Με αφορμή την υπόθεση του φερόμενου ως κακοποιητή Αλέξη Γεωργούλη, και τις τέσσερις καταγγελίες εις βάρος του, -η μία εκ των οποίων είναι επώνυμη και αφορά βιασμό και ξυλοδαρμό, οι υπόλοιπες αφορούν σε εργασιακό εκφοβισμό συνεργατών του ευρωβουλευτή-, έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της ηθικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, το λεγόμενο mobbing.

Τι είναι το mobbing και πώς προκαλείται

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ, το mobbing προκαλείται είτε από τους εργοδότες, είτε και από εργαζόμενους σε βάρος άλλων εργαζομένων. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι εκδήλωσης της ηθικής παρενόχλησης, μεταξύ των οποίων:

  • η κάθετη από προϊστάμενο προς υφιστάμενο (που είναι η πιο συνήθης μορφή). Ο προϊστάμενος χρησιμοποιεί την εξουσία του και επιβάλλεται, οι δε εργαζόμενοι τον ανέχονται από φόβο,
  • η παρενόχληση μεταξύ συναδέλφων, φαινόμενο που μπορεί να οφείλεται σε προσωπικές εμπάθειες, στον ανταγωνισμό κλπ,
  • η παρενόχληση, αντίστροφα, από υφιστάμενο ή ομάδα υφισταμένων προς προϊστάμενο (η οποία συναντάται σπανίως).

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο εργαζόμενος που υφίσταται την κακοποίηση να μην αντιληφθεί εγκαίρως ότι πρόκειται όντως γι’ αυτό το φαινόμενο ή ακόμη χειρότερα να έχει την αίσθηση ότι αυτός είναι ο φυσιολογικός τρόπος αντιμετώπισης του κάθε εργαζόμενου.

Το mobbing, όμως, προσβάλλει την ψυχική υγεία των εργαζομένων και εν συνόλω την εργασιακή ευημερία.

Η συγκεκριμένη «τεχνική» ποντάρει στον φόβο, στην ανασφάλεια που επικρατεί για το εργασιακό μέλλον και τη σταθερότητα στη δουλειά και έτσι βρίσκει τρόπο να «ανθίζει» μέσα από πρόσωπα που είτε έχουν υποστεί εκφοβισμό από το κοντινό τους περιβάλλον είτε λόγω συμπλέγματος κατωτερότητας δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Διάβασε τη συνέχεια στο Intronews.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!