Είναι και αυτό ένα από τα εμβόλιο που έχει διχάσει τους γονείς αν πρέπει να το κάνουν στα παιδιά τους ή όχι! Αναρωτιούνται αν προστατεύει, αν είναι τόσο απαραίτητο, αν έχει παρενέργειες και ένα σωρό άλλα πράγματα. Η παιδίατρος Αικατερίνη Τσαντίλα μας διευκρινίζει:

Ήξερες ότι 8 στις 10 γυναίκες ή άντρες μολύνονται από τον HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους; Και παρότι είναι ένας τόσο συχνός ιός που προσβάλει τις γυναίκες και τους άντρες, ακόμα κάποιοι εξακολουθούν να έχουν λανθασμένες αντιλήψεις. Πάμε να τις ξεκαθαρίσουμε λοιπόν:

εμβόλιο

Μύθος: Το εμβόλιο για τον ιό HPV μπορούν να το κάνουν μόνο οι γυναίκες.
Αλήθεια: Ο ιός του HPV είναι πολύ συχνός και στα δύο φύλα. Υπολογίζεται ότι το 90% των σεξουαλικώς ενεργών ανδρών και το 80% των σεξουαλικώς ενεργών γυναικών θα τον εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Μύθος: Το εμβόλιο για τον HPV έχει σοβαρές παρενέργειες.
Αλήθεια: Κανένα από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω στα οποία έχουν γίνει χρονιά μελέτες δεν θα είχε σοβαρές παρενέργειες. Οι μόνες παρενέργειες που μπορεί να έχει είναι ήπιες, όπως πόνος στο χέρι, πονοκέφαλος, πρήξιμο στο χέρι και πιο σπάνια χαμηλός πυρετός. Άλλες σοβαρές παρενέργειες δεν έχουν καταγραφεί γιατί κύριος στόχος του εμβολίου είναι η προστασία από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων( HPV).

εμβόλιο

Μύθος: Όποιος μολύνεται από τον ιό HPV παθαίνει καρκίνο.

Αλήθεια: Ο ιός HPV έχει πάνω από 100 στελέχη. Τουλάχιστον τα 13 από αυτά σχετίζονται με τον καρκίνο, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Στους ογκογόνους τύπους ανήκουν οι HPV16, 18, 31, 33, 46 κ.λπ. Ο πιο συχνός ογκογόνος τύπος είναι ο HPV16. Καρκίνο μπορεί να πάθουν άτομα που μολύνονται με κάποιο ογκογόνο στέλεχος, αλλά όχι όλα. Αυτά τα στελέχη οξυτενών κονδυλωμάτων είναι καλοήθεις βλάβες και χαμηλού κινδύνου για καρκίνο. Το εμβόλιο προστατεύει από όλα τα καρκινογόνα στελέχη. Η πρόληψη και η τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο για την διάγνωση είναι η πιο σημαντική ενέργεια.

Μύθος: Όταν κανείς το εμβόλιο του HPV μειώνεται η γονιμότητα.

Αλήθεια: Το εμβόλιο για τον ιό των κονδυλωμάτων δεν έχει καμία σχέση με την γονιμότητα, ούτε την επηρεάζει, δεν υπάρχει καμία τέτοια καταγραφή. Το εμβόλιο χορηγείται για την καταπολέμηση και την προστασία από τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

εμβόλιο

Σε ποια ηλικία πρέπει να το κάνω στο παιδί μου;

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες, συνιστάται όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, να κάνουν το εμβόλιο HPV σε ηλικία 11 ή 12 ετών, καθώς το εμβόλιο παράγει ισχυρότερη ανοσοαπόκριση όταν λαμβάνεται στην προ-εφηβεία. Μέχρι την ηλικία των 14 ετών, απαιτούνται μόνο δύο δόσεις του εμβολίου. Για τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω χρειάζεται μια σειρά τριών δόσεων. Το εμβόλιο, συνιστάται πλέον για όλους, άνδρες και γυναίκες.

Πόσο καλά προστατεύει το HPV εμβόλιο από τον καρκίνο του τραχήλου;

Το HPV εμβόλιο προστατεύει καλύτερα όταν χορηγηθεί σε νεαρά κορίτσια ηλικίας 14-24 ετών. Μελέτες έδειξαν ότι κορίτσια που εμβολιάστηκαν στην ηλικία των 12-13 ετών είχαν 90% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν βλάβες του τραχήλου σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα κορίτσια.

«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να χάσει τη ζωή της από καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Διαθέτουμε τα τεχνικά και ιατρικά μέσα, τις πολιτικές και τους τρόπους για την εξάλειψή του… Αυτό πρέπει να συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής των σημερινών νεαρών κοριτσιών». 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!