Μερικές φορές, από εκεί που είσαι άνετος χαλαρός και τα έχεις όλα σε μια τάξη, η ζωή σε παίρνει και σε πετάει στα βαθιά – είτε αυτό συμβαίνει στη δουλειά σου, είτε με κάποιο θέμα υγείας, είτε στις σχέσεις σου. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και να σου αλλάξει τελείως την καθημερινότητα, κι όμως εσύ πρέπει να κολυμπήσεις στα βαθιά!

Κάθε χωρισμός είναι κι ένας μικρός θάνατος, λένε και ισχύει. Όταν είσαι μαζί με κάποιον το σώμα και η ψυχή σου ενώνονται με τον άνθρωπό σου και ο διαχωρισμός είναι αυτός που σε πονάει περισσότερο γιατί χάνεις μέρος του εαυτού σου και του είναι σου και πρέπει να τα επαναπροσδιορίσεις όλα από την αρχή. Αυτό που προσπαθούμε οι περισσότεροι να κάνουμε, είναι να γλιτώσουμε από τον πόνο, να τον ξεγελάσουμε ώστε να ξεφύγουμε από τα στάδιά του.

Δυστυχώς, όπως καταλαβαίνεις, αυτό δεν μπορεί να συμβεί- το ξέρω και το ξέρεις. Γι αυτό, το πρώτο βήμα και το βασικότερο είναι να αποδεχτείς πως η κατάσταση για ένα διάστημα θα είναι δύσκολη όμως θα περάσει, θα καλυτερεύσει – γιατί όλα περνάνε στο τέλος…  Το να είσαι την μία μέρα καλά και την άλλη να καταρρέεις, είναι μεν κουραστικό συναισθηματικά όμως είναι μέρος της επούλωσής σου. Ο οργανισμός σου προσπαθεί να «αποτοξινωθεί» και κάθε αποτοξίνωση, είναι δύσκολη κι έχει πολλά πισωγυρίσματα.

σχέσεις

Ένας χωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα μελαγχολίας ή και σε κατάθλιψη. Μη φοβάσαι όμως γιατί μερικές φορές πρέπει να περάσεις δια πυρός και σιδήρου για να ανακαλύψεις κάτι πολύ όμορφο: τον εαυτό σου!  Το πώς θα ανταπεξέλθει κανείς στη νέα πραγματικότητα εξαρτάται από την προσωπικότητά του, όμως πάντα βοηθάει η συμβουλή κάποιου ειδικού που θα μπορεί να σε καθοδηγήσει διακριτικά μέσα από τα στάδια που θα περάσεις ώστε να μην αισθάνεσαι μόνος  σε αυτή τη διαδικασία.

 Η ψυχανάλυση είναι ένα μέσο το οποίο έχει τη δύναμη να εμφανίζει όσα βρίσκονται καλά κρυμμένα στο υποσυνείδητό μας, και να απελευθερώνει τα πραγματικά μας θέλω. Για να μπορέσουν να διαχειριστούν ένα χωρισμό, αρκετοί άνθρωποι απευθύνονται στη θεραπεία της ψυχανάλυσης, κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να θεωρείται στη σημερινή εποχή ταμπού, καθώς οι πληροφορίες με τις οποίες μας βομβαρδίζει καθημερινά ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι άπειρες και αρκετές φορές μη διαχειρίσιμες.

Πολύ βασικό στο να καταφέρεις να ανακτήσεις τη ζωή σου και την καθημερινότητά σου, είναι το πρόγραμμα. Δουλειά, φίλοι, καφέδες ποτά, δραστηριότητες. Γέμισε την ημέρα σου με οτιδήποτε σε ευχαριστεί διότι  θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τη θλίψη. Είναι η ώρα να γίνεις workaholic, να επικεντρωθείς σε σένα και την καριέρα σου! Οι φίλοι σου είναι επίσης ένα καταφύγιο! Τώρα στα δύσκολα μάλιστα, θα δεις και ποιοι θα είναι δίπλα σου να ακούνε το ίδιο δράμα ξανά και ξανά, να σε κρατάνε στα κλάματα και να σε βγάζουν έξω να περάσεις καλά ακόμα κι αν δεν είσαι η καλύτερη παρέα. Δες το και σαν μια περίοδο ξεσκαρταρίσματος!

Επιπλέον ένας χωρισμός μας κάνει να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και να έχουμε ανάγκη για επιβεβαίωση είτε από τον πρώην σύντροφο είτε από κάτι νέο. Μπορεί ξαφνικά να δεις ένα story στο Instagram και όλη η ψυχοθεραπεία της εβδομάδας να πάει από το παράθυρο: don’t panic- όλα καλά! Ερωτήματα όπως «γιατί δεν με παίρνει τηλέφωνο;», «γιατί δεν μου έχει στείλει;», «γιατί περνάει καλά χωρίς εμένα;» και άλλα τέτοια, είναι φυσιολογικά. Δεν θα σου πω το «γιατί» σε όλα αυτά γιατί καλώς ή κακώς δεν σε αφορά! Σε αφορούν μόνο τα δικά σου «γιατί», όχι του άλλου κι αυτό είναι το πιο δύσκολο να καταλάβουμε όταν τελειώνει μια σχέση. Συνήθως υπάρχει κάποιος λόγος που τέλειωσε τον οποίο τείνουμε να αποβάλουμε από το μυαλό μας σκεπτόμενοι μόνο τα καλά ή το πως θα μπορούσε να ήταν! Δεν πάει έτσι όμως! Σημασία έχει το εδώ και το τώρα!

σχέσεις

Τέλος -και πολύ σημαντικό να το θυμάσαι- είναι πως ο έρωτας δεν περνάει με έρωτα! Ο έρωτας περνάει με τον χρόνο! Κανένας δεν θα σε βοηθήσει να αντικαταστήσεις αυτό που έχασες γιατί πολύ απλά ήταν μοναδικό κι έπειτα δεν είσαι σε θέση ακόμα να αφεθείς σε κάτι καινούργιο, οπότε το να πιέσεις τον εαυτό σου να το κάνει, είναι λάθος. Πόνεσε, κλάψε, θύμωσε, γέλα, πιες, ζήσε το όπως θες, μα να έχεις πάντα στην άκρη του μυαλού σου πως θα επιβιώσεις και πως οι καλύτερες μέρες ίσως βρίσκονται πολύ κοντά! 

Διάβασε επίσης: Γιατί ένας χωρισμός πονάει πολύ; Και τι μπορείς να κάνεις;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!