Τα παιδιά τρελαίνονται με τη θάλασσα! Αν τους αφήσεις θα μείνουν στον ήλιο όλη την ημέρα. Είναι δική μας υποχρέωση να τα προστατέψουμε από την ακτινοβολία του ήλιο με όρια και σωστή φροντίδα. Η Παιδίατρος Αικατερίνη Τσαντιλα μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να τι μπορούμε να κάνουμε.

ακτινοβολία

Γιατί είναι σημαντικό να προστατευτεί το παιδί σας από την ακτινοβολία

Ο ήλιος είναι ζωογόνος. Από τα βασικότερα οφέλη του είναι ότι βοηθάει το σώμα μας να παράγει βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας και την απορρόφηση του ασβεστίου. Από την άλλη όμως η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στα μάτια στο αμυντικό σύστημα και βέβαια και πιο σοβαρά θέματα όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος. Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά σε ηλιόλουστες χώρες όπως οι μεσογειακές, είναι εκτεθειμένα στον ήλιο όχι μόνο το καλοκαίρι, γιατί ακόμα και το χειμώνα έχουμε ηλιόλουστες μέρες. Ο ήλιος παράγει υπεριώδεις ουσίες που είναι βλαβερές, με πιο επικίνδυνες τις UVA, UVB, UVC.

Η υπεριώδης ακτινοβολία απορροφάται από μια ουσία στον οργανισμό μας που λέγεται μελανίνη. Όσο περισσότερο εκτίθεται το σώμα μας στο Ήλιο τόσο πιο πολύ ενεργοποιείτε η μελανίνη και γίνεται πιο σκούρο το χρώμα του δέρματός μας.

ακτινοβολία

Προσοχή!

  • Μπορεί να προκληθεί ηλιακό έγκαυμα όταν το παιδί μείνει αρκετή ώρα στον ήλιο χωρίς προστασία.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά με σπίλους
  • Επίσης σε παιδιά με πολύ ξανθό δέρμα
  • Τέλος και παιδία με οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του δέρματος

Πως να προστατεύσετε το παιδί σας

  • Να αποφεύγεται την έκθεση στο ήλιο μεταξύ 11:00 με 15:00 γιατί η ακτινοβολία είναι υψηλή. Αν το παιδί για κάποιο λόγο πρέπει να είναι έξω αυτές τις ώρες να είναι προστατευμένο με αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50 και καπέλο. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία, μπορείτε να τους φορέσετε- χωρίς να παραλείψετε το αντηλιακό- και κάποια μπλούζα ή μαγιό με αντηλιακά φίλτρα.
  •  Απλώστε την κρέμα 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και ανανεώστε κάθε 1 ώρα, ειδικά αν έχει προηγηθεί βουτιά στη θάλασσα.
  • Αν δεν διαθέτετε αντηλιακή μπλούζα, φορέστε τους κάποιο ελαφρύ ρούχο και σπάστε το παιχνίδι στον ήλιο και τις βουτιές στη θάλασσα με μεγάλα διαστήματα στη σκιά.
ακτινοβολία
  • Χρησιμοποιείστε αντηλιακές κρέμες ακόμα και τις μέρες που έχει συννεφιά ή αέρα. Η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα, ενώ ο αέρας δίνει την ψευδαίσθηση ότι δεν καιγόμαστε.
  • Φορέστε στο παιδί σας καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου.
  • Να έχει πάντα μαζί του ένα μπουκαλάκι δροσερό νερό και να μάθει να πίνει τακτικά νερό.
  • Επίσης έχετε υπόψη ότι τα χείλη είναι πολύ ευαίσθητα. Για την προστασία τους αλείψτε κάποιο lip balm.

Αν τώρα το παιδί καεί από τον ήλιο

Θα το αντιληφθείτε από το κοκκινωπό χρώμα στο δέρμα. Μπορεί το παιδί να νιώσει πόνο και φαγούρα γιατί ο ήλιος έχει στεγνώσει το δέρμα του. Το ξεφλούδισμα μπορεί να εμφανιστεί περίπου μια βδομάδα μετά το έγκαυμα. Τι πρέπει να κάνετε αν συμβούν τα παραπάνω:
1. Ενθαρρύνετε το παιδί να μην ξύνει το δέρμα.
2. Κάντε του δροσερά μπάνια
3. Δώστε του κάποιο παυσίπονο
4. Τοποθετείστε κάποια ενυδατική κρέμα.
6. Αποφύγετε έκθεση στον ήλιο γιατί θα επιδεινώσει την κατάσταση.
7. Εάν το έγκαυμα είναι έντονο και δημιουργηθούν φυσαλίδες τότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Και να θυμάστε: Η χρήση αντιηλιακού συνιστάται από τέλος Απριλίου μέχρι και Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet