Κάπως ειρωνικό για ένα ναυάγιο, αλλά ο Τιτανικός, η τραγική του ιστορία, βρίσκει τον τρόπο να έρχεται συχνά στην επιφάνεια. Τις τελευταίες μέρες, όλος ο κόσμος παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την μάταιη τελικά προσπάθεια να σωθούν οι 5 επιβαίνοντες του υποβρυχίου που είχε πάει να εξερευνήσει το μοιραίο πλοίο.

Κι αυτό ακόμα όμως, μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούν ορισμένοι να το αμφισβητήσουν, με τον όποιο περίεργο τρόπο. Γιατί τελικά πόσο κοινή είναι η… κοινή λογική; Δηλαδή, θέλουμε να πούμε, πόσο δεδομένη είναι η ύπαρξη μια καθολικώς αποδεκτής βάσης για συζήτηση;

Εδώ κυκλοφορούν ανάμεσά μας (γιατί και πώς;) άνθρωποι που πιστεύουν πως η Γη είναι επίπεδη. Δεν θα υπάρχουν άλλοι που να θεωρούν πως «μας είπαν ψέματα», πως είμαστε «πρόβατα» και ότι ο Τιτανικός δεν βυθίστηκε ποτέ; Ρητορικό το ερώτημα και απαραίτητες οι εξηγήσεις, που ακολουθούν παρακάτω…

Και τικ και… τοκ, το βίντεο σύμφωνα με το οποίο ο Τιτανικός δεν βυθίστηκε ποτέ

Έναν αιώνα και πλέον μετά το πιο διάσημο ναυάγιο όλων των εποχών (15 Απριλίου του 1912 συνέβη το μοιραίο), που κόστισε τη ζωή περισσότερων από 1.500 ανθρώπων, ανέβηκε στο TikTok ένα βίντεο στο οποίο υποστηριζόταν πως το πλοίο δεν κατέληξε ποτέ στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Μέσα σε 32 δευτερόλεπτα ο δημιουργός αυτού του περιεχόμενου κερνάει αγνή «ψέκα». Ενώνοντας παντελώς αβάσιμες φήμες που «σέρνονται» επί σειρά ετών, φρέσκια παραπληροφόρηση και παραποιημένο περιεχόμενο.

Το πλάνο ξεκινάει με ένα δραματοποιημένο ασπρόμαυρο σχέδιο του Τιτανικού σε κατάσταση SOS και background μια τρομακτική μελωδία συνθεσάιζερ που θα ζήλευε και το καλύτερο θρίλερ. Ένας άντρας με κουκούλα και καπέλο του μπέιζμπολ φορεμένο ανάποδα, προβάλλει ένα γνωστό επιχείρημα – συνοδεία ενός emoji προσώπου που ουρλιάζει: «Ο Τιτανικός δεν βυθίστηκε ΠΟΤΕ στην πραγματικότητα». Κοιτάζοντας την κάμερα, επαναλαμβάνει τη γνωστή και εξαντλητικά πολλές φορές απορριφθείσα θεωρία – ότι τα συντρίμμια στον βυθό ανήκουν στο παλαιότερο αδελφό πλοίο του Τιτανικού, το Olympic, που βυθίστηκε σε μια απόπειρα ασφαλιστικής απάτης.

Το ότι το post αυτό συγκέντρωσε 11 εκατομμύρια views, πριν τελικά «κατέβει», συνιστά μια ηχηρή υπενθύμιση της δύναμης του TikTok να αναζητά τον ρεβιζιονισμό ακόμα και για περιπτώσεις που έχουν αναλυθεί ενδελεχώς. Λίγα γεγονότα της Ιστορίας έχουν προσεγγιστεί τόσο σε βάθος και από τόσες πολλές διαφορετικές πηγές όσο ο Τιτανικός. Κι όμως βρέθηκαν αρκετοί πρόθυμοι να πιστέψουν ακόμα μια θεωρία συνωμοσίας.

Οι πιο δημοφιλείς ιστορικά θεωρίες συνομωσίας για το διάσημο ναυάγιο

Ένα άλλο βίντεο στη δημοφιλή πλατφόρμα παρουσιάζει μια άλλη γνωστή τέτοια θεωρία. Πως η βύθιση του πλοίου ήταν μια κανονισμένη δουλειά, σχεδιασμένη από τον εκατομμυριούχο τραπεζίτη Τζ. Π. Μόργκαν προκειμένου να «ξεπαστρέψει» τους αντιπάλους του, Τζέικομπ Άστορ, Ίσιντορ Στράους και Μπέντζεμαν Γιούκγκενχαϊμ, που χάθηκαν στο πλοίο. Γι’ αυτό ακύρωσε τελευταία στιγμή το εισιτήριο του, επιμένει η θεωρία.

Καμία απάντηση στο αντεπιχείρημα πως ο λόγος που ο Μόργκαν χρειάστηκε, προς καλή του τύχη τελικά, να αφήσει τελευταία στιγμή το ταξίδι ήταν το ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να χάσει την ευρωπαϊκή συλλογή έργων τέχνης του. Ή στο ότι ο επιχειρηματίας θα έπρεπε επίσης με κάποιο τρόπο να διασφαλίσει ότι ο Τιτανικός θα χτυπούσε ένα παγόβουνο με καταστροφική δύναμη και ότι οι αντίπαλοί του δεν θα ήταν μεταξύ των περισσότερων από 700 ανθρώπων που επέζησαν από τη συντριβή.

Διάβασε τη συνέχεια στο Intronews.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet