Όταν αποκτάς παιδιά τα Σαββατοκύριακα είναι ένας αγώνας: να βρεις κάτι ενδιαφέρον να κάνεις, να τους πας κάπου όμορφα, να παίξουν, αλλά να μάθουν κιόλας, σε ένα μέρος που θα είναι κατάλληλο για παιδιά, αλλά που δεν θα πάθεις κι εσύ νευρικό κλονισμό ή που θα είναι κατάλληλος για εσένα, αλλά κι εκείνα δεν θα βαρεθούν. Σουντόκου δηλαδή. Ξεκινάς λοιπόν αναζητήσεις στο δίκτυο, ρωτάς φίλους τι κάνουν εκείνοι, έχεις τα αφτιά και τα μάτια σου ανοιχτά για ωραίες δραστηριότητες.

Ταυτίζεστε το ξέρω… Κι επειδή η γνώση – και η εμπειρία- ειδικά σε τέτοια θέματα πρέπει να μοιράζεται, έχω να σας προτείνω μια δραστηριότητα που συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω: το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας που λειτουργεί στη νέα πτέρυγα του Golden Hall.

Αφορμή για να το επισκεφτώ στάθηκε μια δημοσιογραφική ξενάγηση που πραγματικά με εντυπωσίασε. Μετά από εμένα, το επισκέφτηκε και η Σύλια, η μεγάλη μου κόρη με το σχολείο της και γύρισε ενθουσιασμένη. Όταν μου ζήτησε οπωσδήποτε να ξαναπάμε οικογενειακώς “για να το δει ο μπαμπάς και η Ραλλού” κατάλαβα ότι το μουσείο έχει και την “έγκριση” ενός παιδιού. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο!

Τι θα δείτε στο Ολυμπιακό μουσείο

Στην περιοδική έκθεση του μουσείου θα ζήσετε μια συναρπαστική πολυαισθητηριακή εμπειρία εικονικής περιήγησης στον ιερό χώρο της Ολυμπίας του 2ου αι. μ.Χ., ο οποίος θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια σας, χάρη στην αξιοποίηση των τεχνολογιών της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μικτής Πραγματικότητας για την ψηφιακή διατήρηση και αποκατάστασή του.

μουσείο

Ο ιππόδρομος, οι ναοί της Ήρας και του Δία, το εργαστήριο του Φειδία, και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, είναι μερικά μόνο από τα μνημεία που ανασυντίθενται με ρεαλιστικό τρόπο σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη τρεις σταθμούς ψηφιακής περιήγησης και εξερεύνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας, των Ολυμπιακών Αγώνων και των Αξιών του Ολυμπισμού: της διαδραστικής θέασης 27 μνημείων του ιερού χώρου σε πραγματική κλίμακα, μέσω εφαρμογής Επαυξημένης Πραγματικότητας, μια μεγάλη προβολή περιήγησης στην ψηφιοποιημένη Αρχαία Ολυμπία, και ολόκληρη την τρισδιάστατη διαδραστική αναπαράσταση του «κοινού τόπου» της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσα από εντυπωσιακές οθόνες επαναστατικών υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας, 

μουσείο

Εκτός από την περιοδική έκθεση, θα δείτε και την πολύ συγκινητική μόνιμη έκθεση του μουσείου που αναβιώνει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα από την Τεχνολογία ξεκινάει ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χθες και στο σήμερα. Η εκκίνηση δίνεται στην αρχαιότητα. Μέσα από μια πλούσια έκθεση φυσικών, ψηφιακών και διαδραστικών εκθεμάτων, το Μουσείο εξιστορεί την πορεία του Ολυμπιακού Κινήματος, από την αρχαιότητα μέχρι τις σύγχρονες λαμπερές διοργανώσεις.

μουσείο

Στην αρχή πρωταγωνιστεί μια αφηγηματική προσέγγιση που διατρέχει τον χρόνο και τους Μύθους, την Ιστορία και τα γεγονότα. Εκεί ξεχωρίζουν τρεις βασικοί ελληνοκεντρικοί σταθμοί: η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και Η Επιστροφή τους στην Ελλάδα (Αθήνα 2004). Ενδιάμεσα παρεμβάλλεται η Μεσολυμπιάδα του 1906, επίσης στην Αθήνα, που είχε και αυτή τη σημασία της στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

μουσείο

Στη συνέχεια, ο φόρος τιμής αποδίδεται στις Αρχές και στις Αξίες, στη δομή και στους σκοπούς του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, στους Οργανισμούς και στα Ιδρύματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και φυσικά, στους οραματιστές που τους έδωσαν πάλι ζωή. Το ιδανικό της παγκόσμιας Ειρήνης, το μέτρο της εκεχειρίας ως ένα πολιτισμικό πρόταγμα που αξίζει να αγωνιστείς για αυτό, τα Αθλήματα και οι Αθλητές, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και τέλος, ο Αγώνας πανταχού παρών: μία καθολική έννοια που βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο στους στίβους των σταδίων, αλλά και στην παλαίστρα του καθημερινού βίου.

μουσείο

Αυτή η έννοια του αγώνα αποτέλεσε, άλλωστε, και την έμπνευση στο σχεδιασμό του Μουσείου, ως η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του σε όλους τους τομείς της ζωής του, ως άτομο, ως ομάδα, ως σύνολο, ως κοινωνία. Για αυτό και στο Μουσείο υπάρχει ένας ολόκληρος χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και στους αθλητές με αναπηρία που ξεπέρασαν τον εαυτό τους.

Μέσα από τη συνολική του λειτουργία, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας προσδοκά να αναδείξει το ρόλο και την αρωγή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του συγχρόνου Ολυμπιακού κινήματος και στοχεύει στο να εμπνεύσει του επισκέπτες να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο σε κάθε τομέα.

μουσείο

Η περιήγηση στο μουσείο δεν θα μπορούσε να είναι πιο ενδιαφέρουσα. Αξιοποιεί πλήρως τις νέες τεχνολογίες για την παρουσίαση των εκθεμάτων, με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, από βίντεο, animation, συνεντεύξεις και γραφιστικές απεικονίσεις, μέχρι οθόνες προβολής και διαδραστικές εφαρμογές που δίνουν στον επισκέπτη τη σπίθα που πυροδοτεί το συναίσθημα. Χάρη σε όλα αυτά αλλά και τις φουτουριστικές εφαρμογές Augmented Reality, το flash back στο χρόνο γίνεται ένα γοητευτικό ταξίδι στην Ιστορία και τις πανανθρώπινες αξίες του πλανήτη. Στα μεγάλα ρεκόρ και στις ανεπανάληπτες συγκινήσεις. Στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

μουσείο

https://athensolympicmuseum.org/el/

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet