Όπως και το δέρμα, έτσι και τα νύχια, με την πάροδο του χρόνου υφίστανται μια σειρά από φθορές και αλλοιώσεις. Και μπορεί στα 20 να μην σκεφτόμαστε πόσο τα ταλαιπωρούμε όμως στα 50, οι αλλαγές στην εμφάνιση τους, συχνά μας απασχολούν.

Οι μειώσεις τόσο της χοληστερόλης, το κύριο λιπίδιο στα νύχια, όσο και της κυκλοφορία του αίματος προδιαθέτουν τα νύχια σε καταστάσεις όπως η ευθραυστότητα και το ξεφλούδισμα. Καθώς μεγαλώνουμε, η αποτελεσματική ροή αίματος στα χέρια και τα πόδια μπορεί να διακυβευτεί. Και δεδομένου ότι τα νύχια λαμβάνουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την κυκλοφορία του αίματος, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των νυχιών.

Συχνά, μπορεί να παρατηρήσετε ραβδώσεις στα νύχια

 Οι ραβδώσεις είναι παρόμοιες με τις ρυτίδες στο νύχι. Όταν τμήματα της πλάκας ανάπτυξης των νυχιών γίνονται πιο λεπτά και αρχίζουν να ατροφούν, αυτό δείχνει ότι χρειάζονται επιπλέον προσοχή. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πάχυνση του νυχιού. Αυτό είναι συνηθισμένο στα νύχια των ποδιών κυρίως λόγω των παπουτσιών.

Αν εξετάσουμε ένα ηλικιωμένο νύχι, θα δούμε ότι τα κύτταρα του αποσπώνται, ανασηκώνονται και τελικά διαχωρίζονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα νύχια ξεφλουδίζουν με αποτέλεσμα να μην «στρώνει» καλά το μανό και να είναι δύσκολο να διατηρηθεί το μήκος που θέλουμε.  

Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε, τα νύχια μας μεγαλώνουν με πιο αργό ρυθμό. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη των νυχιών μας επιβραδύνεται, τα νύχια εκτίθενται σε πολύ περισσότερες περιβαλλοντικές επιρροές και με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι εκθέσεις μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα, αλλά και τη συνολική εμφάνιση και δύναμη των νυχιών μας.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών μας μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη σιδήρου, νεφρική νόσο ή διατροφικές ελλείψεις και συνεπώς πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή να το ψάξουμε λίγο παραπάνω, πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό μας.

Πώς να φροντίσετε τα νύχια σας μετά τα 50:

1.Χρησιμοποιείστε ενυδατικά σαπούνια για ευαίσθητο δέρμα και αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό. Οι εξάρσεις του εκζέματος ή η δερματίτιδα των χεριών μπορεί να επηρεάσουν τα πετσάκια και αυτή η φλεγμονή μπορεί να αλλάξει την υφή και το σχήμα των νυχιών.

2. Μην αναβάλλετε το μανικιούρ σας. Τα νύχια για να διατηρηθούν υγιή, χρειάζονται απολέπιση και αμέσως μετά καλή ενυδάτωση.

3. Να χρησιμοποιείτε μια απαλή λίμα για να δώσετε σχήμα και να αφήνετε πάντα χώρο στο δέρμα. Τα πολύ κοντά νύχια που σχεδόν φτάνουν στο δέρμα, δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε. Επιλέξτε ένα μήκος που σας αρέσει και επιτρέπει στα νύχια σας να είναι υγιή, χωρίς να σπάνε.

4.Αποφύγετε το ημιμόνιμο. Όσο ωραίο κι αν είναι, το ημιμόνιμο ταλαιπωρεί τα νύχια κυρίως κατά την αφαίρεση του. Επιπλέον, δεν επιτρέπει στα νύχια να «αναπνέουν».

5. Τοποθετείστε λαδάκι ειδικό για νύχια και πετσάκια. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στην υφή και τη δύναμη τους.

Διαβάστε επίσης:

8 φανταστικά ξηρά λάδια για το σώμα που μυρίζουν καλοκαίρι

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet