Λίγο ο κινηματογράφος που έχει καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες, λίγο οι εφηβικοί εξιδανικευμένοι έρωτες, φτάνουμε στην ώριμη ζωή, μετά από μερικές απογοητευτικές, κάποιες φορές, σχέσεις να αναρωτιόμαστε, αν εκεί έξω υπάρχει ο ένας και μοναδικός σύντροφος για εμάς. Υπάρχει όμως; Η σύμβουλος ψυχικής υγείας Έττυ Βαρούχ αναλύει:

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έρχεται πολύ συχνά αυτό το ερώτημα στο γραφείο μου «Πώς θα βρω τον ιδανικό για εμένα σύντροφο;».

σύντροφος

Σε μια απόπειρα απάντησης αυτού του ερωτήματος, συχνά μπαίνουμε στην διαδικασία να φτιάξουμε λίστα με τα στοιχεία που θέλουμε να έχει ο άλλος για να μας κινήσει το ενδιαφέρον. Εκείνος που θα μας κάνει να σταματήσουμε να κοιτάμε δεξιά και αριστερά και θα του αφοσιωθούμε. Θα ξεκινήσω ρωτώντας: “πώς θα σου φαινόταν να γυρίσεις τον προβολέα από το τι ψάχνεις εσύ στον άλλον, στο τι έχεις εσύ να δώσεις στη σχέση, τι έχεις εσύ να προσφέρεις στον άνθρωπο που αποφασίζεις να πορευτείς μαζί;”.

Εύκολο στην θεωρία, πολύ δυσκολότερο στην πράξη, αν σκεφτούμε ότι διανύουμε μια πολύναρκισσιστική εποχή, που σημαίνει ότι όλα περιστρέφονται γύρω από εμάς. Ζούμε στην εποχή του self love, του self care και του selfie, λέξεις που δείχνουν την επιθυμία μας να γίνουμε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από την ζωή μας. Ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο, μιας και όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το μυστικό της ευτυχίας είναι να στρεφόμαστε περισσότερο προς τους άλλους και όχι προς εμάς.

Γιατί οδηγείσαι σε αδιέξοδο

Ψάχνεις, λοιπόν, τον έναν και μοναδικό, αυτόν τον άνθρωπο που θα έρθει και θα σου ικανοποιήσει ΟΛΑ σου τα όνειρα και τις επιθυμίες. Καταλήγεις όμως σε αδιέξοδο. Γιατί; Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό:

  1. Έχεις ακούσει για το παράδοξο των επιλογών; Όσες περισσότερες επιλογές έχεις, τόσο πιο δύσκολο σου είναι να πάρεις μια απόφαση. Γι’ αυτό κάθεσαι τόση ώρα στον διάδρομο με τα δημητριακά, ή κάνεις τόση ώρα να διαλέξεις ταινία στο Netflix που στο τέλος πας για ύπνο.
  2. Θέλεις να πάρεις τη ΣΩΣΤΗ απόφαση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αναρρωτήσου όμως τι σημαίνει για εσένα το να πάρεις μια λάθος απόφαση; Θα γίνει κάποια κοσμογονική καταστροφή; 
  3. Έχεις λανθασμένες προσδοκίες. Γνωρίζεις έναν άνθρωπο και σκέφτεσαι: «Εσύ μου κέντρισες το ενδιαφέρον, θα σταματήσω να ψάχνομαι». Άρα λέμε: «Είσαι τόσο απίθανος που κατάφερες να σταματήσεις την ανάγκη μου για εσωτερική αναζήτηση». Αυτομάτως, και χωρίς να το καταλαβαίνεις, καταλήγεις συμπερασματικά: «Άρα τώρα (αφού, όπως είπαμε, είσαι τόσο απίθανος) θα μου ικανοποιήσεις ΟΛΕΣ μου τις ανάγκες».

Καταλαβαίνεις πού αρχίζει και γίνεται προβληματικό; Αρχικά, όλος ο συλλογισμός είναι δικός σου. Δικές σου οι επιθυμίες, δικές σου και οι προσδοκίες που γίνονται προβολές πάνω στον άλλον. Και έπειτα, όλες αυτές οι ανάγκες που τώρα περιμένεις να σου ικανοποιήσει αυτός ο ιδανικός σύντροφος, είναι πάρα πολλές.

Στην σημερινή εποχή περιμένουμε από τον σύντροφο μας να είναι ο παθιασμένος εραστής μας, ο καλύτερος μας φίλος, ο καλός γονιός, ο συνοδοιπόρος μας, ο άνθρωπος που θα είναι πάντα δίπλα μας, που θα μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια, αλλά όχι βαρεμάρα, που θα ζούμε την κάθε μέρα μαζί σαν περιπέτεια και θα μας διεγείρει ερωτικά, εγκεφαλικά και συναισθηματικά πάντα… Η λίστα δεν τελειώνει και η πίεση στις σχέσεις σήμερα είναι πολύ μεγάλη, καθώς δεν γίνεται ένας άνθρωπος να είναι όλα αυτά πάντα και για πάντα. Είναι παγίδα αυτός ο τρόπος σκέψης.

σύντροφος
NOTE TO INSPECTOR:

Άρα δεν υπάρχει ιδανικός σύντροφος;

Όχι, δεν υπάρχει. Ιδανικός σύντροφος είναι εκείνος που αποφασίζεις να είναι ο ιδανικός. Με άλλα λόγια είναι απόφαση και όχι επιλογή.

«Γνώρισα κάποιον και νιώθω έντονα και διασκεδάζουμε και ταιριάζουμε, αλλά δεν θέλω να χάσω χρόνο, αν δεν αξίζει.  Πώς θα καταλάβω ότι είναι ο άνθρωπος που θέλω να πορευτώ μαζί του;».

Επίσης, πολύ συχνή ερώτηση. Θα απαντήσω λέγοντας τούτο:

Εστίασε στις αρχές σας. Μπορείς να ζήσεις σπουδαίες ιστορίες έρωτα με ανθρώπους που δεν συμμερίζεστε τις ίδιες αρχές, αλλά με αυτόν που θα αποφασίσεις να φτιάξεις μια ζωή, είναι θεμέλιο να μοιράζεστε τις ίδιες αρχές.  Δηλαδή: Θέλετε παιδιά; Θέλετε να ζείτε στον ίδιο τόπο; Οι απόψεις σας για την καριέρα σε συνδυασμό με τη γονειοκότητα ταυτίζονται; Πώς βλέπετε την κατανομή χρημάτων; Τι είναι “ελευθερία” για εκείνον και τι για εσένα; Γενικά να έχετε την ίδια οπτική για την ζωή. Αυτό είναι το μόνο αλάνθαστο στοιχείο για να φτάσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ιδανική επιλογή.

Να είσαι καλά και να φροντίζεις τον εαυτό σου!

Έττυ Βαρούχ, Σύμβουλος ψυχικής υγείας – ψυχοθεραπεύτρια, Msc in Applied Psychology

Διάβασε ακόμη: Τελικά φοβούνται οι άντρες τη δέσμευση;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet