Πριν από λίγα χρόνια, η τάση του γυμνού φορέματος είχε την τιμητική του κυρίως σε λαμπερά events, όπως αυτό των Όσκαρ. Πολλές οι διάσημες και stylish γυναίκες που τίμησαν το αισθησιασμό του φορώντας το όπως η θρυλική Cher που το αποθέωσε το 1974 και πόζαρε μ’ αυτό στο περιοδικό Time της ίδιας χρονιάς.

Πριν το καθιερώσει η Cher, ήταν η πιο καυτή σταρ όλων των εποχών η  Marilyn Monroe που κατάλαβε τη δύναμή του και τραγούδησε φορώντας του το εμβληματικό ‘Happy Birthday, Mr. President. Το σεξουαλικό της τραγούδι έμεινε στην ιστορία τόσο για τη φωνή της σταρ όσο και γιατί απευθυνόταν στον “κρυφό” εραστή της John F Kennedy. Η συγκλονιστική διάφανη τουαλέτα είχε την υπογραφή του διάσημου μετρ του Jean Louis.

Έκτοτε το φόρεσαν και το αναβάθμισαν εκατοντάδες σταρ και ανάλογα με το στiλιστικό τους mentalité ή ταπεραμέντο το αποθέωσαν.

Το naked dress έχει και πάλι την τιμητική του!

Φέτος το naked dress έχει και πάλι την τιμητική του και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γιατί. Μετά την 18μηνη καραντίνα, τις φόρμες, τα φούτερ, τα sneakers τα hoodies και τις παντόφλες, όλες οι γυναίκες θέλαμε να θυμηθούμε τον «κοιμισμένο» μας αισθησιασμό. Να δείξουμε λίγη σάρκα. Και να δούμε και πάλι τον πόθο στο βλέμμα του φίλου μας-ή τέλος πάντων στο βλέμμα οποιουδήποτε ωραίου ξένου!

Και επειδή η μόδα έχει τους καλύτερους αισθητήρες όσον αφορά τα γυναικεία «θέλω», επανάφερε αυτό το αισθησιακό iconic naked dress.

Ο αισθησιασμός ξανά στις πασαρέλες

Τα φετινά Fashion Week  επιβεβαίωσαν την πανταχού παρουσία του «γυμνού φορέματος» και το Met Gala απέδειξε ότι ήρθε για να μείνει!  Η Zoë Kravitz στο fashion show του Saint Laurent με την υπογραφή Anthony Vaccarello, έγινε αφορμή να συζητηθεί και να επανα-ορισθεί, αν το γυμνό είναι ok ή όχι!  

Η Zoe Kravitz στο Met Gala με ακόμα μια “γυμνή” τουαλέτα

«Είναι πανέμορφη. Γιατί νιώθει την ανάγκη να φορέσει ένα τέτοιο φόρεμα;» σχολίασε ένας follower τη φωτογραφία της ομολογουμένως κόρης του John Kravitz. H απάντησή της ήταν αποστομωτική:  «Το να νιώθεις άβολα με το ανθρώπινο σώμα είναι κάτι σα ρατσισμός σαν  πλύση εγκεφάλου. Είναι απλά ένα κορμί. Όλοι έχουμε από ένα».

Γιατί άραγε το 2021 ένα διάφανο φόρεμα μπορεί να προκαλεί σοκ;

Όταν το 1974  το στολισμένο με χάντρες διάφανο φόρεμα της Cher (σχεδιασμένο από τον θρυλικό Bob Mackie), έγινε εξώφυλλο σε ένα από τα πλέον έγκυρα περιοδικά στον κόσμο το Time;

Η Cher πάντα πρωτοπόρος με “γυμνή” τουαλέτα το 1974

Το περιοδικό TIME προφανώς και διάβλεψε τη δημοτικότητα τόσο της Cher όσο και του γυμνού φορέματος και εν γνώση του το έκανε σε ένα περιοδικό που φιλοξενούσε κυρίως πολιτικούς στα εξώφυλλα του. Άρα το θέμα δεν ήταν η Cher αλλά η δύναμη του γυμνού.  Πραγματικά, το τεύχος απαγορεύτηκε σε ορισμένες πόλεις και εξαντλήθηκε αμέσως σε αυτές που το διέθεσαν.

Σύμφωνα με τη Sonnet Stanfill, ιστορικό μόδας ειδικευμένη στον 20ο αιώνα ο συγκεκριμένος ενδυματολογικός κώδικας είναι εγγενώς διχαστικός και θα συνεχίσει να είναι. Ωστόσο η η δύναμη του φορέματος υπαγορεύεται κυρίως από τον χρήστη του. «Η αποκάλυψη του κορμιού θα μπορούσε να είναι μια επαναστατική πράξη. «Από την άλλη κανείς δε μπορεί να έχει 100%  τον έλεγχο για το που μπορεί να καταλήξει αυτή η επανάσταση».

Παρόλα αυτά το ερώτημα εξακολουθεί να πλανιέται στον αέρα: Σε ποιους ή ποιες απευθύνεται  ποιον απευθύνεται το γυμνό; Για ποιον γδύνεται η γυναίκα αυτή; Είναι πράγματι μια επαναστατική δήλωση μια δήλωση περηφάνιας ότι απολαμβάνουμε το κορμί μας; Μια δήλωση ότι δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για το σώμα μας; Ή κρυβόμαστε πίσω από ένα γοητευτικό (και παραπλανητικό  προπέτασμα καπνού γιατί αναζητάμε τη διέγερσης των άλλων; Η γοητεία του γυμνού φορέματος, σίγουρα, βρίσκεται σε αυτό το θαυμαστά θολό όριο. Σύμφωνα με την Stanfill, το γυμνό φόρεμα είναι ένας συνδυασμός στοιχείων που «υποδηλώνουν» τη θηλυκότητα μας. Ανάλογα με το ύφασμα, το στόλισμα ή τη γραμμή  το γυμνό φόρεμα έχει πολλά να πεί. Είναι ναι μεν αποκαλυπτικό αλλά  και κάπως υαινικτικό. Αυτό σημαίνει ότι έχει να κάνει με τη «μεταμφίεση» όχι τόσο με την «έκθεση». Τελικά το μάτι βλέπει μόνο αυτό που είναι έτοιμο να κατανοήσει ο νους.

Η Kendall Jenner Kendall με see-through τουαλέτα Givenchy στολισμένη με κρύσταλλα και εμπνευσμένη από την ταινία της Audrey Hepburn My Fair Lady

Είναι το γυμνό φόρεμα σαγηνευτικό ή χυδαίο;

Όπως συμβαίνει και με τα κρυφά γυμνά μας όνειρα έτσι και το γυμνό φόρεμα ακροβατεί ανάμεσα στην σαγήνη και τη χυδαιότητα και αυτό συμβαίνει γιατί ουσιαστικά είναι κάτι σαν καθρέφτης του σώματος και των επιθυμιών μας.

Για πολύ καιρό, πάρα πολύ καιρό, τα θέλω, οι ανάγκες και οι επιθυμίες των ανθρώπων είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Σα να μας είχαν επιβληθεί κυρώσεις. Αρκετά τώρα! Και η γυμνή αλήθεια είναι η εξής: θα πρέπει πάντα να υπάρχει χώρος για να μπορούν οι γυναίκες να δείξουν υπερήφανες για το σώμα τους χωρίς να χρειάζονται να απολογηθούν! Είμαστε εντάξει με αυτό;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet