Το 2021, η Britney Spears-κρατήθηκε έγκλειστη παρά τη θέλησή της από τον πατέρα της χωρίς να έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα στην περιουσία της. Είναι μια ενήλικη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών που κερδίζει εκατομμύρια δολάρια, αλλά κάποιοι αποφάνθηκαν ότι δεν έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα οικονομικά της, τη δουλειά της, ή ακόμα και την προσωπική της ζωή.

Αυτό το υποχρεωτικό καθεστώς κηδεμονίας επιβάλλεται στις Η.Π.Α. σε άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια, ωστόσο ποτέ δεν έχει αποδειχτεί αν η pop star πάσχει από κάποια νόσο και ποια είναι αυτή. Και μπορεί η Spears να είναι κλειδωμένη σε ένα χρυσό κλουβί στο ηλιόλουστο Los Angeles, αλλά η ουσία είναι μια: πως 200 χρόνια μετά οι άνδρες μπορούν να επιβάλλουν εξουσία στις γυναίκες αποκαλώντας τις τρελές. Μόλις οι άντρες υπονομεύσουν το χαρακτήρα μιας γυναίκας και αμφισβητήσουν την ψυχική της ισορροπία, τότε μπορούν εύκολα να στερήσουν την προσωπική τους ελευθερία και να τη χειριστούν όπως εκείνοι θέλουν.

Framing Britney Spears

Το ντοκιμαντέρ των New York Times με τίτλο «Framing Britney Spears», που προβλήθηκε πρόσφατα στις Η.Π.Α, αποκάλυψε πολύ περισσότερα και πιο δραματικά συμβάντα από τη ζωή της νέας μητέρας. Το ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι η περιουσία της ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια δολάρια Το ποσό έφτανε τα 288 εκατ. δολάρια, αλλά τα τελευταία χρόνια ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα σε νοσήλια, κλινικές απεξάρτησης, γιατρούς και δικαστήρια για το διαζύγιο και την επιμέλεια των παιδιών της.

Το #FreeBritney προσπαθεί τώρα να ευαισθητοποιήσει το κοινό μέσα από το διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για την κατάσταση της ψυχικής υγείας της σταρ, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι είναι σε θέση να δουλέψει, να τραγουδήσει, να ηχογραφήσει άλμπουμ και να κερδίσει χρήματα στα οποία θα έχει πρόσβαση μόνον ο πατέρας της. Παρόλα αυτά προφανώς δεν είναι ικανή να λάβει απόφαση σχετικά με το αν θα αποκτήσει μωρό ή πώς να ξοδέψει τα κέρδη της. Δεν της επιτρέπεται καν να επιλέξει το χρώμα των ντουλαπιών της κουζίνας της.

It is a man world (but it would be nothing without a woman or a girl).

Είναι αυτονόητο ότι αυτό δε θα συνέβαινε ποτέ αν οι Spears αυτού του κόσμου ήταν άντρες. Διάσημοι άνδρες, που υφίστανται ψυχικές διαταραχές, απλώς δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο. Ακριβώς όπως η πατριαρχία βοήθησε τον Jamie Spears να διεκδικήσει τον έλεγχο της κόρης του, έτσι και λειτούργησε υπέρ των αντρών για να προστατεύσει τις περιουσίες τους.

Έχουμε δει πολλές «αρσενικές διασημότητες» να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας και εθισμού, αλλά ποτέ δεν τους έχουμε δει να τους αφαιρούν το μέλλον, να χάνουν τον έλεγχο των οικονομικών τους, της καριέρας τους ή της επιλογής τους να κάνουν παιδί. Κανένας άντρας με το κύρος της Britney δεν χρειάστηκε ποτέ να παραδώσει την ελευθερία του στον πατέρα του. Απλώς δεν συμβαίνει.

Ο δρόμος προς την ελευθερία

Πριν από λίγες ημέρες η 39χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια ανήρτησε ένα βίντεο με την ίδια να στέκεται δίπλα στον επί χρόνια αρραβωνιαστικό της  Sam Asghari και να επιδεικνύει περήφανα (με μια ομολογουμένως άσεμνη κίνηση ένα αστραφτερό δαχτυλίδι που φορούσε στο χέρι της.

Το δικαστήριο επιτέλους δικαίωσε την Britney και απομάκρυνε τον πατέρα της από την επιτροπεία και τον έλεγχο της περιουσίας της. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο Η δικαιοσύνη κατέληξε πώς ο πατέρα της ήταν «τοξικός» και η δικαστής ικανοποίησε το αίτημα του Αμερικανίδας ποπ σταρ να τον… τελειώσει από συντηρητή της περιουσίας της. Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση την ώρα που εκτός της αίθουσας υποστηρικτές του #FreeBritney διαδήλωναν υπέρ της αγαπημένης τους σταρ. Η 39χρονοη ποπ σταρ δεν βρισκόταν στην πολυαναμενόμενη ακρόαση. Ωστόσο είχε καταθέσει το καλοκαίρι πώς η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «καταχρηστική» και είχε ως σκοπό να «καταστρέψει» τη ζωή της τα τελευταία 13 χρόνια.

Fly, baby fly

Η τραγουδίστρια λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μία σειρά από video τα οποία τη δείχνουν να… πετάει – ξεκάθαρο μήνυμα για την ελευθερία της.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet