Είναι δεδομένο ότι ο μοναδικός αυτός δεσμός ανάμεσα σε γονείς και παιδιά βασίζεται στην ανιδιοτελή αγάπη- ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε- και όχι σε ψεύτικες τεχνικές. Η ανάπτυξη μιας σταθερής και στοργικής σχέσης όμως, χρειάζεται και αμοιβαίο σεβασμό, εμπιστοσύνη και κατανόηση. Γιατί η αγάπη είναι σπουδαία, αλλά χρειάζονται κι άλλα πράγματα προκειμένου τα παιδιά σας να σας θέλουν ουσιαστικά στη ζωή τους. Χρησιμοποιώντας αυτή τη συμπεριφορική μεθοδολογία σε τακτική βάση και δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για εκείνα και τη ζωή τους, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ισχυρό δεσμό με το παιδί σας και να καταλήξετε να γίνετε ο έμπιστός του για μια ζωή.

μητρότητα

Οι βασικές τεχνικές για να χτίσετε μια δυνατή σχέση και να γίνετε το αγαπημένο πρόσωπο του παιδιού σας:

Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους και μάθετε την τέχνη της ενεργητικής ακρόασης

Καθορίστε χρόνο κάθε μέρα για να περνάτε μόνοι με το παιδί σας. Πάρτε μέρος σε ευχάριστες δραστηριότητες μαζί του, όπως διάβασμα, άθληση, παιχνίδια… Να είστε παρόντες στη στιγμή και να δείχνετε ειλικρινές ενδιαφέρον για τα χόμπι του. Είναι βασικό επίσης να ασχοληθείτε με την ενεργητική ακρόαση εστιάζοντας στις ιδέες, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του παιδιού σας χωρίς να τα κρίνετε. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους, δείξτε ενσυναίσθηση αφιερώνοντας χρόνο για να κατανοήσετε την άποψή του και προσφέρετε του παρηγοριά και υποστήριξη όταν χρειάζεται.

Επαινέστε το, ενθαρρύνετέ το και δημιουργήστε κοινές αναμνήσεις

Όσο ασήμαντο κι αν είναι, αναγνωρίστε τα επιτεύγματα του παιδιού σας, υποστηρίξτε το και επαινέστε το. Θα ενίσχυσετε τη σχέση σας μαζί του και παράλληλα θα δυναμώσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησής του. Είναι σημαντικό επίσης να δημιουργήσετε ρουτίνες στις οποίες θα συμμετέχετε με το παιδί σας, όπως το να βλέπεται κάποια ταινία μαζί κάθε εβδομάδα, να κάνετε barbeque τα σαββατοκύριακα ή ετήσια οικογενειακά ταξίδια. Αυτές οι στιγμές που θα περνάτε μαζί δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις και βαθαίνουν το δεσμό σας.

τεχνικές

Δείξτε σεβασμό και κατανόηση

Σεβαστείτε την ανεξαρτησία και τη μοναδικότητα του παιδιού σας. Εμπλέξτε το στη λήψη αποφάσεων όπου είναι δυνατό και λάβετε υπόψη σας τις απόψεις και τις προτιμήσεις του. Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, δείξτε του καλοσύνη, ανεκτικότητα και κατανόηση. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επικοινωνεί με ειλικρινή και ανοιχτό τρόπο. Προσκαλέστε το να εκφραστεί ανοιχτά και δώστε μεγάλη προσοχή στις ιδέες και τα συναισθήματα που μοιράζεται. Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου θα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την ευτυχία, τις ανησυχίες αλλά και τους φόβους του.

​Να είστε υποστηρικτικοί και να δείχνετε την αγάπη σας άνευ όρων

Γίνετε ένας αξιόπιστος μέντορας και σύστημα υποστήριξης για το παιδί σας. Προσφέρετε χαλαρότητα όταν τα πράγματα είναι ασαφή, κατεύθυνση όταν προκύπτουν εμπόδια και φροντίστε πάντα να γιορτάζετε τα επιτεύγματά τους. Η ακλόνητη υποστήριξη και η παρουσία σας θα εδραιώσει την κατάστασή σας ως το αγαπημένο τους πρόσωπο. Πάνω από όλα, δείξτε στο παιδί σας ότι αγαπάτε και το αποδέχεστε χωρίς όρους. Πείτε τους ότι ανεξάρτητα από τα δυνατά ή τα αδύνατα σημεία τους, τους αγαπάτε και τους εκτιμάτε γι’ αυτό που είναι. Να θυμάστε: οι γονείς που αποδέχονται τα παιδιά τους γι’ αυτό ακριβώς που είναι, τα κάνουν να μην αναζητούν την αποδοχή αλλού στην ενήλικη ζωή τους.

Διάβασε ακόμη:

Παιδικά τραύματα: Οι δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν στην ενήλικη ζωή

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet