Ο Οκτώβριος είναι μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Ξέρω ότι μπορεί να μην μας έχει αγγίξει όλες όμως μας αφορά και με το παραπάνω! Πολλές φορές όταν κάτι μας τρομάζει το αποφεύγουμε, δεν κάνουμε ερωτήσεις για αυτό. Παρόλα αυτά, ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ένας φανταστικός κίνδυνος είναι υπαρκτός. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που θα ήθελες να απαντηθούν! Ψάξαμε απαντήσεις από ειδικούς και ξεκινάμε:

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Απ.: Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος που να εξασφαλίζει πως δε θα αναπτύξεις καρκίνο του μαστού. Αυτό που μπορείς, όμως, να κάνεις είναι να καθιερώσεις ορισμένες συνήθειες στην καθημερινή σου ρουτίνα που θα συμβάλλουν στην γενικότερη βελτίωση της υγείας σου. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα σου και η τήρηση μιας σωστής διατροφής, πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

μαστού

Η μητέρα μου είχε νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Αυτό τι σημαίνει για εμένα;

Απ.: Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε τις αιτίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, γνωρίζουμε πως οι περισσότερες γυναίκες που έχουν νοσήσει από την συγκεκριμένη ασθένεια δεν είχαν κάποιο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Αν κάποιος από την οικογένεια σου έχει ή είχε νοσήσει από καρκίνο του μαστού ή εάν ανησυχείς για τον κίνδυνο εμφάνισης του, καλό είναι να απευθυνθείς στον γιατρό σου. Ενημερώσου για τις επιλογές που έχεις και μάθε πότε πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις την απαραίτητες εξετάσεις.

Από ποια ηλικία κι έπειτα πρέπει να ξεκινήσω να κάνω τις απαραίτητες εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού;

Απ.: Ανάλογα με την κατάταξη σου σε ομάδα χαμηλού, μέσου ή υψηλού κινδύνου μεταβάλλεται το χρονοδιάγραμμα κλινικής εξέτασης, παρακολούθησης κι εξετάσεων. Έπειτα, ανάλογα με την ηλικία σου θα πρέπει να ακολουθείς διαφορετικό είδος παρακολούθησης. Πιο συγκεκριμένα:

20-40 ετών: Κλινική εξέταση μαστών κάθε 3 χρόνια

35-40 ετών: Κάνε την πρώτη μαστογραφία ‘’αναφοράς’’

40+ ετών: Μια μαστογραφία και κλινική εξέταση μαστών κάθε χρόνο  

μαστού

Η διατροφή παίζει κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Απ.: Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η συχνή κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, η πατάτα και γενικώς τα δημητριακά που είναι πτωχά σε φυτικές ίνες συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα λιπαρά τρόφιμα, όπως είναι τα fast food και ορισμένα τρόφιμα του εμπορίου. Τέλος, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων που προκύπτουν από αυτό συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη D και θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, η βρόμη, το τσάι, τα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν τον οργανισμό από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Έχει συμπτώματα ο καρκίνος του μαστού;

Απ.: Σε αρχικό στάδιο, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα, ούτε προκαλεί πόνο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα καρκίνου του μαστού σε πρώιμα στάδια, είναι σημαντική η συχνή παρακολούθηση, αυτοεξέταση και η κλινική εξέταση από ειδικευμένο γιατρό.

Διάβασε ακόμη: Αυτοεξέταση μαστού: Η απαραίτητη εξέταση σε 7 βήματα -και video για να το κάνεις σωστά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet