Τρία χρόνια από την αυτοκτονία του Anthony Bourdain, τον Ιούνιο του 2018, το πολυαναμενόμενο documentary του Netflix για τη ζωή του σταρ της τηλεόρασης, του συγγραφέα, του γοητευτικού συνομιλητή, του αιχμηρού σχολιαστή… Του ανθρώπου που θα τον ήθελες να καθίσει στο τραπέζι μαζί σου -αλλά όχι απαραίτητα και να μαγειρέψει το φαγητό.

Όλα τα παραπάνω, αυτό το ανεπιτήδευτο της τηλεοπτικής του ύπαρξης, έφεραν τον Bourdain στη στρατόσφαιρα των ειδώλων που αγαπήθηκαν από τους θαυμαστές τους για αυτό που επικοινωνούσαν: Ο πρώτος rock star ενός κλάδου που έμελλε -μετά τους ποιητές, τους ζωγράφους και τους συγγραφείς, τους τραγουδιστές και τους ηθοποιούς, να γοητεύει πλέον τις κοινωνίες των ανθρώπων.

Η ιδιαιτερότητα του πρώιμου χαμού του, η αυτοχειρία του, του έδωσε διαστάσεις πέρα από εκείνη που μπορεί να δώσει η όποια διασημότητα. Τον μετέτρεψε σε έναν ήρωα καταραμένο, αδύνατο να συμβιβαστεί στις νόρμες των ανθρωπίνων σχέσεων και των κοινωνικών δομών. Ακόμη και αν βρισκόταν στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας.

Anthony Bourdain ή Roadrunner

To documentary του βραβευμένου Morgan Neville έχει τίτλο, Roadrunner. Αντιγράφω από το Wikipedia:
«Ο roadrunner ζει συνήθως μόνος ή σε ζευγάρια. Τα αναπαραγωγικά ζευγάρια είναι μονογαμικά και ζευγαρώνουν εφ’ όρου ζωής -τα ζευγάρια μπορεί να κατέχουν μια περιοχή όλο το χρόνο. Κατά την επίδειξη ερωτοτροπίας, το αρσενικό υποκλίνεται, σηκώνοντας και ρίχνοντας τα φτερά του και απλώνοντας την ουρά του, εναλλάξ. Παρελαύνει μπροστά από το θηλυκό με το κεφάλι ψηλά, την ουρά και τα φτερά του πεσμένα και προσφέρει φαγητό».

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν είχε και αυτά υπόψη του ο δημιουργός του documentary -πέρα από το προφανές που περιγράφει ο τίτλος. Αλλά αν παρακολουθήσει κανείς το διάρκειας δύο ωρών πρόγραμμα, θα αντιληφθεί αμέσως πως η ζωή του Bourdain περιείχε όλα αυτά τα συστατικά: Προσπαθούσε να ζευγαρώσει ψάχνοντας το «για πάντα», πρόσφερε το φαγητό του, αλλά δεν τα κατάφερνε πολύ καλά λόγω της μοναχικής του φύσης. Λόγω όλων όσων «κουβαλούσε» από την παιδική του ηλικία, μια αίσθηση θλίψης, την αναζήτηση ενός νοήματος, την συνειδητοποίηση του ανικανοποίητου, μια τελειομανία που έφθειρε εκείνον και τους γύρω του, η ανεύρεση μιας νέας απόσπασης για να συνεχίσει χωρίς να σκαλίζει τη ντουλάπα με τους σκελετούς.

Anthony Bourdain

«My name is Anthony Bourdain»

Στα πρώτα λεπτά του «Roadrunner» παρακολουθούμε τον 43χρονο Anthony Bourdain να συστήνεται κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην παγκόσμια σκηνή. Είναι 1999, οι Δίδυμοι Πύργοι είναι στη θέση τους και το Internet αποτελεί ακόμη μια υπόσχεση για έναν εύκολο κόσμο. Ο μέτριος σεφ ενός τυπικού εστιατορίου της Νέας Υόρκης γράφει ένα άρθρο που διαβάζεται σχεδόν από κάθε κάτοικο της παγκόσμιας μητρόπολης: «Μην τρώτε πριν το διαβάσετε αυτό».

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι το διαβατήριο του Bourdain να μπει στον κόσμο των εκδόσεων γράφοντας το βιβλίο του, «Kitchen Confidential». Η επιτυχία είναι μαζική και για πρώτη φορά παίρνει τους δρόμους, για μια καμπάνια του βιβλίου που γίνεται best seller πολύ σύντομα.

Διάβασε τη συνέχεια στο Intronews.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet