Οι 5 νότες της αρχής εγγράφηκαν για πάντα στο rock’n’roll. Είναι δύσκολο να σκεφτείς Rolling Stones χωρίς να σου έρθει αυτόματα στο μυαλό το κλασικό πλέον (I Can’t Get No) Satisfaction. Είτε ακούς το τραγούδι πρώτη φορά τώρα, είτε το άκουσες το 1965 που γράφτηκε, είναι πάντα επίκαιρο. Μια ηλεκτρισμένη ένεση ροκ αδρεναλίνης σε διαπερνά κάθε φορά.

H έμπνευση

Ένα ανοιξιάτικο βράδυ, ο Κιθ Ρίτσαρντς είχε πέσει μόλις για ύπνο όταν συνειδητοποίησε πως του είχε κολλήσει μια μελωδία και δεν τον άφηνε σε ησυχία. Όταν είσαι ο Κιθ Ρίτσαρντς, δεν χάνεις  τέτοιες ευκαιρίες κι έτσι σηκώθηκε αμέσως, άρπαξε το κασετοφωνάκι του, μουρμούρησε μια μελωδία κι έγραψε σ’ ένα χαρτί:  I can’t get no satisfaction. Αφού το «έβγαλε από μέσα του» έπεσε για ύπνο.

Όταν έφτασε ο Μάιος, οι Stones άρχισαν να δουλεύουν το κομμάτι στο υπερπολυτελές δωμάτιο του Clearwater Hotel της Φλόριντα. O Jagger έγραψε τους πολύ τολμηρούς για την εποχή στίχους που άφηναν σεξουαλικά υπονοούμενα αλλά και αντικαταναλωτικά μηνύματα. Προς έκπληξη όλων, ο Ρίτσαρντς εξέφρασε τον δισταγμό του για το εάν έπρεπε να το κυκλοφορήσουν τελικά γιατί του θύμιζε πολύ ένα άλλο τραγούδι των Martha and the Vandellas «Dancing in the Street».

 Μετά από πολύ πίεση και αρκετά παρακάλια, όπως αποκάλυψε το συγκρότημα αργότερα, ο Κιθ πείστηκε και έτσι μπήκαν σε ένα στούντιο στο Σικάγο στις 10 Μαΐου. Λίγες μέρες αργότερα, από το Λος Άντζελες πλέον, εμπλούτισαν με εφέ το μέρος της κιθάρας.

Rolling Stones

Το Satisfaction εκτοξεύεται

Το «Sarisfaction» κυκλοφόρησε στις 6 Ιουνίου 1965 στις ΗΠΑ ως προπομπός του άλμπουμ του συγκροτήματος «Out of our Ηeads». Στην Αγγλία και την υπόλοιπη Ευρώπη θα κυκλοφορήσει στις 20 Αυγούστου του ίδιου χρόνου. Τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του θρυλικού συγκροτήματος στο Λονδίνο, οι Rolling Stones είχαν επιτέλους το κομμάτι που τους χαρακτηρίζει.

Το κομμάτι δεν μπορούσε να κάνει περισσότερο θόρυβο. Με το που κυκλοφόρησε, έκανε τους Rolling Stones ευρέως γνωστούς και μπήκε αμέσως σχεδόν στο Hot 100 του Billboard όπου και παρέμεινε Νο1 για 4 εβδομάδες.  Βέβαια ένα τόσο προκλητικό κομμάτι για τη δεκαετία του ‘60 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Από κάποιους συντηρητικούς κύκλους, το τραγούδι θεωρήθηκε ανήθικο και επικίνδυνο για την καθεστηκυία τάξη. Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν για σεξουαλική διαφθορά της νεολαίας ενώ έλεγαν ότι ωθεί τους νέους στα ναρκωτικά. Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης απαγορεύτηκε αρχικά κι έγινε γνωστό μέσα από τους πειρατικούς σταθμούς, ενώ και οι Stones σε κάποιες εμφανίσεις τους αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τους στίχους του τραγουδιού.

Rolling Stones

Κάποια  τραγούδια γράφονται για να περάσουν στην αθανασία όπως έγινε και με το Satisfaction. Το συγκρότημα κατάφερε να σημαδέψει μιαν ολόκληρη εποχή και την νεολαία που εξεγειρόταν ενάντια στον συντηρητισμό και την καταπίεση. Στον κατάλογο του περιοδικού Rolling Stone με τα 500 κορυφαία τραγούδια όλων των εποχών, το  Satisfaction  κατέχει τη 2η θέση και πρόσφατα η Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου το συμπεριέλαβε στους καταλόγους της. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν διασκευάσει το τραγούδι ενώ αποτελεί απαραίτητο κομμάτι στις συναυλίες των Stones. Το σίγουρο είναι πως μόλις ακούγονται οι πρώτες νότες της κιθάρας τα πόδια φεύγουν από το έδαφος και χοροπηδάμε σε ρυθμούς rock’n’roll

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!