Μου έρχονται πλοκές σε τέτοιες περίεργες στιγμές, όταν περπατάω στο δρόμο ή εξετάζω ένα κατάστημα με καπέλα… ξαφνικά μια υπέροχη ιδέα έρχεται στο μυαλό μου.

Άγκαθα Κρίστι, Μια αυτοβιογραφία

Πρόκειται για μια συγγραφέα-θρύλο της όποιας τα βιβλία έχουν πουλήσει πάνω από δυο δισεκατομμύρια αντίτυπα! Είναι ένας εξωφρενικός αριθμός τον οποίο μόνο η Βίβλος και ο Σαίξπηρ συναγωνίζονται, καθιστώντας την ως την μυθιστοριογράφο με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. 

Η Agatha Mary Clarissa Miller γνωστότερη ως  Αγκάθα Κρίστι γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1890 στο Τορκί του Ντέβον της Νοτιοδυτικής Αγγλίας. Η οικογένεια της ανήκε στη μεσαία τάξη και ο αμερικανός πατέρας της πέθανε όταν η Άγκαθα ήταν μόλις έντεκα ετών. Το εντυπωσιακότερο όλων, ωστόσο, που αφορούσε την ίδια της την μοίρα, αλλά και την μοίρα εκατομμυρίων γυναικών της εποχής της, ήταν ότι η μητέρα της αντιστάθηκε όσο κανένας άλλος στο να μάθει η Άγκαθα γράμματα και να πάει σχολείο! 

Μια από τις διασημότερες συγγραφείς όλων των εποχών δεν είχε πρόσβαση στην γραφή και την ανάγνωση αλλά αρκέστηκε στα μαθήματα που της έκανε η μητέρα της στο σπίτι. Τελικά, η Άγκαθα κατάφερε να  αποκτήσει πρόσβαση στο σχολείο κλείνοντας το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας της. Η ίδια, ωστόσο, είχε φροντίσει για την μοίρα της μαθαίνοντας μόνη της να διαβάζει ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Agatha
Agatha Christie (1891-1976)

Η Αγκαθα δημιούργησε το δικό της λογοτεχνικό κόσμο παρατηρώντας τον περίγυρό της και διάφορους χαρακτήρες ανθρώπων με τους οποίους ερχόταν σε επαφή η οικογένειά της. Το βασικό της έργο σχετίζεται με ένα κατ’ εξοχήν ανδρικό λογοτεχνικό είδος, θα έλεγε κανείς: την αστυνομική λογοτεχνία! Έγραψε 66 μυθιστορήματα και 14 συλλογές διηγημάτων, δύο αυτοβιογραφικά έργα, 6 αισθηματικά, ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Mary Westmacott, μυστικό που κράτησε εφτασφράγιστο για 20 χρόνια. Ωστόσο, εντυπωσιακές υπήρξαν και οι θεατρικές συγγραφικές της επιδόσεις. Υπέγραψε πολλά έργα μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα.

Κορυφαίοι ήρωες των αστυνομικών της περιπετειών υπήρξαν ο παγκοσμίου αναγνωρισιμότητας, Ηρακλής Πουαρό, ο Βέλγος εκκεντρικός ντεντέκτιβ που λύνει όλες τις υποθέσεις χρησιμοποιώντας τα φαιά του κύτταρα που κρατά πάντα σε φόρμα, καθώς και η συμπαθέστατη γριούλα, μις Μαρπλ! Λέγεται ότι το ιδιαίτερο σουλούπι του Ηρακλή Πουαρό το εμπνεύσθηκε από έναν Βέλγο επιβάτη λεωφορείου με εκκεντρική εμφάνιση!

Το πρότυπο για την μις Μαρπλ υπήρξε η γιαγιά της και οι φίλες της! Τόσο ζωντανός υπήρξε ο Πουαρό και οι περιπέτειες του ώστε, όταν η Άγκαθα αποφάσισε να τον… βγάλει από τη μέση το 1975 στην «Αυλαία» οι New York Times δεν δίστασαν να δημοσιεύσουν και μάλιστα στην πρώτη σελίδα τους τη νεκρολογία του λογοτεχνικού ήρωα Ηρακλή Πουαρό!

Agatha
Ο David Suchet στον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό

Η Αγκάθα Κρίστι εμπνεόταν  από τον  κόσμο που γνώριζε και συναντούσε σε διάφορες φάσεις της ζωής της. Στα έργα της κυκλοφορούν στρατιωτικοί, αριστοκράτες, έμποροι αλλά και πολλοί χαρακτήρες βγαλμένοι από την καθημερινότητα της αγγλικής υπαίθρου που ασκούσε ιδιαίτερη γοητεία πάνω της. Ο Μάθιου Πρίτσαρντ την περιγράφει ως «άτομο που άκουγε περισσότερο από ό,τι μιλούσε, που έβλεπε περισσότερα από όσα την έβλεπαν»!

Μετά το χωρισμό της από τον πρώτο της άντρα, ένα Βρετανό επιχειρηματία και αξιωματικό λόγω απιστίας του, η Άγκαθα παντρεύεται τον αρχαιολόγο Max Mallowan με τον οποίο ταξίδεψε σε διάφορους τόπους ακολουθώντας τον στις αρχαιολογικές του ανασκαφές – μεταξύ άλλων στη Συρία και το Ιράκ. Το ζευγάρι συνήθιζε να ταξιδεύει με το περίφημο «Όριαν Εξπρές» από το οποίο και εμπνεύστηκε ένα από τα πιο διάσημα μυθιστορήματά της, το Murder on the Orient Express!

Agatha
H Agatha Christie με τον σύζυγό της στον μήνα του μέλιτος στην Αίγυπτο

Σύμφωνα με το περιοδικό Time τα τρία κορυφαία της βιβλία είναι :

•         The Murder of Roger Ackroyd” (1926) – (Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϋντ)

•         “The Murder at the Vicarage” (1930) – (Φόνος στο πρεσβυτέριο)

•         “And Then There Were None” (1939) – (Και δεν έμεινε κανένας)

Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα The Guardian και τον έγκριτο μελετητή του έργου της, Τζον Κέραν, τα 3 καλύτερα μυθιστορήματά της είναι:

•         The Murder of Roger Ackroyd” (1926) – (Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ)

•         “Peril at End House” (1932) – (Θανάσιμος κίνδυνος)

•         “Murder on the Orient Express” (1934) – (Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές)

Η ίδια, ωστόσο, προτιμά τα παρακάτω:

•         “And Then There Were None” – (Και δεν έμεινε κανένας)

•         “The Murder of Roger Ackroyd” – (Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ)

•         “A Murder is Announced” – (Πρόσκληση σε φόνο)

Agatha

Τα περισσότερα έργα της γυρίστηκαν ταινίες, αρκετές μάλιστα  σε πολλές εκδοχές, σε τηλεοπτικές σειρές, ή διασκευάστηκαν για το θέατρο σφραγίζοντας την πρωτοκαθεδρία της στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας  για αυτό και δικαίως χαρακτηρίστηκε  ως η αδιαμφισβήτητη «Βασίλισσα του Εγκλήματος»!

Διάβασε επίσης: 60 χρόνια Yves Saint Laurent: 6 μουσεία τιμούν τη μεγάλη ιδιοφυΐα της Μόδας

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet