προκαλεί ο χρόνος στο σώμα μας και μαζί του φέρνει πτώση της λίμπιντο. Μπορεί ο συντρόφος να έχει χάσει για παράδειγμα τα μαλλιά του ή λόγω των παιδιών να έγινε πιο μαλθακός. Μπορεί όμως να σχετίζεται και με την ίδια τη γυναίκα και την εικόνα που έχει εκέινη για τον εαυτό της. Μπορεί να αισθάνεται λιγότερο όμορφη και επιθυμητή, ή να μη νιώθει πια ωραίο το σώμα της κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της λίμπιντο.

σεξ
Η έλλειψη επικοινωνίας, η μηχανική επαφή, τα άγχη της καθημερινότητας και ο αμείλικτος χρόνος μπορούν να “εξατμίσουν” τη γυναικεία επιθυμία!

– Την έλλειψη προσοχής και επικοινωνίας

Αν ένα ζευγάρι δεν μιλάνε πια μεταξύ τους με ενθουσιασμό και ζεστασιά, αν δεν εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον, δεν περιποιείται ο ένας τον άλλο, δεν ανοίγουν τις καρδιές τους, θα το βρούνε μπροστά τους και στη σεξουαλική τους ζωή, είναι δεδομένο!

– Τη “μηχανική” επαφή

Άλλος παράγοντας μείωσης της γυναικεία επιθυμία είναι η μηχανική επαφή, καθώς γενικά οι γυναίκες λαχταρούν κάποιες τελετουργίες στο σεξ, όπως το προκαταρκτικό παιχνίδι και το ενδιαφέρον για τον οργασμό τους. Κι αν ο σύντροφος τους δεν δίνει σημασία στην ευχάριστησή τους, δεν βρίσκουν λόγω να κάνουν σεξ.

σεξ

– Το άγχος και το στρες

Σίγουρα είναι ένας από τους υπεύθυνους για την πτώση της γυναικείας επιθυμίας, “γιατί συχνά δεν σου επιτρέπει να έχεις αυτόν τον ψυχικό χώρο για να αφοσιωθείς στο παιχνίδι του σεξ: άγχη κάθε είδους, υπερβολική κούραση, κουραστικοί ρυθμοί, η γέννηση ενός παιδιού και άλλα γεγονότα μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία” – εξηγεί ο Roberto Pani.

Και τότε τι κάνουμε;

Αφού βρείτε την αιτία έλλειψης επιθυμίας, μόνο τότε μπορείτε να βρείτε και τη θεραπεία.

Αν η σχέση σας δεν έχει “χαλάσει” από καβγάδες και έλλειψη στοργής, πρακτικά μπορεί να διορθωθεί προσπαθώντας να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στην επικοινωνία. Η σωστή συμπεριφορά απέναντι στο σύντροφο βοηθάει πολύ. Καθώς και το να μη θεωρείς τίποτα δεδομένο. Μερικοί άνθρωποι αυταπατούνται, πιστεύοντας ότι επειδή τους επέλεξες κάποτε, θα συνεχίσεις να τους θέλεις. Οι άνθρωποι όμως αλλάζουν και το ζευγάρι πρέπει πάντα να εξετάζει που βρίσκεται και τι θέλει. Αν και πάλι η λίμπιντο δεν βελτιωθεί, καλό είναι να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, εξηγεί ο Pani. Πριν από αυτό όμως αξίζει να το προσπαθήσετε!

Διάβασε ακόμη: Sexting στη δουλειά; Έτσι θα κάνεις τη σεξουαλική σου ζωή πιο spicy

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet