Τζιν: θες η ευκολία του, η προσαρμογή του σε κάθε στιλ, η εύκολη εφαρμογή του σε κάθε σώμα; Θες το γεγονός ότι παραμένει πάντα επίκαιρο ή ότι έχει μία θέση πάντα στα trends; Όποιος κι αν είναι ο λόγος που εσύ αγαπάς το τζιν, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Έχει πάντα μία θέση στην καρδιά και την ντουλάπα σου.

O Giorgio Armani έχει ορίσει τα jeans ως τη δημοκρατία της μόδας κι αυτό από μόνο του δηλώνει την πραγματική αξία ενός τέτοιου item σε κάθε ντουλάπα. Είναι ένας τρόπος να ισορροπεί η μόδα με κάποιο τρόπο, να απεμπλακεί το formal και να κάνει δρασκελιές προς τα πάνω το unformal ντύσιμο. Μία μικρή επανάσταση λοιπόν, αρκετά χρόνια πριν, κάνει εμάς τώρα ακόμα να αναζητάμε το τέλειο τζιν.
Ωστόσο, όσο καλά κι αν νομίζεις ότι ξέρεις το τζιν και την ιστορία του, το πιθανότερο είναι να αγνοείς κάποια facts, τα οποία έχουν συμβάλλει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό στην παγίωση τους ως ένα διαχρονικό fashion item.

τζιν


FACT #1

Το “jeans” είναι κοινώς η ονομασία του denim παντελονιού. Τα blue jeans του Levis Strauss καθιερώθηκαν και παραμένουν hot επιλογή για το τζιν σου. Το ύφασμα όμως ονομάζεται denim και η ονομασία αυτή προέρχεται από την σύμπτυξη του γαλλικού “serge de Nimes”, όπου και δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο ύφασμα.

FACT #2

Τα μεταλλικά στοιχεία που φέρουν πάνω τους τα τζιν παντελόνια είχαν πρακτικό σκοπό. Όταν στα τέλη του 18ου αιώνα στην Αμερική, οι ανθρακωρύχοι χρειάστηκαν ανθεκτικά ρούχα, ο επιχειρηματίας Levi Strauss και ο ράφτης Jacob Davis τους προμήθευσαν με τζιν παντελόνια. Το ανθεκτικό, βαμβακερό ύφασμα εμπλουτίστηκε με “πριτσίνια” στα σημεία όπου εμφανίζονταν συχνότερο φθορές στα παντελόνια. Έτσι το τζιν παντελόνι έγινε ακόμα πιο ανθεκτικό, χαρακτηριστικό που έχει κρατήσει ακόμα και σήμερα.

τζιν

FACT #3

Τα jeans γίνονται fashion κομμάτι του mainstream πολιτισμού, όπως υπαγορευόταν περί το 1930 στο Hollywood. Η Vogue επιβεβαιώνει την fashion υπόσταση του item, τυπώνοντας εξώφυλλο με μοντέλο που φορούσε blue jeans. Έτσι, από στολή εργασίας το τζιν παντελόνι γίνεται ένα κομμάτι της μόδας, το οποίο μόλις είχε ξεκινήσει να γράφει ιστορία.

FACT #4

Στο Hollywood τα blue jeans ταίριαξαν στους καουμπόηδες στα western. Ωστόσο, στο ευρύ κοινό έγιναν γνωστά μέσω των Αμερικανών στρατιωτών. Παρά το γεγονός ότι ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, έβαλε φρένο στην παραγωγή του τζιν, μετά το τέλος του οι Αμερικανοί στρατιώτες το φορούσαν στις εξόδους τους. Με αυτό τον τρόπο διαδόθηκε εύκολα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και σαφώς δημιουργήθηκε αγοραστικό κοινό. Αυτόματα λοιπόν, εκτός από τον Levis εμφανίστηκαν κι άλλα brands, όπως Lee και Wrangler, τα οποία έχουν κρατήσει γερά μέχρι και σήμερα.

τζιν

FACT #5

Από τη δεκαετία του 1950 κι έπειτα τα jeans αρχίζουν να εκφράζουν στιλιστικά αλλά και κοινωνικά όλο και περισσότερο τους νέους. Οι James Dean και Marlon Brando στις ταινίες The Wild One’ και ‘Rebel without a Cause’ αντίστοιχα το απογείωσαν, ενώ πολύ σύντομα έγινε ένα είδος έκφρασης της ελευθερίας των νέων, ένας τρόπος αντίστασης στο status quo της εποχής που η νεολαία αντιμαχόταν.

Η αλήθεια είναι ότι τα jeans έχουν μία μακρά ιστορία με παρακλάδια που ξεπερνούν τη μόδα και αγγίζουν κοινωνικά θέματα. Από την εμφάνισή τους και έπειτα έχουν αναλάβει πολλούς ρόλους, οι οποίοι διαμορφώνονταν κάθε φορά από τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις της εκάστοτε εποχής.

Ωστόσο, σήμερα δεν μπορεί κανείς παρά να παραδεχθεί ότι τα jeans είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι και της σύγχρονης μόδας που κάθε σεζόν αναλαμβάνει τον δικό του ρόλο, πρωταγωνιστικό ή όχι, ενώ ταυτόχρονα έχει μία διαχρονικότητα που το κατατάσσει στα must haves της γκαρνταρόμπας του καθενός, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Διαβάστε επίσης:

5 stylish τσάντες από τα Zara που κοστίζουν λιγότερο από 40 ευρώ και χωράνε τα πάντα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet