Μπριζίτ Μπαρντό: Ο όρκος στα ζώα” (Bardot, rebel with a cause)

Ημέρα της Γυναίκας

Το 1973, στο απόγειο της δόξας της, η Μπριζίτ Μπαρντό εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε έναν αγώνα: την προστασία των ζώων. Ένα ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής του 2019 που  ανατρέχει στην καριέρα της διάσημης ηθοποιού, η οποία έφερε επανάσταση στην εικόνα της γυναίκας και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα της μέσα από αποκλειστικές συνεντεύξεις. 

Τρίτη 8/3, στις 08:30 σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση.


“Οι μάχες της Κοκό Σανέλ” (Les guerres de Coco Chanel / The wars of Coco Chanel)

Ημέρα της Γυναίκας

Χρειάστηκε να δώσει πολλές μάχες για να γίνει, από μικρή ορφανή υπηρέτρια, η διάσημη σχεδιάστρια μόδας που τιμάται παγκοσμίως. Μάχη ενάντια στην κοινωνική τάξη, ενάντια στις συμβάσεις, ενάντια στους άνδρες, ενάντια στους τραπεζίτες, αλλά και ενάντια στους συγχρόνους της. Μάχη ενάντια σε ολόκληρο τον κόσμο. Δανείστηκε από τους άνδρες χρήματα, αλλά και το στυλ τους και αγωνίστηκε σκληρά για να δημιουργήσει κάτι που θα ήταν μόνο δικό της, τον Οίκο Chanel, αλλά και για να μείνει στην Ιστορία. Το ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής 2018 σκιαγραφεί το πορτρέτο μίας από τις πιο εμβληματικές μορφές του 20ού αιώνα, της Κοκό Σανέλ. 

Τρίτη 8/3, στις 09:30 σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση.


“Διασχίζοντας τους αιθέρες” (From one sky to another / Dorine, d’un ciel à l’autre)

Ημέρα της Γυναίκας

Η πρώτη στον κόσμο γυναίκα πιλότος με αναπηρία, η Dorine Bourneton, πετά σε περιοχές όπου το αεροπλάνο είναι συνώνυμο με διαδρομές πέρα της πεπατημένης. Σειρά ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής 2018. Τρίτη 8/3, στις 16:00. 


“Η Μαρία Κάλλας εξομολογείται” (Maria by Callas)

Ημέρα της Γυναίκας

Μια παντοδύναμη γυναίκα, με πειθαρχία στην καριέρα της, πάθος στη ζωή της και μια καλά κρυμμένη ευάλωτη πλευρά. Σαράντα χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό της, η Μαρία Κάλλας μιλάει για τον εαυτό της μέσα από συνεντεύξεις της και αποκαλύπτεται μέσα από σπάνιες επιστολές που είχε στείλει στην οικογένεια, στους φίλους της, στον πρώτο της σύζυγο και στον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο σκηνοθέτης του γαλλικού βιογραφικού ντοκιμαντέρ του 2017, Τομ Βολφ, αξιοποιεί επιστολές της Κάλλας, με τη φωνή μιας ηθοποιού που όχι μόνο την έχει υποδυθεί, αλλά έχει και το σθένος να την ενσαρκώσει, τη Φανί Αρντάν. 

Τρίτη 8/3, στις 17:00. 


“Μια μέρα για όλο τον κόσμο”: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημέρα της Γυναίκας

Το ντοκιμαντέρ του 2021 για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που σκηνοθετεί η Μαριάννα Οικονόμου, έρχεται να αναδείξει τους υγιείς κοινωνικούς αγώνες γυναικών, που διεκδικούν την ισοτιμία, τη χειραφέτηση, το σεβασμό. Που έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Ενταγμένες σε ένα ανδροκρατούμενο, άκρως σεξιστικό πλαίσιο, αποφασίζουν να χαράξουν μία διαδρομή ζωής, μέσα από την οποία όχι μόνο θα εξελιχθούν οι ίδιες και θα σταθούν στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις αλλά θα καταστούν παράδειγμα και για όλες τις υπόλοιπες. Γυναίκες που φωτίζουν το δρόμο και για τις υπόλοιπες. Που τους δείχνουν όχι μόνο πως τελικά υπάρχει τρόπος. Αλλά και πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Τρίτη 8/3, στις 19:00. 


“Τα όνειρα που γίνανε ζωή”: Η γυναίκα πλάι μας

Οι μακροχρόνιες προσπάθειες των γυναικών για ισότιμη κοινωνική και οικονομική μεταχείριση, συνάντησαν την αντίσταση του κράτους, των εργοδοτών, αλλά και των ανδρών συναδέλφων τους. Η καταπίεση της γυναίκας οδήγησε σε εξεγέρσεις εργατριών και στο δυναμικό φεμινιστικό κίνημα. Η σταδιακή ικανοποίηση βασικών αιτημάτων των εργαζομένων γυναικών έχει οδηγήσει στην κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας με μεγάλα οφέλη για την κοινωνία. Σκηνοθεσία και σενάριο του Διονύση Γρηγοράτου. 

Τρίτη 8/3, στις 20:00. 


“Μονόγραμμα”: Κική Δημουλά (1931-2020)

Την Κική Δημουλά (1931-2020), μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, μία γυναίκα που συγκινεί και απογειώνει με το ποιητικό της έργο, βασισμένο στην προσωπική της αισθητική για τη γλώσσα και την αντίληψή της για τη ζωή και τα πράγματα, τιμά η ΕΡΤ2 την Ημέρα της Γυναίκας προβάλλοντας το αφιέρωμα της σειράς ντοκιμαντέρ “Μονόγραμμα” στο πρόσωπό της. 

Τρίτη 8/3, στις 20:30.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet