Ένα κλειδί για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων ενός μικρού καθιστικού είναι η προσεκτική επιλογή επίπλων που ταιριάζουν στο χώρο και μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλαπλούς σκοπούς. Ένα άλλο σημαντικό μέρος της διαδικασίας είναι να γίνετε δημιουργικοί με τη διάταξή σας και να βρείτε τρόπους να τακτοποιήσετε τα έπιπλά σας έτσι ώστε να χρησιμοποιείτε κάθε τετραγωνικό πόδι, ακόμα και αυτές τις άβολες γωνίες. Από εκεί, θα θέλετε να επιλέξετε διακόσμηση, όπως τέχνη και καθρέφτες, που προσθέτουν προσωπικότητα χωρίς να καταλαμβάνουν χώρο. 

Είτε ξεκινάτε από το μηδέν σε έναν νέο χώρο είτε αισθάνεστε στριμωγμένοι στο υπάρχον σαλόνι σας, υπάρχει μια λύση στα δεινά σας. Οι ειδικοί στην εσωτερική διακόσμηση μοιράζονται με το CNN τρόπους για να φτιάξεις ένα μικρό σαλόνι με τέτοιο τρόπο ώστε να τα έχει όλα και να μοιάζει μεγάλο

Πώς να διαμορφώσετε ένα μικρό σαλόνι που έχει πολλά έπιπλα;

Το κόλπο για το στυλ ενός μικρού καθιστικού που είναι γεμάτο με έπιπλα οφείλεται κυρίως στο σπάσιμο του χώρου σε καθαρά κομμάτια. Χρησιμοποιούμε τους χώρους διαβίωσής μας για όλους τους τύπους δραστηριοτήτων—φιλοξενώντας μια ομάδα, χαλαρώνοντας με ένα βιβλίο, χειροτεχνία, παιχνίδια και, ας είμαστε ειλικρινείς, φαγητό—και ο καθορισμός αυτών των περιοχών, έστω και διακριτικά, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αίσθησης συνολικής συνοχής και άνεση στο χώρο. Επίσης, βοηθάει να γνωρίζετε ποια έπιπλα μπορείτε να καταφέρετε να καταλάβετε επιπλέον τετραγωνικά μέτρα και ποια θα ήταν καλύτερα να αντικαταστήσετε με κάτι μικρότερο.

Δοκιμάστε τα καθίσματα σε στυλ καφέ

Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να φάτε δείπνο σε ένα τραπεζάκι του καφέ, ξέρετε ότι πραγματικά δεν είναι δυνατό, εκτός και αν δεν σας πειράζει να σκύβετε τόσο πολύ που η μύτη σας αγγίζει τα γόνατά σας. Αλλά ένα άτομο – ή ακόμα και ένα ζευγάρι ανθρώπων – δεν χρειάζεται ένα τεράστιο τραπέζι τραπεζαρίας για να ταιριάζει στις ανάγκες του σε καθημερινή βάση. Εάν το σαλόνι σας πρέπει να λειτουργεί και ως τραπεζαρία, σκεφτείτε ένα τραπέζι καφέ με δύο καρέκλες. Μπορεί εύκολα να τραβηχτεί από τον τοίχο για να χωρέσει τέσσερις σε περίπτωση δείπνου, απλώς προσθέτοντας δύο πτυσσόμενες καρέκλες για επιπλέον καθίσματα.

Όταν δεν έχετε χώρο για φωτιστικά δαπέδου ή κατάλληλη επιφάνεια για επιτραπέζια φωτιστικά, οι απλίκες μπορεί να είναι σωτήρια. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν το σαλόνι σας να αισθάνεται πολύ εκλεπτυσμένο—είμαστε μόνο εμείς ή το χτύπημα σε μια απλίκα σας κάνει πάντα να νιώθετε ότι βρίσκεστε σε ένα κομψό ξενοδοχείο; Και μην ανησυχείτε αν είστε ενοικιαστής ή απλά δεν θέλετε να ασχοληθείτε με την καλωδίωση ενός φωτιστικού, υπάρχουν πολλές κομψές απλίκες που είναι διαθέσιμες στην αγορά.

Σε κάθε δωμάτιο με περιορισμένο χώρο, είναι δελεαστικό να πιέζετε όλα τα μεγάλα έπιπλα στους τοίχους για να δημιουργήσετε ένα είδος πισίνας ανοιχτού δαπέδου στη μέση. Αλλά, αν και είναι χρήσιμο για να κάνετε τροχούς – και υπάρχει κάποια πραγματική απελευθέρωση στο να μπορείτε να κάνετε ακριβώς αυτό – ο χώρος θα αξιοποιηθεί καλύτερα για την εξυπηρέτηση μιας λειτουργίας. Στο σαλόνι της γνώστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Amy Stone, η ομάδα σχεδιασμού στο One Kings Lane επέλεξε να επιπλεύσει τον καναπέ απέναντι από δύο ψάθινες και χρωμιωμένες καρέκλες στη μέση του δωματίου, μετατρέποντας την καρδιά του σε χώρο συνομιλίας.

Οριοθετήστε τις λειτουργίες χρησιμοποιώντας χαλιά

Για να ξεχωρίσει οπτικά αυτό το επιπλέον καθιστικό στη μέση του δωματίου από τις άλλες λειτουργίες του δωματίου, η ομάδα σχεδιασμού της Stone επέλεξε ένα χαλί επιφάνειας λίγο μεγαλύτερο από τον καναπέ και τις ασορτί καρέκλες. Η άκρη αυτού του χαλιού δεν εκτείνεται μέχρι τους τοίχους όπως θα περίμενε κανείς. Αντίθετα, η τραπεζαρία του καφέ-τραπέζι και η κονσόλα-γραφείο βρίσκονται έξω από τις άκρες του. Η γραμμή δείχνει οπτικά ότι μετακινείστε από τη μια «ζώνη» σε μια άλλη, κάτι που εμποδίζει τα έπιπλα να αισθάνονται μπερδεμένα.

Πώς μπορώ να κάνω ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται ωραίο;

Για να διακοσμήσετε ένα δωμάτιο που φαίνεται ωραίο, πρώτα πρέπει να αποφασίσετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό για εσάς. Κοιτάξτε τις εικόνες για έμπνευση και ανακαλύψτε ποιες ιδέες διακόσμησης και σχεδιασμού σπιτιού σας αρέσουν προσωπικά. Καθώς αναζητάτε έμπνευση, φροντίστε να σημειώσετε τους χώρους που έχουν γενικά το ίδιο σχήμα με το δικό σας σαλόνι – αυτοί θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για να κάνετε τον χώρο να αισθάνεται όπως θα θέλατε. Στη συνέχεια, εξετάστε τους συγκεκριμένους περιορισμούς ενός μικρού καθιστικού και δοκιμάστε πολυλειτουργικά έπιπλα ή λύσεις κρυφής αποθήκευσης που μπορούν να διασφαλίσουν ότι το δωμάτιό σας δεν θα καταλήξει να φαίνεται στενό. Επιπλέον, δοκιμάστε ακρυλικά έπιπλα ή κομμάτια με λεπτό προφίλ για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση της ευρυχωρίας.

Έπιπλα

Σε ένα στενό σαλόνι, κάθε έπιπλο έχει σημασία. Επιλέξτε πιο αδύνατα τραπέζια και απλίκες τοίχου για να εξοικονομήσετε χώρο στο δάπεδο που χρειάζεστε. Για τα καθίσματα, οι στενοί καναπέδες και οι καρέκλες του κλαμπ είναι φίλοι σας, λέει ο Murphy: «Μπορεί να είναι πολύ λιγότερο βαθιά από τις επιλογές με χαλαρή πλάτη, ενώ εξακολουθούν να είναι εξίσου άνετα». Σκεφτείτε επιτοίχια ράφια και ένα πλωτό γραφείο πάνω από ογκώδεις βιβλιοθήκες και σταθμούς εργασίας.

Χρησιμοποιήστε τη διακόσμηση για να προσθέσετε οπτικό ενδιαφέρον

«Η ύπαρξη πολλών διαφορετικών πηγών φωτισμού σε διαφορετικά ύψη θα τραβήξει το βλέμμα σας σε διαφορετικές περιοχές του δωματίου, κάνοντάς το να αισθάνεται μεγαλύτερο και πιο ενδιαφέρον», λέει ο Murphy. Συνιστά επίσης να προσθέσετε μια μεγαλύτερη ζυγαριά που προσελκύει την προσοχή, όπως ένα έργο τέχνης ή ενσωματωμένα ράφια. Δοκιμάστε έναν εντυπωσιακό τοίχο γκαλερί, έναν πολυέλαιο, έργα τέχνης ή καθρέφτες. Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα περιπετειώδεις, προσθέστε έναν τολμηρό τοίχο με ταπετσαρία ή ένα εντυπωσιακό χρώμα.

Πώς τακτοποιείτε τα πράγματα σε ένα μικρό σαλόνι;

Ο τρόπος με τον οποίο θα τακτοποιήσετε τα έπιπλά σας στο σαλόνι σας εξαρτάται αποκλειστικά από το σχήμα και το μέγεθος του δωματίου. Ένα σαλόνι στη μέση ενός σιδηροδρομικού διαμερίσματος απαιτεί μια ροή εντελώς διαφορετική από ένα σαλόνι που βρίσκεται στο άκρο ενός σπιτιού με ανοιχτή διαρρύθμιση. Για ένα μικροσκοπικό σαλόνι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε ανοιχτό μυαλό και να εξετάσετε όλες τις επιλογές σας προτού καταλήξετε σε οποιαδήποτε ρύθμιση.

Ανεξάρτητα από τη διάταξη του διαμερίσματός σας, ωστόσο, λάβετε υπόψη τις φυσικές πηγές φωτός σας και φροντίστε να τις δώσετε προτεραιότητα. Εάν έχετε μόνο ένα μικρό παράθυρο, σκεφτείτε να προσανατολίσετε τον καναπέ σας προς αυτή την πηγή φωτός και όχι προς μια σκοτεινή γωνία.

Γίνετε δημιουργικοί με τη διάταξη

Παραδοσιακό σαλόνι από τον Harry Heissmann και τον Jonathon Parisen στο Hudson Valley NY
Στο σαλόνι μιας κοιλάδας Hudson, στη Νέα Υόρκη, το σπίτι βαμμένο σε κίτρινο Benjamin Moore, ένα προγονικό πορτρέτο έχει θέα σε ένα συμπόσιο σχεδιασμένο από τον Harry Heissmann φτιαγμένο από τον De Angelis και καλυμμένο με ύφασμα Brunschwig & Fils. Ουίλιαμ Γουόλντρον
Ο περιορισμένος χώρος σας προκαλεί να σκεφτείτε πέρα ​​από τις συμβάσεις καθισμάτων. «Λατρεύω τα ενσωματωμένα συμπόσια, καθώς είναι αποτελεσματικά, μεγιστοποιώντας το χώρο και τις περιοχές συνομιλίας», λέει ο Murphy. Εάν το δωμάτιο είναι στενό αλλά και μακρύ, συνιστά να τοποθετείτε τους καναπέδες πίσω με πλάτη για να υπάρχουν δύο καθίσματα.

Τονίστε τα καλύτερα χαρακτηριστικά του δωματίου

Η Νεοϋορκέζα σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Christina Murphy προσεγγίζει στρατηγικά ένα μικρό σαλόνι: «Η αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων του δωματίου και η τοποθέτηση τους στο επίκεντρο όσο το δυνατόν περισσότερο είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει το δωμάτιο ελκυστικό», λέει. Εάν έχει υπέροχο φως, παίξτε το με πιο ανοιχτά χρώματα για να δημιουργήσετε μια αίσθηση επεκτασιμότητας. αν έχει ένα εντυπωσιακό τζάκι, τραβήξτε την προσοχή σε αυτό.

Χρησιμοποιήστε καθρέφτες

Η προσθήκη ενός καθρέφτη για να κάνει ένα δωμάτιο να αισθάνεται μεγαλύτερο μπορεί να είναι ένα από τα παλαιότερα κόλπα στο βιβλίο, αλλά έχει κολλήσει για κάποιο λόγο! Όχι μόνο οι καθρέφτες μπορούν να κάνουν ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο, αλλά μπορούν να αναπηδήσουν το φυσικό φως για να δημιουργήσουν έναν πολύ πιο φωτεινό χώρο. Ένας καθρέφτης μπορεί να είναι μια απλή προσθήκη σε έναν τοίχο γκαλερί ή μπορείτε να επιλέξετε έναν με εντυπωσιακό πλαίσιο που χρησιμεύει ως το επίκεντρο του χώρου.

Πηγή: Intronews.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς να κάνεις το σαλόνι σου να δείχνει πιο stylish με απλές κινήσεις

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!