Συγγραφέας: Αλέξης Σταμάτης

Τίτλος: Το Λευκό Δωμάτιο

Σελίδες: 224 

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Οι χαρακτήρες των βιβλίων και των θεατρικών έργων συλλαμβάνονται από τους δημιουργούς τους για να ζήσουν στις σελίδες και στη σκηνή. Οι σημαντικότεροι από αυτούς ζουν για πάντα στην ψυχή των αναγνωστών και των θεατών τους. Τι γίνεται όμως μετά με τα ανύπαρκτα αυτά πλάσματα, η ζωή των οποίων δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό του συγγραφέα-νονού τους; Πού πάνε όταν αυτός που τους επινόησε τους παραδίδει στο κοινό;

Στο Λευκό δωμάτιο οι χαρακτήρες και οι ρόλοι μεταφέρονται σ’ ένα καταφύγιο-κάστρο, στην αχανή πανσιόν της αινιγματικής κυρίας Φλόρας. Εκεί η Έντα Γκάμπλερ θα συνομιλήσει με άλλα θρυλικά πρόσωπα, που θα συγκρουστούν και θα ομονοήσουν για τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της ύπαρξης, τις αναταράξεις και τις ανατροπές της ζωής.

Ένα λογοτεχνικό θρίλερ όπου η αγωνία εξαρτάται από την ανάγκη της κεντρικής ηρωίδας ν’ αποκτήσει έναν πραγματικό εαυτό, να ζήσει, να ερωτευτεί, να υπάρξει ως οντότητα. Σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το επινοημένο, πόσο δύσκολο είναι ν’ αποδράσει το αληθινό;


Συγγραφέας: Kate Kirkpatrick

Τίτλος: Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ 

Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη

Σελίδες: 503 

Εκδόσεις: Μεταίχμιο   

Γυναίκες δεν γεννιόμαστε, αλλά γινόμαστε.

Σιμόν ντε Μποβουάρ

Η Σιµόν ντε Μποβουάρ θεωρείται µία από τις πιο επιδραστικές διανοούµενες του 20ού αιώνα. Ως σύµβολο της απελευθέρωσης των γυναικών, ενέπνευσε αλλά και σκανδάλισε τη γενιά της µέσα από τις αντισυµβατικές σχέσεις της. Ως φιλόσοφος και συγγραφέας, κέρδισε σηµαντικά λογοτεχνικά βραβεία και άλλαξε τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετωπίζουµε τα έµφυλα ζητήµατα µε το βιβλίο της Το δεύτερο φύλο. Παρά τις επιτυχίες της, όµως, αναρωτιόταν µήπως υποτιµούσε τον εαυτό της.

Αν και η σχέση της µε τον Ζαν-Πολ Σαρτρ έχει καταγραφεί στις θρυλικές ερωτικές σχέσεις του προηγούµενου αιώνα, για την Μποβουάρ είχε το κόστος της: για δεκαετίες ολόκληρες έµεινε στη σκιά του υπαρξιστή φιλοσόφου. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως ηµερολόγια και επιστολές που αποκαλύπτουν την ευρηµατικότητα της δικής της φιλοσοφίας αλλά και τη θέση των υπόλοιπων εραστών στη ζωή της.

Αυτή η πρωτοποριακή βιογραφία αντλεί υλικό από αδηµοσίευτες πηγές για να αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία του πώς η Σιµόν έγινε η Μποβουάρ, η γυναίκα που ακόµα και σήµερα προκαλεί και µας εµπνέει.


Τίτλος: Οι επικίνδυνες σχέσεις

Συγγραφέας: Πιερ Σοντερλο ντε Λακλο

Μετάφραση: Κώστας Κατσουλάρης

Σελίδες: 602

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Οι επικίνδυνες σχέσεις, το κλασικό αριστούργημα του Σοντερλό ντε Λακλό, κυκλοφόρησαν στη Γαλλία το 1872 περίοδο όπου προετοιμαζόταν το έδαφος για έντονες πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές ανατροπές. Οι αριστοκράτες συνεχίζουν πλήττουν θανάσιμα στην τρυφηλή τους ζωή, επιδιδόμενοι σε ένα ανελέητο κυνηγητό καρδιάς και σάρκας, χωρίς να γνωρίζουν ότι πλησιάζει η πτώση τους.

Πόσο επικίνδυνος είναι τελικά ο έρωτας; Είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, τακτικής, ολοκληρωτικής επίθεσης ή κλειστής άμυνας;  Πόσο καλά μπορούμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι; Πόσο καλά μπορούμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι αποφεύγοντας τους κινδύνους όταν μας οδηγεί το πάθος, η απεγνωσμένη ανάγκη και η επιθυμία; Και τι μπορεί να μας μάθει το πάθος αν του παραδοθούμε ολοκληρωτικά;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet