Το τελευταίο που θέλουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι να συμβούν ατυχήματα. Και οι πιο επιρρεπείς σε αυτό είναι χωρίς αμφιβολία τα παιδιά μας. Ο ενθουσιασμός των ημερών, τα δώρα, ο Άγιος Βασίλης, οι έξοδοι, ο κόσμος στο σπίτι, η κίνηση εκτός σπιτιού, είναι δεδομένο ότι τους δημιουργεί απίστευτη υπερένταση και τα κάνει πιο απρόσεκτα απ’ ότι μπορεί να είναι. Τι πρέπει να προσέχουμε λοιπόν;

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» ασχολείται με την πρόληψη και την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων. Οι προσπάθειές τους έχουν στόχο την ενημέρωση για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων, την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών στη σωστή αντιμετώπιση τραυματισμένων παιδιών και την καλύτερη δυνατόν νοσηλεία των παιδιών αυτών με τη δημιουργία Αιθουσών Επειγόντων Περιστατικών και την προσφορά ιατρικών μηχανημάτων στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

ατυχήματα

Ποια είναι τα ποιο συχνά ατυχήματα και πως θα τα αποφύγουμε

  • Τα κεριά και τζάκια: Όταν είναι αναμμένα μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Τοποθετείστε τα κεριά σε μέρος που δεν φτάνουν τα παιδιά και καλύψτε τα τζάκια με τα ειδικά προστατευτικά.
  • Οι φανταχτερές γυάλινες μπάλες στο δέντρο: Είναι λογικό να εντυπωσιάζουν τα παιδιά, να θέλουν να τις πιάσουν και να παίξουν μαζί τους. Καθώς όμως σπάζουν εύκολα πρέπει να τις τοποθετούμε ψηλά στο δέντρο και χαμηλά τα άθραυστα στολίδια.
  • Τα φωτάκια του δέντρου: Δεν κινδυνεύουν να καούν αν τα πιάσουν αλλά καθώς καταλήγουν στην πρίζα αν τα τραβήξουν υπάρχει πάντα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Διασφαλίστε ότι οι πρίζες δεν είναι προσβάσιμες στα παιδιά και όταν αυτό δεν γίνεται φροντίστε να είναι καλυμμένες με τα ειδικά προστατευτικά.
  • Τα παιχνίδια που θα φέρει ο Άγιος Βασίλης: Είναι απαραίτητο να είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών. Και θα τα χαρούν περισσότερο και τηρούν και τα πρωτόκολλα ασφαλείας της ηλικίας τους.
  • Πλαστικές σακούλες: Όσο χαρούμενες και αν είναι μην αφήνουμε τα παιδιά μας να παίζουν με αυτές. Αν βάλουν μέσα το κεφάλι τους, υπάρχει φόβος ασφυξίας.
  • Καραμέλες: Οι λιχουδιές είναι καθημερινότητα, αλλά ειδικά οι καραμέλες στα μικρά παιδιά είναι πολύ επικίνδυνες, καθώς μπορούν εύκολα να πνιγούν.
  • Οινοπνευματώδη και προϊόντα καπνού: Βρίσκονται πάντα εκεί, σε σημεία που τα φτάνουν τα παιδιά, βλέπουν εμάς και θέλουν να δοκιμάσουν. Ο πιο βασικός κίνδυνος; Η δηλητηρίαση που απαιτεί πλύση στομάχου.
  • Τα παιδιά στην κουζίνα: Είναι υπέροχο να φτιάχνουμε όλοι μαζί κάτι στην κουζίνα. Ποτέ όμως τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν εκεί χωρίς επίβλεψη. Προσοχή στις καυτές επιφάνειες και μην ξεχνάμε, το χερούλι της κατσαρόλας να μην εξέχει.
  • Γυάλινες επιφάνειες: Πολλά παιδιά σε ένα σαλόνι, να τρέχουν, να παίζουν, να κρύβονται. Προσοχή στις μπαλκονόπορτες και στα γυάλινα τραπέζια προς αποφυγή σοβαρών τραυματισμών.
  • Εξωτερικοί χώροι: Στις γιορτές έχουμε αγορές και πολυκοσμία. Όταν βγαίνουμε με τα παιδιά τα κρατάμε πάντα από το χέρι, από την μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.
ατυχήματα

Διάβασε ακόμη: «Δεν το έκανα εγώ, ορκίζομαι!»: Να τι πρέπει να πεις όταν το παιδί σου λέει ψέματα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet