Ο κόλπος είναι ένα συναρπαστικό μέρος του σώματός μας με σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο στη σεξουαλική αλλά και στη γενική υγεία μας. Και ένας από τους τρόπους που μπορούμε να παρακολουθήσουμε την υγεία σε αυτό το σημείο είναι κοιτάζοντας τα κολπικά υγρά στο εσώρουχό μας.

Τα κολπικά υγρά, βοηθούν τον  κόλπο να διατηρεί την ισορροπία του pH με λίπανση, είναι μια διαδικασία αυτοκαθαρισμού. Επίσης, συμβάλουν στη σεξουαλική διέγερση, λειτουργούν ως λιπαντικό και ενισχύουν την απόλαυση και την άνεσή κατά τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν όμως κι άλλα κολπικά υγρά.

κολπικά υγρά

Τι αποκαλύπτουν τα κολπικά υγρά για την υγεία μας.

Κολπικές εκκρίσεις δεν έχουμε μόνο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ακολουθούν διάφοροι τύποι εκκρίσεων που μπορεί να βρείτε στα εσώρουχά σας:

Λευκό υγρό σαν ασπράδι: Αυτό δείχνει ότι έχετε ωορρηξία, το σπέρμα δηλαδή ταξιδεύει μέσω του τραχήλου της μήτρας για τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Λευκή έκκριση σαν γάλα: Μπορεί να παρατηρηθεί πριν από την ωορρηξία και βοηθά να διατηρείται ο κολπικός ιστός υγιής. Λειτουργεί ως φυσική λίπανση ελαχιστοποιώντας την τριβή κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτή η μορφή εκκρίσεων είναι εξαιρετικά συχνή, επομένως, εκτός εάν η έκκριση συνοδεύεται από ορισμένες υφές ή μυρωδιές, είναι φυσιολογική.

Κόκκινη ή καφέ αιματηρή έκκριση: Αυτή η μορφή εκκρίσεων είναι κοινή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και κυμαίνεται από έντονο κόκκινο στην αρχή έως σκούρο καφέ στο τέλος.  

Απαλό κίτρινο έως ελαφρώς πράσινο έκκριμα: Αυτή η έκκριση είναι ένα κοινό φαινόμενο που μπορεί να υποδεικνύει σημάδια λοίμωξης, όπως η τριχομονάδες, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από ένα παράσιτο όπου οι γυναίκες εμφανίζουν δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, κνησμό στα γεννητικά όργανα και επώδυνη ούρηση.

Ροζ εκκρίσεις: Αυτή η εκκένωση συνήθως υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο είδος αιμορραγίας. Εάν αυτό συμβεί λίγο πριν ή μετά την περίοδό σας, πιθανότατα οφείλεται είτε σε πρώιμη αιμορραγία είτε σε παλιό αίμα που βγαίνει τώρα. Μια άλλη πιθανή αιτία μπορεί να είναι θέματα υγείας όπως οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας που είναι μη καρκινικές αναπτύξεις στον τράχηλο ή ερεθισμός από λοίμωξη.

Γκρι εκκρίσεις: Αυτή η μορφή εκκρίσεων υποδηλώνει σημάδι βακτηριακής κολπίτιδας που περιλαμβάνει υπερανάπτυξη βακτηρίων.

κολπικά υγρά

Τα κολπικά υγρά έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως η διατήρηση του κόλπου καθαρού, η πρόληψη των λοιμώξεων και η παροχή λίπανσης. Το εύρος των κολπικών εκκρίσεων αντικατοπτρίζει τη γενική υγεία και μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, ωστόσο εάν εμφανίσετε μια περίεργη έκκριση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό και να προσέξετε για τυχόν άλλα συμπτώματα.

Διάβασε ακόμη: ΑΜΗ: Η εξέταση που όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν, αλλά οι περισσότερες αγνοούν

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet