Το interior design τα τελευταία χρόνια έχει τοποθετήσει σε πρώτο πλάνο τα φυσικά υλικά, όπως είναι το ξύλο, το μπαμπού, η ψάθα και φυσικά το ρατάν από το οποίο δημιουργούνται αυτές οι μοναδικά υπέροχες πλέξεις. Στα IKEA βρήκαμε το ιδανικό παραβάν για κάθε χώρο.

Τα παραβάν των οποίων η ιστορία ξεκινά από την Κίνα, έφτασαν στην Ευρώπη τον 8ο αιώνα και αμέσως έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή αν και το αυξημένο κόστους τους τα καθιστούσε είδος πολυτελείας. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων το παραβάν απέκτησε πιο προσιτή τιμή ενώ σταδιακά υπήρξαν διαφοροποιήσεις και ως προς την αισθητική και τον σχεδιασμό τους.

Το βαρύ ξύλο αντικαταστάθηκε από ψάθα και ρατάν γεγονός που αφενός μείωσε το κόστος των παραβάν και αφετέρου τους έδωσαν πιο νεανική και ανάλαφρη όψη, η οποία ταίριαζε σε πολλά περισσότερα σπίτια.

Το ρατάν με τη σειρά του είναι ένα φυσικό υλικό το οποίο μοιάζει αρκετά με το μπαμπού και το οποίο λόγω της σύστασης του είναι ιδανικό για την κατασκευή επίπλων. Τα έπιπλα από πατάν έχουν αυτή την χαρακτηριστική πλέξη που μας γυρίζει πίσω στα έπιπλα που είχαμε στο μπαλκόνι μας τη δεκαετία του 90΄.

Όμως, με την πάροδο του χρόνου η εσωτερική διακόσμηση εκτίμησε το φυσικό αυτό υλικό και το ενέταξε σε μεγάλο βαθμό στο σύγχρονο interior design τόσο σε καρέκλες, όσο και σε τραπέζια, αλλά και παραβάν.

Τα οφέλη του παραβάν

Το παραβάν εκτός από καλαίσθητο είναι και ένα πολύ πρακτικό αντικείμενο καθώς μας βοηθά να διαχωρίσουμε νοητά τους χώρους ή να απομονώσουμε κομμάτια τους. Ακόμη όμως και χωρίς αυτή τους τη χρήση, το παραβάν είναι εξαιρετικά όμορφο και ταιριάζει πολύ σε σπίτια με minimal ααισθητική. Παραπέμπει σε νησιώτικο σπίτι ή ακόμα και σε οικείες με boho επιρροές, ethnic στοιχεία και απικοιακές αναφορές σε χρώματα και στιλ.

Το παραβάν από τα IKEA που ξεχωρίσαμε

Στα IKEA βρήκαμε ένα πολύ όμορφο και οικονομικό παραβάν, χειροποίητο από ρατάν το οποίο θα σας βοηθήσει να αναδιαμορφώσετε τον χώρο σας κάνοντας τον παράλληλα πιο ζεστό και φιλόξενο. Πρόκειται για ένα παραβάν με τρία πτυσσόμενα φύλλα το οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού ή του γραφείου σας.

Θα μας άρεσε πολύ να συνδυαστεί με γήινες αποχρώσεις στους τοίχους και φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία θα χαρίσουν ένταση, χρώμα και ζωντάνια. Θα το βρείτε εδώ

IKEA

Διαβάστε επίσης:

Αυτό το ιστορικό σπίτι στη Λίνδο είναι η αποθέωση της νησιώτικης αισθητικής

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!