Αν και μπορεί να φαίνεται παράδοξο, τα παιδιά και εδικά τα μωρά δεν γελούν μόνο από χαρά. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει κάτι πολύ πιο βαθύ από τη χαρά ή το κέφι στο γέλιο ενός μικρού παιδιού.

Με βάση αυτές τις έρευνες, η πιο πρόσφατη μελέτη, που επικεντρώνεται στο γέλιο σε παιδιά και μωρά, διαπιστώνει ότι το γέλιο είναι στενά συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της προσωπικότητας: Τα παιδιά γελούν για πολύ διαφορετικούς λόγους σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, πολύ πριν προλάβουν να κατανοήσουν αφηρημένες έννοιες όπως το παιχνίδι με τις λέξεις, τις γροθιές ή ακόμα και τη γλώσσα.

Τα εξελικτικά οφέλη του γέλιου

Το γέλιο πηγάζει από την ικανότητά μας να κατανοούμε υποσυνείδητα και να κρίνουμε τις ασυμφωνίες σε ένα αστείο ή μια πράξη. Με άλλα λόγια είναι η απάντησή μας σε μια στιγμιαία μετάβαση μεταξύ έκπληξης και επίλυσης.

Επομένως, το γέλιο στους ενήλικες σηματοδοτεί το πέρασμα της απειλής ή του φόβου, τόσο στον εαυτό μας όσο και στους γύρω μας. Γι’ αυτό και τα παιδιά –και πολλοί ενήλικες– γελούν στα τρενάκια ή σε παρόμοιες καταστάσεις. Αντί να κλαίνε από φόβο, περνούν από την αμηχανία και τον τρόμο στην αποφασιστικότητα. Το γέλιο είναι το σήμα αυτού του περάσματος.

Τα μωρά μαθαίνουν πώς να γελούν

Το γέλιο αρχίζει αμέσως μετά τη γέννηση. Τα νήπια μαθαίνουν να γελούν επειδή θέλουν να μιμούνται τους γονείς τους και να λαμβάνουν την έγκριση από αυτούς. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα μωρά μαθαίνουν τα πάντα στην αρχή: μέσω της μίμησης και της έγκρισης των ενηλίκων γύρω τους.

Καθώς όμως μεγαλώνουν, τα μωρά βγαίνουν από τη συμβίωση με τους γονείς τους, που χαρακτηρίζει τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το δικό τους άτομο από τους γονείς τους και τον κόσμο γύρω τους. Μόλις αρχίσουν να συμπεριφέρονται αυτόνομα – από την ηλικία των 2 έως 5 ετών – αρχίζουν να νιώθουν μια νέα αίσθηση για πρώτη φορά: ορισμένα πράγματα μπορεί να φαίνονται ψυχρά, παράξενα ή παράταιρα, και αυτό τους σοκάρει, τους μπερδεύει και τους εκπλήσσει.

Εδώ έρχεται το γέλιο: μετά από μια στιγμή δισταγμού, καταλαβαίνουν ότι αυτό που φαινόταν τρομακτικό ή απροσδόκητο, είναι στην πραγματικότητα ακίνδυνο.

Για παράδειγμα, ένα παιδί γελάει όταν βλέπει τον πατέρα του με μια ψεύτικη μύτη κλόουν. Γιατί; Γιατί για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου ένιωσαν αμήχανα: αυτή η μύτη δεν είναι «ζωντανή» μύτη. Όταν καταλαβαίνουν ότι ήταν απλώς το αστείο του μπαμπά, ηρεμούν και γελούν. Μπορεί επίσης να γελούν όταν ο μεγαλύτερος αδερφός τους κάνει μια ανόητη γκριμάτσα, και η διαδικασία είναι η ίδια: έκπληξη, επιβεβαίωση, γέλιο.

Αυτός είναι ο λόγος που τα μωρά γελούν - Και δεν είναι πάντα επειδή είναι χαρούμενα
RichLegg / IStock

Η σύλληψη της λογικής επιτρέπει στα παιδιά να καταλαβαίνουν τα αστεία

Από την ηλικία των 5 ή 6 ετών και άνω, τα παιδιά μαθαίνουν να χειρίζονται αφηρημένες έννοιες, που σημαίνει ότι μπορούν να κατανοήσουν και να «καταλάβουν» τα αστεία. Αυτό συμβαίνει όταν ξεπερνούν το προηγούμενο στάδιο του εγωκεντρισμού, το οποίο εμποδίζει την κατανόησή τους για τη λογική των άλλων.

Σε αυτό το στάδιο, το γέλιο προκύπτει με τα ίδια κριτήρια με αυτό των ενηλίκων, δηλαδή να αποδοκιμάζουν αυτό που βρίσκουν ψυχρό και ψεύτικο, όχι μόνο στους άλλους ανθρώπους, αλλά και σε διαδικασίες συλλογισμού. Αυτή η νοητική διαδικασία αποτελεί τη βάση μιας καλής γραμμής: ασυμφωνία, έκπληξη και αποφασιστικότητα.

Αυτά τα τρία στάδια ανάπτυξης του γέλιου – μίμηση και έγκριση, έκπληξη, αποδοκιμασία – είναι καλοί δείκτες της πνευματικής ανάπτυξης και ανάπτυξης του παιδιού.

Το γέλιο των γονιών μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να αναπτυχθούν

Το γέλιο των γονιών, όπως και των μωρών, είναι σημαντικό για την ανάπτυξη, αλλά γιατί οι γονείς γελούν ενστικτωδώς με τα μωρά τους; Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι μια μητέρα ή ένας πατέρας χαμογελούν χαρούμενα στο μωρό τους, αλλά το γέλιο είναι πιο περίπλοκο.

Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει όλους τους γονείς να γελούν με τα μωρά τους και να μην αισθάνονται φοβισμένοι. Τέτοιες αλληλεπιδράσεις μπορούν να βελτιώσουν τη συμπεριφορά και την ευημερία των μωρών –το γέλιο είναι αποδεδειγμένα σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας συστήματος– και να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν μια φυσική, υγιή σχέση με αυτή την περίπλοκη ανθρώπινη αντίδραση.

Εξώφυλλο: Photo Credits: IStock

Διαβάστε επίσης:

Διακοπές με παιδιά: Χρήσιμες συμβουλές για να τα απασχολήσετε δημιουργικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!