Το 1947 η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ πραγματοποίησε το πρώτο της υπερπόντιο ταξίδι, συνοδεύοντας τους γονείς της στη Νότια Αφρική. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σε μια ραδιοφωνική εκπομπή προς την Βρετανική Κοινοπολιτεία για τα 21α γενέθλιά της, έκανε την ακόλουθη δέσμευση:

«Δηλώνω ενώπιον όλων σας ότι όλη η ζωή μου, είτε είναι μεγάλη ή σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στo να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε εσάς και στη μεγάλη αυτοκρατορική οικογένειά μας στην οποία όλοι ανήκουμε».

Τα λόγια της ήταν σαφή: «όλη μου η ζωή, αφιερωμένη σε εσάς». Δεν ειπώθηκαν τυχαία, ούτε χωρίς επίγνωση της σημασίας και του κόστους τους. Και παρέμειναν αληθινά μέχρι την τελευταία της πνοή.

Η Ελισάβετ αν και πριγκίπισσα πέρασε τα πρώτα της χρόνια στο βάθος της σειράς διαδοχής του θρόνου και η πιθανότητα να τον κληρονομήσει ήταν μακρινή. Έτσι μεγάλωσε χωρίς την υπερβολική προσοχή και τον εγωισμό, την αυταρέσκεια ή την φιλοδοξία που ίσως της δημιουργούσε η θέση.

Ωστόσο η παραίτηση του θείου της βασιλιά Εδουάρδου από το θρόνο το 1937, προκειμένου να παντρευτεί την Γουόλις Σίμσον  ανέτρεψε τα πάντα, σημάδεψε την παιδική της ηλικία και το υπόλοιπο της ζωής της.

Η άρνηση του Εδουάρδου να δώσει προτεραιότητα στο καθήκον του απέναντι στη χώρα καθώς τα σύννεφα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου συγκεντρώνονταν πάνω από την Ευρώπη, είχε σαν αποτέλεσμα το βάρος να το επωμισθεί ο πατέρας της.

Η πράξη του Εδουάρδου θεωρήθηκε από την οικογένεια ως η έσχατη προδοσία σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Η λέξη παραίτηση έγινε ταμπού για τους Windsor.

Ο βασιλιάς Γεώργιος με την ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία, το τραύλισμα και τον ντροπαλό χαρακτήρα, έδωσε όλες τους τις δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου. Παρέμεινε στο βομβαρδισμένο Λονδίνο, κινδύνεψε μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του, όταν οι βόμβες χτύπησαν το ανάκτορο του Μπάκιγχαμ και έμεινε στο πλευρό τους, πηγαίνοντας ο ίδιος με την βασίλισσα σε κάθε σημείο της πόλης που είχε δεχτεί την φονική επίθεση.

Η αίσθηση του καθήκοντος έπαιζε πρωταρχικό ρόλο στην προσωπικότητα του και αυτή ακριβώς  την ποιότητα ήθελε να εμφυσήσει και στην κόρη του που θα αναλάμβανε κάποια στιγμή το ίδιο φορτίο.

Ελισάβετ
Οι πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μαργαρίτα στο κάστρο του Windsor.

Στα δέκα της, η Ελισάβετ βρέθηκε να είναι διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτό σημαίνει ότι θα είσαι εσύ η επόμενη βασίλισσα;», την είχε ρωτήσει η αδελφή της, Μαργαρίτα, η οποία μόλις άκουσε το «ναι»  της ψιθύρισε: «καημενούλα». Έχοντας συναίσθηση του πόσο ανέτοιμος ήταν ο ίδιος να ηγηθεί της μοναρχίας, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ έριξε μεγάλο βάρος στη μόρφωση της πρωτότοκης κόρης του, η οποία συνόδευε τους γονείς της σε πολλές εκδηλώσεις, μάθαινε συνταγματική ιστορία από τον κοσμήτορα του Ίτον, Χένρι Μάρτεν, και γαλλικά από την γκουβερνάντα της.

Κάποτε ο πατέρας της της είχε πει: «Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, πως ότι και να πεις σε κάποιον όταν τον συναντήσεις εκείνος θα το θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του». Είναι μια συνειδητοποίηση που προσδίδει ειδικό βάρος σε κάθε της κίνηση και λέξη και μια συμβουλή που καθοδηγεί τη ζωή της βασίλισσας.

Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε να εκφράζει τη ρητορική της ικανότητα. Τον Οκτώβριο του 1940, η 14χρονη Ελισάβετ εξέδωσε το πρώτο της ραδιοφωνικό μήνυμα προς όλα τα παιδιά της Κοινοπολιτείας που αντιμετώπιζαν ξεριζωμό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, στα 18 της, έγινε μέλος της Βοηθητικής Εδαφικής Υπηρεσίας Γυναικών, εκπαιδευόμενη ως οδηγός και μηχανικός.

Μετά τον γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο η Ελισάβετ περίμενε ότι θα είχε την δυνατότητα να ζούσε μια σχετικά ήσυχη οικογενειακή ζωή, με τον σύζυγό της κεφαλή του σπιτιού, μέχρι να έρθει η στιγμή να διαδεχθεί τον πατέρα της.

Ελισάβετ
Iούνιος 1953: Η Ελισάβετ στέφεται βασίλισσα στο Westminster Abbey.

Ο Γεώργιος όμως έφυγε από τη ζωή στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, από καρκίνο των πνευμόνων, σε ηλικία μόλις 56 ετών.  Η Ελισάβετ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Κένυα και όταν η νέα βασίλισσα προσγειώθηκε στη Βρετανία, την υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και αντί του δικού της αυτοκίνητου, τα επίσημα αυτοκίνητα των ανακτόρων. «Θεέ μου, έστειλαν τις νεκροφόρες» είπε πριν κατέβει από το αεροπλάνο γνωρίζοντας ότι πλέον η ιδιωτική της ζωή είχε τελειώσει.

Ο νέος της ρόλος έφερε μεγάλη ένταση στο γάμο της. Ξαφνικά ο σύζυγός της έπρεπε να εγκαταλείψει την καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό και να την ακολουθεί παντού, πάντοτε μερικά βήματα πίσω της σύμφωνα με το πρωτόκολλο χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο. Ο Φίλιππος κλασσικό alpha male δυσκολεύτηκε πολύ να διαχειριστεί την αλλαγή αυτή. Όπως και το γεγονός ότι τα παιδιά του δεν μπορούσαν αρχικά να φέρουν το επίθετο του, κάτι που άλλαξε η βασίλισσα έπειτα από μεγάλη πίεση.

Διάβασε τη συνέχεια στο Hello.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet