Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε σίγουροι για το πότε δημιουργήθηκε ο πρώτος ζωολογικός κήπος στον κόσμο. Ερευνητές λένε ότι ξεκίνησε στην Αίγυπτο τα προ Χριστού χρόνια (περίπου το 3500 π.Χ), ενώ αργότερα οι βασιλείς κυρίως σε Αίγυπτο, Κίνα και Ευρώπη εξέθεταν άγρια ζώα ως ένδειξη πλούτου! Τώρα έχουμε ζωολογικούς κήπους (δεν αναφέρομαι σε αυτούς που λειτουργούν ως άσυλα προστασίας) οι οποίοι λειτουργούν για να μπορούμε, εσύ κι εγώ, να δούμε λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες και χιμπατζήδες…

Από τη στιγμή που δεν είμαστε ο Λουδοβίκος, ή ο Ερρίκος ο Α’ και έχουμε 2022, όπου το ίντερνετ, τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες προσφέρουν άπειρο υλικό για να απολαύσουμε αυτά τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, γιατί να πας το παιδί σου να τα δει σε ένα κλουβί; Γιατί να μην μάθεις στο παιδί σου να σέβεται την άγρια ζωή και το ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο – παρότι φερόμαστε σαν αδιαμφισβήτητοι κατακτητές του; Δηλαδή, σε εσένα που διαβάζεις το άρθρο θα σου άρεσε να είσαι φυλακισμένος, γύρω γύρω να σε περιορίζει ένας ηλεκτροφόρος φράκτης και να βλέπεις κάποια άλλα μυστήρια «ζώα» να σε κοιτάνε και να γελούν λες και αυτό που βλέπουν είναι τόσο υπέροχο ή τόσο αστείο;

Το τραγικό περιστατικό που συνέβη χτες στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πρέπει να μας αφυπνίσει όλους μας. Η ανακοίνωση του Πάρκου ήταν η εξής: «Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου, ζώου. Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Η δήλωση του φροντιστή του Μπαντού

Δηλαδή ένα άγριο ζώο που ανήκει σε άλλη ήπειρο όπου είναι ελεύθερο, ήταν άγριο στην τοποθεσία “άγνωστο και εχθρικό για εκείνο, περιβάλλον”. Η «εξουδετέρωση» του ζώου, η εν ψυχρώ θανάτωσή του δηλαδή, έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και να δεχτώ ότι ήταν ίσως η μόνη λύση. Για μένα το ζώο αυτό δεν είχε θέση στα Σπάτα εξ’ αρχής. Είναι τρομερά αναχρονιστικό και εγωιστικό από μεριάς μας να υπάρχουν ζωολογικοί κήποι! Για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τον πλανήτη, τους πόρους του και τη ζωή πάνω σε αυτόν, πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είμαστε μόνοι και κυρίως δεν είμαστε καλύτεροι από τα υπόλοιπα πλάσματα. Το ότι έχουμε συνείδηση, τελικά μας έκανε πιο ασυνείδητους απέναντι στο περιβάλλον μας και στα ζώα τα οποία καταναλώνουν μόνο όταν πεινάνε, δεν μολύνουν τον πλανήτη που τα φιλοξενεί και διατηρούν την φυσική ισορροπία.

Να θυμίσουμε πως το 2018 είχαν θανατωθεί και δυο τζάγκουαρ από τους «φροντιστές του πάρκου». Όταν η ζωή ενός ζώου ορίζεται μόνο από τη χρηστικότητα που μπορεί να έχει για τους ανθρώπους, τότε η δολοφονία του δικαιολογείται από τους εκμεταλλευτές του.

Θα κλείσω με ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΦΠΟ): «Είναι ζώα καταδικασμένα να βιώνουν ένα συνεχές βασανιστήριο, να υπακούουν σε εντολές, να τους κόβουν τα φτερά για να μην μπορούν να πετάξουν, δελφίνια σε μια δεξαμενή αντί για τον ωκεανό, ερπετά που ζουν μόνιμα μέσα σε γυάλινους σωλήνες αντί για την φύση, ζώα όλα σε μια μόνιμη καταθλιπτική ζωή με μοναδικό σκοπό το κέρδος των επιχειρηματιών […] Το να δείχνεις στα παιδιά ζώα που βαριούνται, έχουν κατάθλιψη και περιφέρονται νευρικά στους περιφραγμένους χώρους τους, δεν αποτελεί ενημέρωση για την άγρια ζωή. Είναι σαν να πηγαίνουμε τα παιδιά μας σε φυλακή, για να τα διδάξουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά»

Μπαντού, συγγνώμη…

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!