Quiet Quitting είναι ο όρος που ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για χρηματοοικονομικά και αφορούσε την εργασία: «Δεν δίνω το 100% στη δουλειά μου αλλά προσφέρω το λιγότερο δυνατό».  Είναι μια αντίδραση ουσιαστικά στο burnout και στην τοξικότητα του εργασιακού περιβάλλοντος. Αυτός ο όρος σταδιακά εξαπλώθηκε και σε άλλους τομείς της ζωής μας – όπως στη σχέση σου.

Μπορεί να το έχεις δει στο Tik Tok ως Quiet Quitting ή Quiet Dumping που είναι περίπου το ίδιο concept. Ο Tik Tok κωμικός δημιουργός Daniel Hentschel μπορεί να ξεκίνησε άθελά του την ιδέα, με ένα βίντεο που υποτίθεται ότι ήταν σατιρικό – αλλά χτύπησε ευαίσθητες χορδές πολλών σχολιαστών.

«Το Quiet Quitting σε μια σχέση ή το «ήσυχο dumping», είναι όταν ο σύντροφός σου επιλέγει να κάνει την ελάχιστη προσπάθεια στη σχέση χωρίς όμως να χωρίσει μαζί σου… Έχει χάσει τελείως το ενδιαφέρον του, αλλά δεν θέλει να είναι αυτός που θα το κόψει. Είναι κάθε μέρα εκεί, αλλά και δεν είναι στην πραγματικότητα», λέει στο βίντεο.

σχέση

Η Tina Wilson ειδικός σχέσεων, εξηγεί: «Είναι μια τάση που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να περιγράψει την συναισθηματική παραίτηση ή την  τελευταία προσπάθεια καθώς συνειδητοποιείς ότι η σχέση δεν πρόκειται να διαρκέσει. Το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον ήσυχο χωρισμό είναι να μην υπάρξει έντονη διαμάχη με τον/την σύντροφο. Αυτή η μέθοδος υπάρχει εδώ και χρόνια, απλά δεν είχαμε βρει κάποιο συγκεκριμένο όνομα. Το Quiet Quitting μπορεί να εφαρμοστεί σε σχέσεις, επειδή πολλά από τα στοιχεία του υποδηλούν ότι μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική μιας κατάστασης έχει συμβεί».

Πώς μπορείς να το καταλάβεις;

Θα παρατηρήσεις ότι ο σύντροφός σου έχει αλλάξει συμπεριφορά και αρχίζει να απομακρύνεται συναισθηματικά από εσένα. Προσφέρει ελάχιστα στη σχέση και τη διατηρεί για τους «τύπους».

Η Tina Wilson υπογραμμίζει: «Θα κάνουν το ελάχιστο στη σχέση με την ελπίδα να σε κάνουν να ξενερώσεις και να βγάλεις εσύ το φίδι από την τρύπα. Ελπίζουν πως το να είναι απροκάλυπτα ενοχλητικοί και αδιάφοροι,  θα επιδράσει αρνητικά μέσα σου. Επιπλέον, αυτή η συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από έλλειψη στοργής τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά μέσα στη σχέση. Σταματάτε να μιλάτε για το μέλλον και να κάνετε σχέδια ενώ συνειδητοποιείτε πως δεν διασκεδάζετε όταν είστε μαζί και κανονίζετε συνέχεια ξεχωριστά. Αν συμβαίνουν όλα αυτά τότε έχετε πέσει θύματα του Quiet Dumping».

σχέση
.

Τι να κάνω εάν μου συμβαίνει;

Δυστυχώς, εάν σου συμβεί κάτι τέτοιο, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα και μεταξύ μας, δεν χρειάζεται. Το μόνο που μένει να κάνεις για τη διαφύλαξη της ψυχικής σου υγείας, είναι να ανοίξεις μια ειλικρινή κουβέντα με τον σύντροφό σου και να χωρίσετε. Προσπάθησε να μην είσαι δεικτική και να μην τον κρίνεις την ώρα που μιλάτε. Να θυμάσαι πως δεν μπορούν όλοι να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις όπως εσύ και προτιμούν έναν φαινομενικά πιο εύκολο τρόπο. Το να τον πληγώσεις, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα γιατί το μόνο που θα καταφέρεις, είναι να χάσεις το νόημα της όλης κουβέντας!

Διαβάστε επίσης: Τελικά τι θέλουν οι γυναίκες; (Στειλ’ το στο φίλο σου)

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet