Ακούμε καθημερινά ότι το νερό κάνει καλό. Ακούμε όμως και διάφορα άκυρα, ότι πρέπει να πίνουμε 2,3 ή και 4 λίτρα την ημέρα για παράδειγμα. Τι ισχύει; Τελικά πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα; Η Κλινική διατροφολόγος Μαρίνα Πόγκα μας εξηγεί:

νερό

Το νερό δεν έχει εποχή. Απλώς το καλοκαίρι το ζητάμε περισσότερο λόγω ζέστης. Επειδή ιδρώνουμε περισσότερο, χάνουμε και περισσότερα υγρά γρηγορότερα. Έτσι αυξάνεται η ανάγκη του οργανισμού για πρόσθετη πρόσληψη νερού.

Τι προσφέρει το νερό στον οργανισμό;

  • Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού
  • Αποτελεί δομικό συστατικό των κυττάρων
  • Είναι απαραίτητο συστατικό για τις αντιδράσεις του μεταβολισμού
  • Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και απομακρύνει τις τοξίνες από αυτά
  • Προστατεύει τα οστά από τους κραδασμούς
  • Βοηθάει στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος

Τα κύτταρα ενός αφυδατωμένου ατόμου μοιάζουν με αυτά ενός καπνιστή

Διατροφολόγος Μαρίνα Πόγκα

Το νερό αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά για τον οργανισμό, καθώς επηρεάζει πολλές βασικές του λειτουργίες: τη θερμορύθμιση του σώματος, τη σωστή λειτουργία των οργάνων όπως είναι τα νεφρά, την κινητικότητα του εντέρου αλλά και την ελαστικότητα και καλύτερη όψη του δέρματος.

νερό

Τελικά πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό, συστήνεται να καταναλώνεις τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών, εκ των οποίων τα 6-8 να είναι νερό. Επειδή όμως οι ατομικές ανάγκες ενυδάτωσης εξαρτώνται από παράγοντες όπως το ύψος, το βάρος, η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα κτλ., υπολογίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την ανάγκη μας σε νερό βάσει των θερμίδων που καταναλώνουμε. Συγκεκριμένα, χρειάζεσαι 1 ml νερού για κάθε 1 kcal.

Πως να ενυδατώνεσαι στην παράλια;

Κατά την παραμονή στην παραλία, τόσο ο δυνατός ήλιος όσο και το κολύμπι μπορεί να εντείνουν την αφυδάτωση. Σε τέτοιες συνθήκες, καταναλώστε περισσότερο νερό και υγρά απ’ ότι συνήθως, βάσει των αναγκών του οργανισμού σας. Να έχετε πάντα μαζί σας αρκετό νερό ή άλλα ενυδατικά ροφήματα όπως χυμούς και smoothies. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοολούχων και καφεϊνούχων ροφημάτων ειδικά κατά την παραμονή στην παραλία, καθώς είναι διουρητικά και μπορεί να εντείνουν την αφυδάτωση. Τέλος πέρα από τα υγρά, μπορείς και με κάποιο σνακ να εμπλουτίσεις τον οργανισμό σου με νερό, όπως φρούτα π.χ. καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα. Αλλά και κάποια σνακ που να περιέχουν αγγούρι ή και τυρί κρέμα.

Αν το ξεχνάτε και γενικά δεν σας αρέσει να πίνετε νερό, για να δώσετε γεύση μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας αρωματικά νερά με φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, μέντα, αγγούρι, λεμόνι, λάιμ κλπ. που θα κάνει τις γουλιές σας υγιεινές και απολαυστικές!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet