Έχω κι έχεις πονέσει πολύ. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι. Είτε είσαι η Ratajkowski είτε η Μαρία από το Πέραμα, ο χωρισμός πονάει το ίδιο. Είναι από τις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής μας όπου σε κατακλύζουν ταυτόχρονα πάρα πολλά συναισθήματα όπως απελπισία, φόβος, στενοχώρια, θυμός, ματαίωση, έντονη χαρά και απότομα έντονη λύπη. Φυσικά ο καθένας μπορεί να τα βιώσει όλα αυτά ξεχωριστά, μαζί ή κάποια από αυτά!

Ο χωρισμός μπορεί να προκαλέσει αβεβαιότητα για το τέλος μια σχέσης, ακόμη και αν ξέρετε βαθιά μέσα σας ότι αυτή η σχέση ήταν τοξική, αλλά τρομάζετε στην ιδέα να κάνετε το επόμενο βήμα επειδή φοβάστε την μοναξιά ή την αποτυχία. 

χωρισμός

Γιατί ο χωρισμός πονάει τόσο;

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που σας έκαναν να χωρίσετε. Μπορεί η λογική σου να λέει πως ήταν η σωστή επιλογή όμως η θεωρία της προσκόλλησης εξηγεί γιατί πονάμε τόσο. Η διαδικασία της προσκόλλησης και της σύνδεσης συμβαίνει όταν ερχόμαστε κοντά με κάποιον: είστε ανοιχτοί μεταξύ σας, ζείτε μαζί, έχετε σεξουαλική ζωή, έχετε ρομαντικές στιγμές μαζί και νιώθετε καλά όταν είστε μαζί. Οι θετικές εμπειρίες που είναι γεμάτες αγάπη μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια και εγγύτητα και έτσι συνδεόμαστε βαθιά. Αργότερα όταν προκύπτουν θέματα στη σχέση, οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά έχουμε συνδεθεί μέχρι να δοκιμάσουμε να χωρίσουμε. Το να σπάσει ένας βαθύς δεσμός είναι μία από τις πιο επώδυνες εμπειρίες για τον άνθρωπο. Είμαστε φτιαγμένοι για να δημιουργούμε δεσμούς μεταξύ μας, ειδικά κατά τη διάρκεια περιόδων ευχαρίστησης.

Πολλοί λόγοι μπορούν να σε οδηγήσουν να χωρίσεις: Ανασφάλεια στη σχέση, κακή επικοινωνία ή και καθόλου, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αυτοπεποίθηση, βία λεκτική ή σωματική και πολλές φορές τίποτα από όλα αυτά γιατί απλά χάθηκε το ενδιαφέρον!

Πως ξεκινάω να ξεπερνάω τον χωρισμό;

Αν η σχέση σας γενικώς δεν πήγαινε καλά πριν λήξει οριστικά, είναι πιθανόν να νιώθεις ανακούφιση. Μη “σε κρίνεις”! Να είσαι επιεικής με εσένα. Μπορεί επίσης να πιάνεις τον εαυτό σου να ψάχνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «τι θα γίνει μετά» και «ποιος θα είναι ο επόμενος».

Είναι φυσιολογικό το επόμενο άτομο που θα συναντήσεις να θες να είναι διαμετρικά αντίθετο από τον τελευταίο σου σύντροφο και κυρίως να αντικαταστήσει κάπως τη συντροφικότητα που είχες στη σχέση. Αυτό μπορεί να σε καλύψει προσωρινά, όμως για να ανακάμψετε πραγματικά από έναν χωρισμό, πολλοί ειδικοί συνιστούν να αφιερώσεις χρόνο και χώρο στον εαυτό σου, ώστε να τον «επαναπροσδιορίσεις».

χωρισμός

H Nancy Ruth Deen break-up coach συμβουλεύει:

Άλλαξε το αρνητικό pattern σκέψεων

Άλλαξε την αρνητική σου σκέψη με μια θετική. Για παράδειγμα: “Δεν αντέχω να είμαι μόνη” άλλαξέ το με το “Θα πάω μια βόλτα με τους φίλους μου”. Επίσης θα σε βοηθήσει να βρεις ένα χόμπι όπως να πας μια βόλτα ή να ξεκινήσεις κάποιο άθλημα το οποίο αποδεδειγμένα βοηθά στην ψυχολογία σου.

Κάνε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου

Τι θέλω από έναν καινούργιο σύντροφο;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που μου άρεσαν στην προηγούμενη σχέση και ποια θέλω να αποφύγω;

Πώς θα προσέγγιζα μια καινούργια σχέση; Τι θα άλλαζα;

Αναζήτησε βοήθεια

Μίλα στους φίλους σου, στον ψυχολόγο σου και πέρνα χρόνο με το κατοικίδιό σου αν έχεις!

Άκου τραγούδια χωρισμού!

Ναι ναι! Άκου τα δικά μας καψουροτράγουδα ή όποιο τραγούδι θες σε όποια γλώσσα κι αν είναι! Έχει αποδειχτεί πως τα τραγούδια χωρισμού μας βοηθούν να ξεσπάσουμε τον πόνο που νιώθουμε ενώ μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε τόσο μόνοι!

χωρισμός

Διαβάστε επίσης: “Θέλω να μείνω μόνος”. Τι εννοεί όταν ξεστομίζει αυτή την ατάκα; Τα 4 σενάρια!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet