Μπορώ να σας αραδιάσω πολλούς στίχους από τραγούδια που αφορούν το Παγκράτι. Μπορώ να σας βάλω τραγούδια που τιτλοφορούνται με το όνομα μιας περιοχής που είναι ένας από τους πιο μεγάλους μύθους της Αθήνας. Άλλοι θα στο αναφέρουν γιατί δεν βρίσκεις να παρκάρεις ούτε με αίτηση στον Μητσοτάκη. Άλλοι γιατί ψάχνουν να νοικιάσουν και βρίσκουν στην καλύτερη 450 ευρώ για σπίτι 35 τετραγωνικά που είναι και 25ετίας και βάλε.

Όπως λέει και ο Φοίβος Δεληβοριάς στο τραγούδι του Μόνο Ψέμματα, «Κάποιος έφτιαξε στη γη το Παγκράτι και δεν έκλεισα μάτι από κείνη τη μέρα εγώ». Κι έτσι είναι. Αν ζεις στο Παγκράτι, ξέρεις ότι δύσκολα θα κλείσεις μάτι. Υπάρχει κι ένας αστικός μύθος ότι κάποιοι παίρνουν μια φορά την εβδομάδα την αστυνομία για να κάνει παρατήρηση σε κάποια συγκεκριμένα μαγαζιά για τη δυνατή μουσική. Σε περίπτωση που ζεις κοντά στην Πλατεία Πλαστήρα, κοντά στο Chelsea, τότε έχεις υπογράψει συμβόλαιο με την αϋπνία. Ή με τις ωτασπίδες.

Το Παγκράτι είναι ένας κορυφαίος αθηναϊκός κόμβος. Μέχρι και μεταμεσονύκτιο τρόλεϊ, το 11, περνάει από εκεί. Κι ενώ οι περισσότεροι νομίζουν πως η ζωή στο Παγκράτι είναι ο πεζόδρομος της Υμηττού με τις καφετέριες – ακόμα ένας μύθος – στην πραγματικότητα το Παγκράτι έχει 3 μέρη πολύ πιο όμορφα και με πολλές επιλογές. Πλατεία Βαρνάβα, Πλατεία Πλαστήρα, Πλατεία Προσκόπων. Άλλωστε, οι καφετέριες στην Υμηττού είναι κατά βάση για τους μαθητές λυκείου και για τους κάγκουρες της περιοχές.

Όπως ήταν κάποτε τα Village εκεί, που τώρα φυτοζωούν μαζί με όλο το εμπορικό κέντρο εκεί. Κάποτε, ήταν στέκι τα Friday’s στον τελευταίο όροφο. Όταν έκλεισαν αυτά, τότε τα Village έγιναν ένα μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό.

Είναι από τις φορές που μια περιοχή έχει στη βιτρίνα της κάτι λιγότερο όμορφο και θέλει να πας μέχρι βαθιά μέσα της για να δεις τις πραγματικές της ομορφιές. Αν λοιπόν θες να περάσεις μια μέρα στο Παγκράτι, τότε κάνε αυτό το οδοιπορικό Ευαγγέλιο.

Για καφέ

Στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει μαγαζί που να μην προσφέρει καφέ. Οι διαφορές δεν είναι ιδιαίτερα ευκρινείς για να πεις ότι το τάδε μαγαζί κάνει τρομερά καλό καφέ ενώ το δείνα είναι κακό. Άλλωστε, τα περισσότερα μαγαζιά στο Παγκράτι στέλνουν τους μπαρίστες τους σε ειδικά σεμινάρια για παρασκευή καφέ και είναι όλοι πολύ έμπειροι. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια, τότε θα σου πω σίγουρα το T & Toggs στην Βαρνάβα και το Flamingo στην Ευφράνορος.

Εδώ υπάρχουν αρκετές επιλογές. Η Πνύκα είναι πολύ ξακουστή, όπως και το Χωριάτικο στη Φιλολάου ψηλά, ενώ λίγο πιο χαμηλά υπάρχει και το Mon Koulour. Αυτά για τις σφολιάτες. Αν σε ψήνει brunch, το The Rabbit Punch είναι μια τοπ επιλογή, όπως και το Flamingo.

Για γλυκό

Κανονικά αυτό το section δεν θα το έβαζα, αλλά όταν το Παγκράτι διαθέτει ένα από τα πιο φημισμένα γαλακτομπούρεκα της Αθήνας, είμαι αναγκασμένος να αφιερώσω λίγο χώρο μόνο για χάρη του. Το Γαλακτομπούρεκο Τριανταφύλλου μπαίνει με διαφορά στα 4-5 καλύτερα της πρωτεύουσας, με το κάτω μέρος να είναι απόλυτα σιροπιασμένο, την κρέμα να λιώνει στο στόμα και την πάνω μεριά να έχει το τέλειο κρατσάνισμα. Και όλα αυτά μαζί κάνουν έρωτα στον ουρανίσκο σου.

Πολύ φημισμένα πάντως είναι και τα γλυκά του Dolce, λίγο πιο δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Αρτεμίου.

Διάβασε που θα συνεχίσεις για βόλτες, ζυμαρικά και πίτσα, μπέργκερ, σουβλάκι, έθνικ, ποτό και ιδιαίτερα πιάτα στο nitro.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet