Ο Dior παρουσιάζει το The Greek Bar Jacket, ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην συνεργασία του εμβληματικού, γαλλικού οίκου με τους Έλληνες καλλιτέχνες για την δημιουργία της συλλογής Dior Cruise 2022.

Στην σκηνοθεσία του film βρίσκεται η Μαριάννα Οικονόμου η οποία όπως αποκαλύπτεται ακολουθούσε την ομάδα του οίκου στις προετοιμασίες για το καθηλωτικό show στην Αθήνα, επί 7 ολόκληρους μήνες.

Με σπάνια πρόσβαση στα άδυτα του διεθνούς οίκου μόδας, η ταινία ακολουθεί την ομάδα της Dior με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια Maria Grazia Chuiri από το Παρίσι μέχρι το Άργος, το Σουφλί, την Θάσο, τον Πειραιά και τελικά την Αθήνα, καθώς σταδιακά δημιουργούν το εμβληματικό Cruise Show 2022, εμπνευσμένο από την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο οίκος Dior “ταξιδεύει” σε όλη την Ελλάδα

Τον Ιούνιο 2021, πυροτεχνήματα φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό της Αθήνας, καθώς ο διεθνής οίκος μόδας Dior παρουσίασε ένα από τα πρώτα ζωντανά Cruise Shows του από την αρχή της πανδημίας Covid-19.

Dior

Το όραμα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Dior, Maria Grazia Chiuri, ήταν να τιμήσει τον ελληνικό πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Και για να το καταφέρει, χρειάστηκε να ταξιδέψει από το ένα άκρο της Ελλάδας ως το άλλο για να συνεργαστεί με δεξιοτέχνες της ραπτικής και της υφαντικής, οικογενειακά εργαστήρια και βιοτεχνίες.

Η creative director του οίκου Maria Grazia Chiuri επέλεξε να συνεργαστεί με την δημιουργό Μαριάννα Οικονόμου, έχοντας δει το ντοκιμαντέρ της “When Tomatoes Met Wagner“, του 2019. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους, είναι το Τhe Greek Bar Jacket, το οποίο κάνει τη διαδικτυακή πρεμιέρα του σήμερα, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου και μας ταξιδεύει από το Παρίσι μέχρι το Άργος, το Σουφλί, την Θάσο, τον Πειραιά και τελικά την Αθήνα μέχρι την παρουσιάση του Cruise Show 2022, εμπνευσμένο από την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Αυτό ήταν το όραμα της Chiuri: Nα τιμήσει τον ελληνικό πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και για το επιτύχει χρειάστηκε εκείνη και η ομάδας της να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν από κοντά την ελληνική παράδοση.

Η Μαριάννα Οικονόμου ακολούθησε και επισκέφτηκε αρχικά το εργαστήριο του ράφτη Αριστείδη Τζονεβράκη, που φιλοτέχνησε την σύγχρονη εκδοχή του θρυλικού Bar jacket της Dior, με σπάνιας ομορφιάς κεντήματα. Στη συνέχεια το ταξίδι της την οδήγησε στο εργοστάσιο Silk Line, του Κώστα Μουχταρίδη και της Δήμητρας Κολοτούρα, που υλοποίησαν μια σειρά από υφάσματα με το κλασικό σχέδιο print της Dior, παράγοντας τα όμως με παραδοσιακές τεχνικές.

Ακολούθησε η Θάσος, όπου η Οικονόμου συνάντησε την καλλιτέχνη Χριστιάνα Σούλου της οποίας τα εμπνευσμένα από τις γυναικείες μορφές της μυθολογίας σχέδια, εντυπώθηκαν πάνω στα φορέματα της συλλογής. Για το τέλος και με την επιστροφή της στην Αθήνα γνώρισε το ατελιέ της οικογένειας Τσαλαβούτα, που ειδικεύεται στην παραγωγή παραδοσιακών ψαράδικων καπέλων.

Ποια είναι η Μαριάννα Οικονόμου

Η Μαριάννα Οικονόμου σπούδασε ανθρωπολογία, φωτοδημοσιογραφία και παραγωγή βίντεο στο Λονδίνο. Εργάστηκε αρχικά ως φωτογράφος και ερευνήτρια σε ελληνικά και ξένα έντυπα, κανάλια και οργανισμούς.

Από το 2000 ασχολείται με το ντοκιμαντέρ όπου εκτελεί παραγωγές για την ΕΡΤ και σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή με ξένα κανάλια (BBC, ARTE, YLE) που συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ («Το Σχολείο», «Για μια θέση στο χορό», «Οδός Σφακτηρίας», «Bells, Threads and Miracles», «’Ακουσέ με», «Food for Love», «Ο πιο μακρύς δρόμος»). Η τελευταία της ταινία, «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» που έκανε πρεμιέρα στην Berlinale, ήταν η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ το 2020 και κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διάβασε ακόμα: Η Dior Cruise 2022 στο ναό του Δία

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet