Οι περισσότεροι θα έχουν μία εμπειρία από την παιδική τους ηλικία σχετικά με ψείρες. Το λευκό χτενάκι, το κοντοκουρεμένο μαλλί και τα γιατροσόφια που υπόσχονταν απαλλαγή από τα μικροσκοπικά ζωύφια και τη φαγούρα είναι κοινά σημεία κάθε ιστορίας. Τι έχει αλλάξει όμως το 2022, σε επίπεδο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης;

Ανέκαθεν ήμουν ένα παιδί που ενώ γεννήθηκα χωρίς μαλλιά, κατέληξα να έχω μπόλικα. Αυτό είναι καλό θα μου πεις και θα συμφωνήσω. Αλλά αν το έλεγες στη μαμά μου, που εκεί γύρω στα 10 μου πάλευε με τις ψείρες στο κεφάλι μου, δεν ξέρω πόσο ψύχραιμη θα ήταν η απάντησή της. Θυμάμαι να πηγαίνουμε μέρα παρά μέρα στο φαρμακείο για να πάρουμε αντιφθειρικά, να κλεινόμαστε στο μπάνιο και να με χτενίζει με μανία με το ειδικό λευκό χτενάκι, να καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση και να ψάχνει κανονικά τις ψείρες στο κεφάλι μου. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την ατελείωτη και πολύ ενοχλητική φαγούρα.

Οι έσχατες λύσεις; Κοντό κούρεμα με το ζόρι που στα 10 σου αν έχεις το μακρύ μαλλί της Ραπουνζέλ και στο κόψουν, νιώθεις ότι χάνεις τη δύναμή σου, σαν ένας σύγχρονος Σαμψών. Ή ακόμα χειρότερα, λούσιμο με καθαρό μεν, πετρέλαιο δε, γιατί λέει τις σκοτώνει τις ψείρες, οριακά όμως καίγεται και το κεφάλι. Το ξύδι και τα λοιπά μαγειρικά DIY σκευάσματα δεν τα αναφέρω γιατί είναι κάτι σαν τις φυτικές συνταγές για τα μυρμήγκια. Νιώθεις ότι τα ελκύουν περισσότερο, αντί να τα διώχνουν.

ψείρες

Φτάνοντας όμως στο 2022 και ενώ οι ψείρες καλά κρατούν, οι λύσεις πρόληψης και αντιμετώπισης έχουν -ευτυχώς! – εξελιχθεί προς το καλύτερο. Η προσέγγιση του θέματος έχει επίσης αλλάξει που είναι και το σημαντικότερο και οι μαμάδες δεν το κρύβουν πια το γεγονός σαν να έχει λέπρα το παιδί τον περασμένο αιώνα. Ενημερώνουν και ενημερώνονται σωστά. Έτσι, η διαδικασία τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης γίνεται πιο εύκολή και αποτελεσματική.

Επειδή δεν θέλω πια να μιλάμε για γιατροσόφια και μαγικές συνταγές, ρώτησα την φαρμακοποιό Ράνια Βοΐλη σχετικά με το θέμα για να μας διαφωτίσει και να τις αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει, όταν έρθει η ώρα.

Ψείρες. Τι είναι; Πώς τις αναγνωρίζουμε;

Οι ψείρες είναι παρασιτικά ζωύφια και υπάρχουν τρία είδη: Ψείρα του τριχωτού της κεφαλής, ψείρα του σώματος και ψείρα του εφηβαίου.
Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής -που μας αφορά συχνότερα, είναι εύκολα αναγνωρίσιμη. Πρόκειται για ένα μικρό έντομο 3-4 χιλιοστών, που γεννάει αυγά, τις κόνιδες, οι οποίες προσκολλώνται στις ανθρώπινες τρίχες. Προσβάλλουν συνήθως παιδιά 3-11 χρόνων αλλά και ενήλικες.

ψείρες

Ψείρες και πρόληψη

Η πρόληψη είναι πάντα ένα κομμάτι που καλό είναι να μην παρακάμπτουμε ούτε σε αυτό το θέμα. Μπορεί να μας γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία και από έντονη φαγούρα. Όπως, μας λέει και η κα Βοΐλη, «οι ψείρες αγαπούν τα καθαρά κεφάλια, δεν πετούν, μόνο περπατούν». Γι’ αυτό αν πέσει στην αντίληψή μας κάποιο περιστατικό, είναι σημαντικό για αρχή να αποφεύγουμε την άμεση επαφή μαζί του. Φυσικά, καλό είναι να μην μοιραζόμαστε προσωπικά αντικείμενα μαζί του, όπως βούρτσες, πετσέτες μαξιλαροθήκες, καπέλα ή ρούχα και ότι άλλο μπορεί να λειτουργήσεις ως μεταφορέας.

«Κάθε 3-4 μέρες ελέγχουμε το τριχωτό της κεφαλής των παιδιών που είχαν έρθει σε επαφή με το μολυσμένο παιδί και χρησιμοποιούμε μια προληπτική, αντιφθειρική λοσιόν ή σαμπουάν», σημειώνει η κα Βοΐλη και προσθέτει καθησυχαστικά ότι «οι ψείρες δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και πλέον αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.

Είναι σημαντικό μετά την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας από τον φαρμακοποιό να ακολουθήσετε με προσοχή τις οδηγίες κάθε σκευάσματος, σχετικά με το ποσό χρόνο θα χρειαστεί να παραμείνει το φάρμακο στα μαλλιά και πως πρέπει να ξεπλυθεί. Χρειάζεται καλό μασάζ στο κεφάλι από τις ρίζες προς τις άκρες με έμφαση στην περιοχή του αυχένα και πίσω από τα αυτιά».

Φυσικά δεν ξεχνάμε να περιποιηθούμε κατάλληλα ρούχα, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες και μαξιλαροθήκες που έχουν χρησιμοποιηθεί από το παιδί που έχει κολλήσει  ψείρες, πλένοντάς τα μόνα τους στους 60 βαθμούς.

ψείρες

Φυσικά συστατικά και αντιφθειρική δράση

Υπάρχουν φυσική τρόποι αντιμετώπισης; Η απάντηση είναι ναι. Το αιθέριο έλαιο Tea Tree oil, το Neem oil, Eucalyptus oil,το Citronella oil, το Lavender oil έχουν έως και ανακουφιστική δράση στο ταλαιπωρημένο τριχωτό της κεφαλής από τον κνησμό που προκαλούν οι ψείρες.

Ο συνδυασμός των ελαίων αλλά και κάθε έλαιο ξεχωριστά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρές ποσότητες και με προσοχή σε παιδιά άνω των 3 ετών, ενημερώνει η κα Βοΐλη.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1-2 σταγόνες στο χτενάκι και να χτενίσουμε τα μαλλιά του παιδιού πριν να πάει σχολείο και αφού επιστρέψει ή να προσθέσουμε 2 σταγόνες /25mL – ανάλογα με το μήκος των μαλλιών – στο σαμπουάν που χρησιμοποιούμε. Ωστόσο υπάρχουν πολλά προϊόντα στο εμπόριο με συνδυασμό φυσικών και χημικών συστατικών που δημιουργούν αποτελεσματικές θεραπείες για τις ψείρες», συνεχίζει.

Χημικά συστατικά και αντιφθειρική δράση

Χημικά συστατικά που βοηθούν στην απομάκρυνση των ψειρών είναι η διμεθικόνη που είναι αποτελεσματική και ακίνδυνη, η περμεθρίνη κ.α. Θα ήταν αποτελεσματικό πριν την έναρξη της σχολικής χρόνιας ή κατά την αρχή της να κουρεύονται τα μαλλάκια των παιδιών, ώστε να μειώνεται η επιφάνεια επαφής με άλλα μαλλιά παιδιών που έχουν μολυνθεί. «Θα σας πρότεινα να καθιερώσετε χτενίσματα, όπως πλεξούδες για τα κορίτσια και να χρησιμοποιείται κορδέλες, έτσι ώστε τα μαλλιά να είναι μαζεμένα και να μειώνεται η επιφάνεια τυχόν επαφής.

ψείρες

Θα ήταν βοηθητικό να χρησιμοποιήσετε ένα σαμπουάν ή λοσιόν πρόληψης και φυσικά χτένισμα με το ειδικό χτενακι μετά από κάθε λούσιμο για να εντοπιστεί εγκαίρως η μόλυνση και να ξεκινήσει η θεραπεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η φαμρακοποιός Ράνια Βοΐλη.

Όπως καταλάβατε δεν χρειάζεται πανικός, αλλά μεθοδικότητα. Αφού η υγεία του παιδιού που έχει κολλήσει ψείρες δεν κινδυνεύει, οφείλουμε οι μαμάδες να είμαστε ψύχραιμες και να δράσουμε αποτελεσματικά. Ξεχνάμε το πετρέλαιο ή τη βενζίνη αφού μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα όπως με ενημέρωσε η κα Βοΐλη και στρεφόμαστε σε αποτελεσματικές μεν ακίνδυνες δε λύσεις για τα παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση εκτός από τα αντιφθειρικά προϊόντα που θα βρείτε στο φαρμακείο μπορείτε να απευθυνθείτε στα ειδικά κέντρα Αντιμετώπισης & Πρόληψης Ψείρας-Κόνιδας. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να βρείτε το κοντινότερο σε εσάς.

Για λύσεις εντός σπιτιού, απευθυνθείτε στον γιατρό και το φαραμκοποιό σας πριν εφοδιαστείτε με το κατάλληλο προϊόν.

Αντιφθειρικά προιόντα για πρόληψη

Προληπτική αντιφθειρική λοσιόν για καθημερινή χρήση. Χαρίζει απαλότητα και λάμψη και δεν λαδώνει τα μαλλιά.

ψείρες
Kids X-Lice Protective Lotion, Pharmasept

Προληπτική αντιφθειρική λοσιόν καθημερινής χρήσης, χωρίς άρωμα.

ψείρες
Παιδικό Σαμπουάν + Παιδική Λοσιόν με Μηλόξιδο, Korres

Παιδικό σαμπουάν και λοσιόν με μηλόξιδο για καθαρά και υγιή µαλλιά κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου και της κατασκήνωσης.

ψείρες
More Sept Less Lice Αντιφθειρικά Λαστιχάκια

Αυτά τα αντιφθειρικά λαστιχάκια, περιέχουν έλαια φυσικών συστατικών, για αποτελεσματική πρόληψη ενάντια στις ψείρες.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!