Η Μαίρη Μακροδήμου, Πλαστικός Επανορθωτικός Χειρουργός, μας λέει ποια επανορθωτική θεραπεία να επιλέξουμε.

Οι τρόποι αντιμετώπιση των ρυτίδων, πια, είναι άφθονοι. Εκτός από τα προϊόντα περιποίησης με συστατικά και συνθέσεις που βοηθούν στη λείανσή τους, υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι για να σβήσεις χρόνια από το πρόσωπό σου. Από τις πιο γρήγορες θεραπείες αντιγήρανσης είναι τα ενέσιμα εμφυτεύματα, ή αλλιώς fillers με πιο διαδεδομένα το υαλουρονικό οξύ και τη Βοτουλινική τοξίνη Α ή Botox.

Ενώ, όμως, και τα δύο είναι μη επεμβατικά ενέσιμα προϊόντα, είναι εντελώς διαφορετική η σύνθεση και η χρήση τους. Ποιο, λοιπόν, είναι το κατάλληλο για την ηλικία, το είδος των ρυτίδων, την περιοχή που σ’ ενδιαφέρει και γενικότερα την περίπτωση σου;

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας και είναι αυτό που συγκρατεί το νερό στο δέρμα, δίνοντάς του όγκο και ελαστικότητα. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, η φυσική παραγωγή του μειώνεται. Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ έρχεται, λοιπόν, να γεμίσει τον χαμένο ιστό εσωτερικά, επαναφέροντας τον όγκο στις εμφανείς ρυτίδες. 

Πρόκειται για μια επανορθωτική θεραπεία που χρησιμοποιείται ως filler σε υπάρχουσες ρυτίδες, χαρίζοντας φυσικό αποτέλεσμα, καθώς, επιτρέπει στο πρόσωπο να διατηρεί τις εκφράσεις τους. Η κύρια δράση του είναι η ενυδάτωση και η πλήρωση των ελλειμμάτων όγκου. Επιπλέον, προκαλεί τοπική κολλαγονογέννεση! Αυτό σημαίνει ότι βοηθάει τον ίδιο τον οργανισμό να παράξει το δικό του κολλαγόνο, με αποτέλεσμα, να αφήνει το δέρμα καλύτερο απ’ ότι το βρήκε! Στα θετικά του πρόσθεσε και το γεγονός ότι η χρήση του δεν έχει ηλικιακό περιορισμό.

Τα ιδανικά σημεία έγχυσης:

 • Ανόρθωση ζυγωματικών και σμίλευση του οβάλ του προσώπου.
 • Ρινοχειλικές πτυχές
 • Γέμισμα των χειλιών και διόρθωση του σχήματός τους.
 • Οριζόντια γραμμή πηγουνιού και το περίγραμμα του.
 • Τονισμός του περιγράμματος του προσώπου.
 • Ρυτίδες γύρω από τα μάτια και μεσόφρυου.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία: Η θεραπεία διαρκεί 30 λεπτά και μπορείς να επιστρέψεις στην εργασία σου αμέσως.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα: Το αποτέλεσμα μίας και μόνης θεραπείας φαίνεται αμέσως και η διάρκεια του εξαρτάται από το σημείο έγχυσης. Από 9 ως 18 μήνες ανάλογα με το σκέαυσμα και τη θέση τοποθέτησης του. Όσο πιο κινητικό είναι ένα σημείο, τόσο πιο γρήγορα διασπάται το υλικό.

Τι είναι το Botox και σε ποιες περιπτώσεις αποτελεί την ιδανική λύση

Είναι κατά βάση προληπτική θεραπεία, εγχέεται ενδομυικά, εμποδίζοντας τις συσπάσεις των μυών του μετώπου. Στόχο έχει να αδρανοποιήσει το μυ και να εμποδίσει την ρυτίδα εν τη γενέσει της από την επαναλαμβανόμενη σύσπαση του, γι’ αυτό και πρόσωπα πολύ εκφραστικά, με έντονη κινητική δραστηριότητα στους μύες του προσώπου, ενδεχομένως να χρειάζονται συχνότερα.

Είναι κατάλληλο για τις ρυτίδες έκφρασης που είναι αποτέλεσμα των μυϊκών συσπάσεων του προσώπου και όχι για τις ρυτίδες που είναι αποτέλεσμα γήρανσης και χαλάρωσης της επιδερμίδας.

Τα ιδανικά σημεία έγχυσης:

 • Ρυτίδες μετώπου
 • Ρυτίδες μεσόφρυου
 • Ρυτίδες περιοφθαλμικές και μύτης
 • Ρυτίδες χειλιών
 • Γωνίες στόματος
 • Ανύψωση του πεσμένου φρυδιού

Πόσο διαρκεί η θεραπεία: Η συνεδρία διαρκεί περίπου 10-20 λεπτά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά από την 2η-3η μέρα. Το τελικό αποτέλεσμα γίνεται ορατό στις 15-20 μέρες μετά την εφαρμογή του.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα: Από 4 έως 6 μήνες, αναλόγως την κινητικότητα των μυών του προσώπου και την ανοσολογική αντίδραση κάθε οργανισμού.

Τι να προσέξεις γενικότερα

Και οι 2 θεραπείες μπορούν να λειτουργήσουν εξαιρετικά όταν εφαρμόζονται με σύνεση και μεθοδευμένα. Θυμήσου όμως: Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη δράση μιας σωστής προϊοντικής ρουτίνας στο σπίτι, η οποία θα προάγει σε καθημερινή βάση την υγεία του δέρματος. Ξεκίνα με σωστό καθαρισμό και επιφανειακή ενυδάτωση με κατάλληλη για την επιδερμίδα σου κρέμα, μια συνήθεια που σου κάνει καλό στην επιδερμίδα σου και λειτουργεί σε διαφορετικό επίπεδο από το υαλουρονικό ή το μπότοξ. 

Συνεργάστηκε η Μαίρη Μακροδήμου, Πλαστικός Επανορθωτικός Χειρουργός, www.makrodimou.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet