Και σίγουρα θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία αλλά και σε μια ισορροπημένη και υγιή ζωή.

Φαντάζεσαι μια κοινωνία χωρίς κανέναν εθιμοτυπικό κανόνα, όπου ο καθένας θα έλεγε ότι ήθελε ανεξάρτητα από το πόσο αγενές θα ήταν, θα πέταγε το πιρούνι στο σερβιτόρο γιατί άργησε το φαγητό και όλοι θα μιλούσαν με το στόμα μπουκωμένο;

Χωρίς τους κανόνες, η κοινωνία θα έμοιαζε με χάος και οι αγενείς και οι αδιάφοροι θα επιβάλλονταν σε εκείνους που νοιάζονται για τους άλλους. Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι η καλή αγωγή και η ευγένεια είναι μόνο τυπικότητες και καθόλου ουσία, αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Το να συμπεριφέρεσαι ευγενικά σημαίνει απλώς ότι  σέβεσαι τους άλλους ανθρώπους. Και αυτοί ακριβώς οι καλοί τρόποι είναι η μεγαλύτερη ένδειξη ευφυίας!

Οι καλοί τρόποι ξεκινούν από τον εγκέφαλο

Οι άνθρωποι είμαστε εξαιρετικά κοινωνικά πλάσματα και όπου κι αν πάμε τροποποιούμε διακριτικά τη συμπεριφορά μας για να ταιριάζουμε με μια ομάδα. Η αγένεια σηματοδοτεί ότι κάποιος δεν είναι ευπρόσδεκτος σε αυτήν την ομάδα, ενεργοποιώντας περιοχές πόνου στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τον Paul J. Zak, ιδρυτή και διευθυντή του Κέντρου Νευροοικονομικών Σπουδών, στο Claremont Graduate University, η αγένεια είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που νιώθουν ότι δεν τους εμπιστεύονται. Στο βιβλίο του The Moral Molecule: The Source of Love and Prosperity, ο καθηγητής αναφέρει ότι ειδικά οι άντρες, βιώνουν μια απότομη αύξηση της τεστοστερόνης τους όταν νιώσουν κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά οι καλοί τρόποι είναι μια αντανάκλαση του Χρυσού Κανόνα: αν είσαι καλός μαζί μου, θα είμαι καλός μαζί σου. Και αυτός ο κανόνας υπάρχει σε κάθε πολιτισμό αυτού του πλανήτη. Μετά από δεκαετίες πειραμάτων ο καθηγητής Paul J. Zak διαπίστωσε ότι όταν κάποιος είναι καλός με ένα άλλο άτομο, ο εγκέφαλος του δέκτη απελευθερώνει ωκυτοκίνη και αυτό τον κάνει να ανταποκριθεί με καλοσύνη. Η ωκυτοκίνη είναι η ενσάρκωση του Χρυσού Κανόνα.

Ποιο είναι το αντίτιμο των καλών τρόπων;

Όπως λέει ο καθηγητής η διατήρηση καλών σχέσεων με μεγάλο αριθμό ανθρώπων διευρύνει την ικανότητά μας να βρίσκουμε ευκαιρίες για να επωφεληθούμε από τις σχέσεις. Αυτό το «κέρδος» μπορεί να είναι μια επιχειρηματική ευκαιρία, αλλά συχνότερα είναι η αξία της συντροφικότητας που διευρύνει το κοινωνικό μας δίκτυο. Τα άτομα με τα πλουσιότερα κοινωνικά δίκτυα είναι πιο ευτυχισμένα, πιο υγιή και ζουν περισσότερο.

Πώς βελτιώνετε λοιπόν την κοινωνική σας ζωή; Τα πειράματά του καθηγητή διαπίστωσαν ότι εκείνοι που απελευθερώνουν την περισσότερη ωκυτοκίνη όταν τους εμπιστεύονται έχουν υψηλότερης ποιότητας σχέσεις όλων των τύπων: ρομαντικές, φιλικές, οικογενειακές.

Πώς αντιμετωπίζουμε την αγένεια κάποιου;

Οι καλοί τρόποι υπαγορεύουν να αντιμετωπίζουμε τους αγενείς με σεβασμό και καλοσύνη. Είναι αυτό που σου έμαθε η μαμά σου όταν ήσουν παιδί, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια συμβουλή που σχετίζεται με την ωκυτοκίνη. Αν κάποιος είναι αγενής απέναντί σας, δεν χρειάζεται να τον προσβάλλετε. Δώστε του το πλεονέκτημα της αμφιβολίας-μπορεί απλώς να έχουν μια κακή μέρα. Η ωκυτοκίνη είναι εκείνη που μας επιτρέπει να συμπεριφερόμαστε με συμπόνια κατανοώντας τις συναισθηματικές καταστάσεις των άλλων.

Γιατί είναι σημαντικοί οι καλοί τρόποι

1. Οι καλοί τρόποι δεν είναι καθωσπρεπισμός είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε. Αφορούν το να λαμβάνουμε υπόψη μας τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και να γίνουμε εκείνοι που οι άλλοι θα σέβονται. Ανάμεσα στον καθωσπρεπισμό και την τυπολατρία, υπάρχει ένας «χώρος» που μπορούμε να κινηθούμε. Και ο χώρος αυτός ονομάζεται σεβασμός.

2. Οι καλοί τρόποι είναι πολύ σημαντικοί, γιατί διαχωρίζουν τον συναισθηματικό από τον συναισθηματικά αδιάφορο. Το να στέκεσαι σε μια απόσταση από τον συνομιλητή σου ώστε να μη νιώθει απειλή, το να λες ευχαριστώ όταν σε εξυπηρετούν, το να κοιτάζεις τον άλλον στα μάτια όταν σου μιλάει αποτελούν αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

3. Η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο σημαντική. Σε όλη μας τη ζωή συναντάμε χιλιάδες ανθρώπους και οι περισσότεροι από αυτές τις συναντήσεις είναι σύντομες και επιφανειακές. Πάντα όμως θυμόμαστε ένα γνήσιο χαμόγελο, ένα καθαρό πρόσωπο, έναν συνομιλητή ευγενικό και όχι επικριτικό που ακούει ειλικρινά τον άλλον.

4. Οι καλοί τρόποι είναι κάτι που οι άνθρωποι θα θυμούνται για σας, ακόμη κι αν δεν σας… θυμούνται. Ακόμη κι αν κάνετε κάτι σε κάποιον και το ξεχάσει δε θα ξεχάσει ποτέ ότι υπήρξατε ευγενής.

5. Οι καλοί τρόποι είναι πάντα ένα κλειδί που ανοίγει τις σωστές πόρτες. Ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει με ηρεμία και χωρίς θυμό τους κακούς τρόπους των άλλων, τους βοηθά να δουν τα λάθη τους.

6. Οι καλοί τρόποι μας βοηθούν να αποδεχτούμε ότι δεν είμαστε εμείς οι κυρίαρχοι του κόσμου. Και ότι οι κανόνες αποτελούν κομμάτι της ζωής. Και αυτό ισχύει τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Και όπως έλεγε η Coco Chanel «οι καλοί τρόποι σε έναν άντρα είναι σαν να φορά ένα εξαιρετικό κλασσικό κοστούμι. Δεν βγαίνουν ποτέ από τη μόδα».

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet