Μελίνα Μερκούρη: Η ηθοποιός των Παιδιών του Πειραιά, η πολιτικός που ενσάρκωσε το όραμα του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και έγινε σύμβολο χειραφέτησης, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου του 1920.

Τη Μελίνα τη φωνάζεις με το μικρό της όνομα. Ήταν η τελευταία Ελληνίδα θεά, ήταν μια σταρ της οθόνης και της πολιτικής. Έναν αιώνα μετά τη γέννησή της η Μελίνα συνεχίζει να εμπνέει τις νέες γενιές γυναικών με το δυναμικό της εκτόπισμα και το θάρρος της να επιβληθεί σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο!

Η νεαρή Μελίνα

Πέρσι το Υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τον έναν αιώνα από τη γέννησή της, όρισε το 2020 ως Έτος Μελίνας Μερκούρη. Η Μαρία-Αμαλία (Μελίνα) Μερκούρη γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1920. Ο πατέρας της ήταν ο στρατιωτικός και πολιτικός Σταμάτης Μερκούρης, ο οποίος διετέλεσε υπουργός συντηρητικών κομμάτων αλλά και βουλευτής της ΕΔΑ!

Η Μελίνα ήταν ατίθαση από μικρή!  Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία τον Παναγή Χαροκόπο, έναν αρκετά μεγαλύτερό της, πλούσιο κτηματία για να απομακρυνθεί από την οικογενειακή εστία.

Το θέατρο

Το 1943 αποφάσισε να γίνει ηθοποιός και έτσι έδωσε εξετάσεις κι έγινε δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία αποφοίτησε το 1946. Από τότε η καριέρα της ήταν ανοδική και συμμετείχε σε παραγωγές όπως η παράσταση «Λεωφορείον ο Πόθος» που ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, η θρυλική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, «Στέλλα», ενώ μετά τη γνωριμία της με τον Ζιλ Ντασέν στις Κάννες, με τον οποίο σύναψε επαγγελματική και προσωπική σχέση, πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957), από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, «Ποτέ την Κυριακή» (1960), «Φαίδρα» (1962) και «Τοπκαπί» (1964).

Η πολιτική

Μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη χώρα μας, η Μελίνα Μερκούρη αυτοεξορίστηκε, χωρίς να ξεχάσει ποτέ την Ελλάδα. Με το ταλέντο και το τσαγανό της αγωνίστηκε σε όλο τον κόσμο για να μάθει η διεθνής κοινότητα τι συνέβαινε στην Ελλάδα.

Εκείνη την περίοδο γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα στο ΠΑΚ, την αντιδικτατορική οργάνωση που ίδρυσε ο μετέπειτα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε σε διαδηλώσεις, απεργίες πείνας, συναυλίες, πολιτικές εκδηλώσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες γεγονός που την έβαλε στο στόχαστρο της Χούντας η οποία δέσμευσε την περιουσία της. Το FBI είχε γίνει σκιά της για τρεις μήνες το 1967 έπειτα από καταγγελίες ότι κινδύνευε η ζωή της.  

Όταν πέθανε ο πατέρας της, η Μελίνα δεν είχε ούτε διαβατήριο ούτε ιθαγένεια… Έτσι δεν μπόρεσε να τον αποχαιρετήσει…  Όταν όμως πέθανε και η μητέρα της της επετράπη η είσοδος στη χώρα για λίγες μόνο ώρες.

Το 1974 επέστρεψε μόνιμα στη χώρα. Στο αεροδρόμιο την περίμενε μεγάλο πλήθος κόσμου! Η Μελίνα κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο έκανε το σήμα της νίκης και θα χάθηκε στις αγκαλιές των αγαπημένων της.

Ως Υπουργός Πολιτισμού αγωνίστηκε για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα: “Δεν υπάρχουν Ελγίνεια. Τι θα πει Ελγίνεια; Υπάρχει ο Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου, ο Μυστικός Ύπνου του Ντα Βίντσι, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Ψαράδες του Τέρνερ, η Καπέλα Σιξτίνα… Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα”!

Η σπουδαία Μελίνα χτυπήθηκε από τον καρκίνο και άφησε την τελευταία της πνοή στις 6 Μαρτίου του 1994, σε ηλικία 74 ετών στο Memorial Hospital της Νέας Υόρκης. Δεν κατάφερε να επιστρέψει πάλι υγιής στην αγαπημένη της Ελλάδα αλλά η Ελλάδα ήταν παντού μαζί της! Γιατί Ελλάδα σημαίνει Μελίνα!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet