Το ηλιακό έγκαυμα είναι πολύ συνιθισμένο τους καλοκαιρινούς μήνες, γι΄αυτό είναι καλό να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Είτε βρισκόμαστε στην πόλη είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα, οι υπεριώδης ακτίνες του ήλιου το καλοκαίρι είναι τόσο δυνατές που μπορούμε να πάθουμε έγκαυμα παντού!

Η έκθεση στον ήλιο δεν είναι αστεία υπόθεση, δεν πρέπει ποτέ να γίνεται χωρίς αντηλιακή προστασία ειδικά τους μήνες του χρόνου που ο ήλιος και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Είναι καλό να μάθουμε να ενεργούμε προληπτικά προσέχοντας πάντα την ώρα που καθόμαστε στον ήλιο, βάζοντας συνέχεια το κατάλληλο αντηλιακό στην επιδερμίδα μας, για να αποφύγουμε τα ηλιακά εγκαύματα και τυχόν άλλα βλαβερά νοσήματα στο δέρμα μας από τον ήλιο.

έγκαυμα

Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Πριν μιλήσουμε για θεραπείες και παρεμβάσεις για τα ηλιακά εγκαύματα, ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πρώτα τι είναι. Το ηλιακό έγκαυμα δεν είναι τίποτα άλλο από δερματικές αντιδράσεις μετά την υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή όταν δεν χρησιμοποιείται η κατάλληλη προστατευτική κρέμα. Τα ηλιακά εγκαύματα είναι πραγματικοί τραυματισμοί που επηρεάζουν το πιο επιφανειακό στρώμα του δέρματος.

Υπάρχουν 3 επίπεδα διαφορετικών εγκαυμάτων

Έγκαυμα 1ου βαθμού:

Τα εγκαύματα 1ου βαθμού εμφανίζονται πιο συχνά και είναι επώδυνα. Εμφανίζονται στο δέρμα με ορατές κόκκινες κηλίδες και ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα. Μπορεί επίσης να ανεβάσετε πυρετό ή να έχετε ρίγη.

Έγκαυμα 2ου βαθμού:

Το έγκαυμα 2ου βαθμού επηρεάζει όπως και το έγκαυμα 1ου βαθμού το επιφανειακό στρώμα του δέρματος. Σε αντίθεση με του 1ου βαθμού, το έγκαυμα 2ου είναι πιο επώδυνο. Είναι πιθανό να εμφανιστούν φυσαλίδες. Είναι φουσκάλες που όταν σκάσουν θα ξεκινήσει το ξεφλούδισμα του δέρματος. Με αυτό τον τρόπο το ”νέο” δέρμα θα αντικαταστήσει το παλιό και κατεστραμένο.

Έγκαυμα 3ου βαθμού:

Αυτό το είδος εγκαύματος είναι το πιο σοβαρό, αλλά και το πιο σπάνιο για να το πάθετε. Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά των άλλων εγκαυμάτων: πυρετός, ρίγη, πόνος που φτάνει όμως μέχρι και τις αρθρώσεις. Ακόμη και τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος εμπλέκονται σε αυτό το είδος εγκαύματος. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται να πάτε στο νοσοκομείο το συτομότερο δυνατό!

3 Αντίδωτα Κατά των Εγκαυμάτων

 1. Κρύο νερό και ωμές πατάτες:
  Όταν αντιμετωπίζετε ένα μικρό έγκαυμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε το τραυματισμένο μέρος του δέρματος κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη σπιτική θεραπεία μιας φέτας ωμής πατάτας, η οποία, χάρη στη δύναμη του άμυλου, βοηθάει στην αποσυμφόρηση του καμένου δέρματος.

  2. Χλιαρό μπάνιο με πλιγούρι βρώμης ή άμυλο:
  Ακόμη και ένα χλιαρό μπάνιο με πλιγούρι βρώμης ή άμυλο μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει και να αποσυμφορήσει τα ηλιακά εγκαύματα. Κάνει την ίδια δουλειά όπως η θεραπεία με την πατάτα στο δέρμα.

  3. Αντιβιοτικές αλοιφές:
  Σε περίπτωση φυσαλίδων είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε αντιβιοτικές αλοιφές με βάση τη γενταμυκίνη ή με βάση το φουσιδικό οξύ ή την αουρομυκίνη.

  Μετά από ένα έγκαυμα καλό είναι να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για 10/15 μέρες.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά προιόντα για πρίν και μετά την έκθεση στον ήλιο, για την καλύτερη προστασία και ανακούφιση του δέρματος.

Διαβάστε επίσης: After Sun: Γιατί είναι τόσο απαραίτητο μετά τον ήλιο

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet