Κατανοώντας το πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες για το περιβάλλον, καθώς αυτές έχουν τη μαγική δύναμη να διατηρούν την ισορροπία της χλωρίδας και του οικοσυστήματος κάθε τόπου, η Endless EC αποφάσισε να ξεκινήσει από κάτι μικρό- τη μέλισσα– , για να προσφέρει κάτι μεγάλο και σημαντικό στη Βόρεια Εύβοια που πέρσι, με τις πυρκαγιές, έζησε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του τόπου.

Σε συνεργασία, λοιπόν, με τo Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας «ΔΗΩ», η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση κάθε ατομικής και συλλογικής βοήθειας, μετατρέποντάς την σε είδη και εξοπλισμό για τους τοπικούς παραγωγούς, και ξεκινώντας από την ενέργεια, Beegin, μαζί θα αγωνιστούν για να δώσουν ξανά ζωή στη Βόρεια Εύβοια. Γιατί ,ναι, όταν οι άνθρωποι ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να κάνουμε θαύματα και να μετατρέψουμε ακόμα και το πιο άπιαστο όνειρο σε πραγματικότητα.

Έτσι, λοιπόν, εμείς με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας και θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για την ενέργεια του Beegin, συνομιλήσαμε με την κ. Εύη Οικονόμου: Head Of Marketing & Modern Trade της Endless EC και την κ. Χαρά Μαγγανά: Μελισσοκόμος της Εύβοιας, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ στην περιοχή, για να μάθουμε πως μπορούμε να γίνουμε μέρος αυτής της σημαντικής δράσης, αλλά και για να ενημερωθούμε για το πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσές προκειμένου να δοθεί ξανά ζωή στο πληγωμένο τόπο της Βόρειας Εύβοιας.

μέλισσες
Εύη Οικονόμου:
Head Of Marketing & Modern Trade της Endless EC, για την πρωτοβουλία Beegin

Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για το Beegin;

To Beegin είναι μια κίνηση αλληλεγγύης, μια πρωτοβουλία της Endless EC για την υποστήριξη των μελισσών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν, των μελισσοκόμων, στη Βόρεια Εύβοια.

Ξεκινήσαμε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου με μια αρχική δωρεά εξοπλισμού σε 17 παραγωγούς σε δύο χωριά της Βόρειας Εύβοιας, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγή τους. Επειδή, όμως, οι ανάγκες των ανθρώπων και της φύσης είναι μεγάλες, αποφασίσαμε να «ανοίξουμε» την ενέργεια στο κοινό, δημιουργώντας το beegin.gr.

Μέσω του site, όλοι μπορούν να ενημερωθούν για τον αντίκτυπο των πυρκαγιών αλλά και να προσφέρουν τη δική τους βοήθεια, άμεσα, μέσω του button «Δράσε τώρα!». Κάθε μικρή ή μεγάλη, ατομική ή συλλογική δωρεά, πηγαίνει στο Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ, με το οποίο συνεργαζόμαστε. Οι άνθρωποι του ΔΗΩ εντοπίζουν τις ανάγκες των τοπικών μελισσοκόμων στη Βόρεια Εύβοια και μετατρέπουν τις δωρεές σε εξοπλισμό και είδη πρώτης ανάγκης για αυτούς.

Πως εμπνευστήκατε τη δημιουργία του Beegin;

Η δυσάρεστη πραγματικότητα και το πώς μας άγγιξε αυτή, μας έδωσε το έναυσμα. Η έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Το Beegin «γεννήθηκε» μέσα από την ανάγκη μας να στηρίξουμε την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το καλοκαίρι του 2021. Όλοι είδαμε την καταστροφή, όλοι γνωρίζουμε το μέγεθός της. Και επειδή οι ανάγκες που υπήρχαν κι ακόμα υπάρχουν στην περιοχή είναι πολλές, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από τη μέλισσα, κάτι που φαίνεται πολύ μικρό, αλλά έχει τεράστια σημασία για τη φύση και τους ανθρώπους. Έτσι, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ εντοπίσαμε τις ανάγκες τοπικών μελισσοκόμων, των ανθρώπων δηλαδή που φροντίζουν τις μέλισσές, και τους εξοπλίσαμε με νέες κυψέλες ώστε να δημιουργήσουν ξανά τα μελισσοσμήνη τους και την παραγωγή τους σε μέλι.

Όσες περισσότερες μέλισσες δραστηριοποιηθούν στο περιβάλλον της Βόρειας Εύβοιας, τόσο συντομότερα θα μπορέσει η φύση να ισορροπήσει από μόνη της και να «ανθίσει» και πάλι, που είναι και ο τελικός στόχος του Beegin.

Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!